Zaposlite svoj savršeni tim u 5 koraka

Zaposlite svoj savršeni tim u 5 koraka

Zaposlite svoj savršen tim u 5 koraka! Ovih pet savjeta koji mijenjaju igru učinit će proces zapošljavanja vašeg tima snažnijim, lakšim i uspješnijim.

 

Svaki poduzetnik ili kreativna osoba može se suočiti s izazovima i otporima koji se mogu pojaviti oko delegiranja zadataka ili traženja pomoći. U suštini, ovo proizlazi iz činjenice da se način razmišljanja promijeni s onoga ‘da mogu sve učiniti’ na ‘trebam tim za ovo’ ili čak ‘imam podršku za ovo’! To će vjerojatno postati posebno očito ako je skaliranje vašeg poslovanja nešto što želite. Počet ćete primjećivati mjesta na kojima, iskreno, ono što radite “više nije vaš posao”.

Naučiti tražiti pomoć i dopustiti sebi punu podršku je kontinuiran proces. Nevjerojatan je osjećaj ustajati svaki dan znajući da možete poslovati s nevjerojatnim pojedincima koji su usklađeni s vašom vizijom i dugoročnim poslovnim ciljevima.

Foto: Unsplash

 

Donosimo 5 savjeta koji mijenjaju igru kako bi proces zapošljavanja vašeg tima bio snažniji, lakši i uspješniji.

 

1. Stvorite svoju kristalno jasnu viziju

Kako vidite sebe i što vidite za svoj tim? Možda već imate nekoliko zaposlenika ili ste možda na početku izgradnje svog idealnog tima. U svakom slučaju, bitno je da vam bude kristalno jasno što želite.

Izgradite kreativan, neovisan tim s pozitivnom vibrom koji podržava i usklađuje se s cjelokupnom vizijom vaše tvrtke.

Odvojite trenutak da razmislite koje su vrijednosti vaše tvrtke i koja je vaša vizija (možda biste željeli odvojiti više od jednog trenutka, i zapišite svoje odgovore nekoliko puta dok ne budu jasni!). Izgradit ćete svoj savršeni tim ako budete jasni.

Vaša vizija stvara vaše okruženje, koje stvara vašu stvarnost.

 

2. Postavite svoju namjeru

Da morate odmah odgovoriti, što biste rekli koje namjere imate za ljude koje biste voljeli u svom timu i čemu će vas to odvesti? Što kažete na to kako ćete se osjećati? Kakvo će biti radno okruženje, fizički, ali i energetski?

Jedna od namjera ovog teksta je dati vam predodžbu o tome kako bi ovaj korak mogao izgledati – pozvati osobe usklađene s vizijom vaše tvrtke pridonijet će tvrtki na način koji se čini bez napora i jednostavno ispravnim. Donijeti odluku da članovi tima ne samo da će biti “pravi”, već da će doprinijeti poslovanju na načine koje nisam niste mogli ni predvidjeti krije sjeme uspjeha.

Neke od najljepših stvari u brojnim timovima također su stvari koje se, na prvi pogled, ponekad čine potpuno iracionalne. Ipak, često su stvarne, dostupne i uspješne.

 

3. Tražite što želite

Ne dobivate ono što ne tražite, konkretno. Dakle, ne, nije dovoljno samo htjeti, željeti ili čak labavo namjeravati. Ovdje možete bez isprike reći što točno trebate i želite. To je najbolje izraženo kada pišete primjerice oglas za posao. To je prilika da filtrirate tko jednostavno, po nekim parametrima, ne odgovara vašem poduzeću tako što ćete biti jasni i iskreni.

Ako ste transparentni sa svojim očekivanjima i dopustite da vaša energija prođe kroz opis, privući ćete onoga komu se u konačnici obraćate. Neki od oglasa možda se mnogima čine smjelima, nečuvenim, divljim ili jednostavno neprofesionalnima, ali su također postali savršeni za ljude i tim koji se traži.

 

4. Identificirajte stvari o kojima se ne može pregovarati

Ovdje se radi o tome da odredite, i budete iskreni, što ćete dopustiti, a što je za vas jednostavno ‘NE’. Bolje je biti iskren od samog početka nego se nositi s posljedicama neiskrenosti prema sebi ili drugima.

Proces zapošljavanja postaje lakši što ste jasniji oko toga o čemu se ne može pregovarati i koja područja ili vještine ste možda spremni podučavati i nakonadno osposobiti svog zaposlenika.

Evo nekoliko pitanja koja će vam pomoći da razjasnite koga tražite i o čemu se ne može pregovarati:

  • Koju vrstu osobnosti ili energije tražite?
  • Koje su željene vještine?
  • Kakvo je iskustvo osobe koju tražite?
  • Gdje trebaju živjeti?
  • Koje područje poslovanja trebaju ispuniti?
  • Koji su logistički zahtjevi?

Vrijedno je navesti neke – ako ne i sve – od njih kada oglašavate svoje zaposlene. Ovdje je ključno znati što je zapravo da, a što ne. Nakon što dobijete odgovore na sva ova pitanja, možete proći kroz svako i osjetiti s čim ste spremni pregovarati ili prebaciti na ono o čemu se ne može pregovarati.

 

5. Odlučite se, makar oslanjajući se na osjećaj

Ako netko izgleda sjajno na papiru, ali vam nešto nije u redu, ili niste u potpunosti sretni ili entuzijastični nakon što ste osobu upoznali – velika je vjerojatnost da si međusobno ne odgovarate.

Imajte na umu da netko može biti fantastičan na papiru i označiti sve vaše kvadratiće, ali kada vaše tijelo i intuicija govore suprotno, vrijeme je da poslušate. Također je moguće da osoba nema gotovo nikakvog iskustva, ali imate dobar osjećaj. Ako je takav osjećaj, onda imate pobjednika.

Nakon što se odlučite, proslijedite im svoje pismo angažmana, opis posla, pravila o zaposlenicima, pravila o opremi i beneficije zaposlenika. To će pomoći vašem novom zaposleniku da dobro razumije vaša očekivanja i način na koji tvrtka radi, kao i sve formalizirati i učiniti vaše zapošljavanje službenim.

Proces zapošljavanja može biti zabavno i opsežno iskustvo. Uvijek se vraćajte svojoj viziji, svojoj namjeri i odlučite se ne pokolebati oko toga. Zaposlite li nekoga tko vam ne odgovara, s vremenom ćete ga/ju morati zamijeniti. To može biti skup posao i nije željena situacija ni jednog poslodavca. Jedan od načina da to izbjegnete jest ostati vjeran onome što savršen tim znači za vas i reći samo “da” onome što je usklađeno s vama i rastom vašeg poslovanja.

Tags:

  • Show Comments (0)

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

You May Also Like

digitalizacija

Digitalizacija poslovanja – o čemu poduzetnici trebaju razmišljati?

Tradicionalna poduzeća moraju pobliže pogledati svoje svakodnevne procese i zadatke kako bi digitalizacija poslovanja ...

tim lider

5 stvari koje zaposlenici mogu naučiti svoje lidere

Knjige i tečajevi su sjajni, no, jeste li pokušali dopustiti da vas vaš tim ...

Izgradite naviku vježbanja i odvratite misli od posla

Izgradite naviku vježbanja i odvratite misli od posla

Stvorite naviku vježbanja, pronađite tjelesnu aktivnost koja će vam donijeti radost i odvratiti misli ...

Zašto je važno imati LinkedIn?

Zašto je važno imati LinkedIn?

LinkendIn je poslovna mreža koja može pridonijeti uspjehu pojedinca ili tvrtke. I to je ...