NADŽIVJETI DIZAJNERA – Keramika Modus

NADŽIVJETI DIZAJNERA - Keramika Modus

Iza njih je pet desetljeća poslovanja. Poznati su u čitavoj Europi pa i šire, po kvaliteti i inovativnosti. Jedini su hrvatski proizvođač keramičkih pločica i u njihovoj ponudi pronaći ćete na stotine različitih dizajna. Stvaraju u Orahovici, a naziv im je Keramika Modus.

Pripremila: Dijana Kopjar Mucak
Foto: Keramika Modus

NOVE TEHNOLOGIJE I ULAGANJA U LJUDSKE RESURSE

Kreativni direktor Tin Jerger otkrio nam je tajnu dugovječnosti u domaćem poslovnom okruženju: “Rekao bih da recept za dugovječnost uključuje investicije u nove tehnologije i ljudske resurse te praćenje i pravovremeno reagiranje na zahtjeve tržišta. Predanost našeg cijelog tima omogućila nam je da stojimo uz bok tehnološki najsuvremenijim tvornicama keramičkih pločica u ovom dijelu Europe”.

NADŽIVJETI DIZAJNERA - Keramika ModusOrijentirani su na izvoz pa gotovo 70 posto svoje proizvodnje plasiraju na strana tržišta. Nije to ništa čudno, smatra Jerger: “Pametno razmišljanje svakog proizvođača na malom tržištu, kao što je hrvatsko ili bilo koje drugo u regiji, orijentirano je prema izvozu, te je to i naš primarni cilj. Ne zapostavljamo ni domaće tržište, no ono je ipak drugačija priča.

Više od 70 posto našeg proizvodnog programa izvozimo u sve zemlje regije (Slovenija, Bosna i Hercegovina, Makedonija i Srbija), kao i u Austriju, Mađarsku, Rusiju, Rumunjsku, Češku, Slovačku, Bugarsku, Francusku, Belgiju, Kosovo, Moldaviju, Grčku, a indirektno i na sva ostala tržišta”.

Uspjeh u ovom području nije upitan pa je logično zapitati se: ‘A zašto ste onda jedini hrvatski proizvođač keramičkih pločica?’, Jerger za to ima logično pojašnjenje: “U proizvodnji keramičkih pločica ogromna su ulaganja u tehnologiju i ljudske resurse.

Bez obzira na to što nemamo konkurenciju na hrvatskom, prisutni smo na europskom tržištu gdje nam je važno stalno držati korak s najvećima, biti u društvu famozne talijanske i španjolske keramike te aktivno sudjelovati u stvaranju trendova u keramičkoj industriji. Jako smo ponosni na naše pločice heksagonalnog oblika za koje možemo reći da smo pioniri u Europi što se te proizvodnje tiče”.

Dvosmjerna komunikacija s kupcima oduvijek je neizostavni dio našeg poslovanja.

DOBAR DIZAJN JE ONAJ KOJI NADŽIVI SVOGA DIZAJNERA

Ulaganja su stoga konstantno pravilo poslovanja Keramike Modus, utkano u njihovu strategiju razvoja. Osim povećanja produktivnosti, važno im je i očuvanje okoliša, a u svemu značajnu ulogu imaju nove tehnologije.

“Važan segment naše proizvodnje je zasigurno tisak digitalnom tehnologijom. U tvornici u Orahovici instalirana su tri digitalna printera, bez kojih ne bismo mogli zamisliti današnju proizvodnju. Takvi tehnološki noviteti omogućuju nam veću fleksibilnost i neograničene mogućnosti u segmentu dizajna pločica”, otkriva Jerger.

Zavirite li na web-stranicu Keramike Modus, otkrit ćete da je u njihovoj ponudi na stotine različitih dizajna. Dio njih temelji se na popularnom vintage stilu.

NADŽIVJETI DIZAJNERA - Keramika Modus

Zašto je povratak u prošlost tako zanimljiv?

“Hrđavi čelik iz starih zgrada i duh industrijalizma isprepleten toplinom prirodnih materijala mnogima su inspiracija za uređenje doma. Jedino ograničenje u vintage dizajnu interijera može biti samo mašta, stoga je taj stil popularan već neko vrijeme u domovima širom svijeta.

Daje nam svjež pogled na retro i hipster eru prigušenu pažljivo odabranim uzorcima aludirajući na 50-e, 60-e i 70-e godine”, kaže kreativni direktor Jerger i dodaje: “U moru svakojakih ideja ljudi su pomalo izgubljeni, jer im se konstantno nameću neki novi trendovi koje ne stignu pratiti. Nama je cilj proizvesti keramičke pločice koje će, što svojom kvalitetom, a što dizajnom, biti dugoročno u nečijem domu i lako se uklopiti u ostatak interijera.

Keramičke pločice u domovima ne mijenjamo tako često, tako da je uvijek cilj našim kupcima ponuditi proizvod koji je odmjereno dizajniran i koji će odolijevati promjenama trendova u dizajnu interijera dugi niz godina. Pratimo trendove i osluškujemo želje kupaca, ali istovremeno uživamo u slobodi pokuša- vajući provesti svoju viziju dizajna te stvoriti prepoznatljivost odnosno vlastiti dugoročni trend. Dobar dizajn je onaj koji nadživi svoga dizajnera”.

NADŽIVJETI DIZAJNERA - Keramika Modus

AKO SI DRUGAČIJI, NE ZNAČI DA SI USPJEŠAN

Kreativnost je jedna od glavnih asocijacija kad se spomene Keramika Modus. Od samih proizvoda do komunikacije na društvenim mrežama, Modus ekipa ‘rastura’. Ali kreativnost radi kreativnosti ipak nije mjerilo uspjeha.

“Vrlo je važno dobro definirati potrebe tržišta te postaviti okvire unutar kojih možemo usmjeriti svoje kreativno razmišljanje. Dizajn naših keramičkih pločica prolazi kroz sve faze dizajn procesa, od inicijalnog istraživanja do izrade finalnog prototipa, što smatram presudnim za dizajn uspješnog proizvoda. Ako si drugačiji, ne znači da si uspješan”, racionalan je Jerger.

U dizajnu svojih proizvoda ne oslanjaju se samo na vlastite snage. Rado će poslušati kupca pa uz njihovu pomoć možete sami izraditi dizajn svojih pločica.

Na društvenim mrežama Keramika Modus vrlo je aktivna, kombinirajući informacije o proizvodu s inovativnim i zabavnim sadržajima. Pratitelji rado i često reagiraju, kaže Jerger: “S velikom pažnjom komuniciramo putem društvenih mreža s našim kupcima i potencijalnim kupcima. Objavljujemo ambijente u kojima glavnu riječ vode naše pločice, ali isto tako kombiniramo ih u različitim stilovima kako bi naši pratitelji dobili inspiraciju za uređenje vlastitih domova.

Vrlo rado odgovaramo na upite i koji nisu nužno vezani uz naše kolekcije keramičkih pločica, primjerice kada nas pitaju za savjete pri uređenju interijera. Dvosmjerna komunikacija s kupcima oduvijek je neizostavni dio našeg poslovanja”.

Osim na društvenim mrežama i izravnim kontaktom na prodajnim mjestima, Keramika Modus osluškuje tržište i povremenim anketama kojima ispituju želje svojih korisnika: “Presudno je provoditi različita istraživanja kroz sve faze procesa proizvodnje kako bismo uočili većinu problema dok je proizvod još u fazi konceptualizacije i razvoja. Istraživanjem dobivamo bolji uvid u reakcije kupaca prije i poslije distribucije proizvoda na tržište, a to nam naravno olakšava i marketinške online aktivnosti”, kaže Jerger.

NADŽIVJETI DIZAJNERA - Keramika Modus

PLOČICA-KALENDAR I DRUGE KREACIJE

I dok krajem godine svi planiramo domjenke i blagdane, u Keramici Modus dodatno je veselje napraviti nešto originalno i time obilježiti godinu na izmaku. Tako su krajem 2018. na tržište izašli s pločicom – kalendarom s likom i citatom slavnog Nikole Tesle.

“Izrada kalendara na pločici naša je dugogodišnja tradicija kao trešnja na torti za kraj uspješne poslovne godine. Ideja kalendara za ovu godinu bila je da dizajniramo lik Nikole Tesle na malo drugačiji način, kao zahvalu za neiscrpnu umjetničku inspiraciju koju dobivamo zahvaljujući njegovim genijalnim izumima”, pojašnjava Jerger. Osim toga, u kampanju ‘Movember’ uključili su se izradom kreativnih pločica s – brkovima.

No u dizajnu svojih proizvoda ne oslanjaju se samo na vlastite snage. Rado će poslušati kupca pa uz njihovu pomoć možete sami izraditi dizajn svojih pločica: “Radi se o novom Custom dizajnu, boutique keramičkim pločicama koje proizvodimo po narudžbi i koja po načinu proizvodnje spada u ručni rad.

Ova kolekcija unikatnih keramičkih pločica namijenjena je ‘zahtjevnijim’ kupcima kojima na izbor dajemo različite uzorke koje potom sami kombiniraju na svoj kreativan način i time stavljaju vlastiti potpis na svoj interijer. Volimo reći kako je ova Custom shop kolekcija od umjetnika za umjetnike”, zaključuje Jerger.

Tags:

  • Show Comments (0)

Odgovori

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Ads