Women in Adria

Razgovarala: Lea Brezar
Fotografije: Women in Adria

Žene sve više napuštaju korporativni svijet i pokreću vlastite biznise jer jednostavno žele promijeniti životni stil i raditi nešto što podržava način na koji žele živjeti.

Ivana Matić, jedna od 50 najutjecajnih žena u IT industriji u Hrvatskoj, prije šest godina pokrenula je biznis s idejom networkinga koji je danas izrastao u iznimnu platformu.

Projekt Women in Adria umrežava žene poduzetnice, afirmira žensko poduzetništvo i organizira mnogobrojna druženja. Koji je bio prvi cilj projekta i da li su s vašim rastom rasli ciljevi?
Krenuli smo od networking evenata početkom 2012., a danas smo medijski brand za žene u biznisu. Moja dotadašnja karijera je bila u međunarodnim revizorskim i konzultantskim kućama i primijetila sam da su dobri ženski uzori imali ogroman pozitivan utjecaj na mene. Kad sam početkom krize ostala bez posla, shvatila sam važnost mreže kontakata i networkinga i pokrenula sam LinkedIn grupu Women in Adria kako bi se žene u regiji povezale. Tada sam bila na drugom porodiljnom dopustu pa sam imala vremena baviti se tom grupom, imali smo i druženja uživo i namjera mi je bila osnovati udrugu. Pronašla sam i posao, ali sam ubrzo shvatila da ja nisam za korporativni svijet, konzalting mi je više odgovarao ali nisam više mogla putovati zbog djece. Također sam primijetila da taj ženski networking može biti i biznis i da ta populacija ambicioznih žena ima drugačije interese. Zato sam odlučila krajem 2011. pokrenuti vlastiti biznis. Ali se ubrzo pokazalo da kod nas taj biznis ne može      funkcionirati samo od networking evenata i da stvari moraju biti puno šire. Tako smo se polako okrenuli izgradnji portala, a sve ostalo se događalo usput. Danas smo jedini medij za žene u biznisu koji ima sve što se medijima preporučuje da imaju, bavimo se i korporativnim ženama i poduzetnicama zato što danas više nitko nije cijeli život u jednoj tvrtki. Osobito je prisutan trend da žene sve više napuštaju korporativni svijet i pokreću vlastite biznise jer jednostavno žele promijeniti životni stil i raditi nešto što podržava način na koji žele živjeti. Prošle godine smo izdali i dvije knjige. Prva je Kako pokrenuti i voditi posao od kuće, s kojom smo normalizirali kućni ured kao inkubator ženskog poduzetništva. Žene pokreću vlastiti biznis kako bi mogle provoditi više vremena s obitelji i kako bi bile fleksibilne, a kućni ured upravo u tome pomaže. Druga je 50 poduzetnica koje nas inspiriraju, predstavljena prilikom dodjele nagrada najboljim poduzetnicama prošle godine i
predstavlja najinspirativnije ženske poduzetničke priče.Sad je naš poslovni model sazrio i spreman je za širenje putem franšize.

Nekoliko je proizvoda koje nudite vašim članicama: online magazin, newsletter,networking breakfast i WIA akademija. U proteklih pet godina razvili ste jednu zanimljivu platformu koja osim umrežavanja nudi povezivanje unutar vašeg WIA kluba. Koji su benefiti nakon pridruživanja klubu?
Naš članski program je prvenstveno zajednica žena koje imaju iste interese i probleme. Kad ste ambiciozni, želite karijeru ili vlastiti biznis, teško je pronaći one koji razmišljaju kako i vi. Odnosno, kad ih pronađete, nema vam kraja. Tako da je cijela ova priča zapravo nadmašila moja očekivanja i nekoliko sam puta već ostala zatečena kad dobijem mailove da smo ženama puno pomogli u pokretanju vlastitog biznisa, prvenstveno kroz inspiracijute savjete.

Jednostavno se dešavaju multiplikativni efekti što se vidi i na našim eventima gdje se stvarno stvori posebna energija. U članskom programu članice mogu postati naši partneri i dati pogodnosti ostalim članicama te dobivaju promociju na našem portalu i kroz ostale platforme i evente. Upravo nadograđujemo program na način da ćemo imati dva „levela“. Važna stvar u tom projektu je povezivanje s velikim tvrtkama. S jedne strane, korporacije koje targetirajumale poduzetnike zapravo jako teško dolaze u kontakt s njima i ne znaju šta oni žele. Mi naše partnere integriramo s nama kroz networking, edukacije ili pogodnosti koje daju članicama i na taj način dobivaju ne samo nove klijente nego i povećavaju njihovu lojalnost.

U okviru toga je inicijativa raznolikosti dobavljača koju uvodimo prvi u Europi. Ta praksa postoji već nekoliko desetljeća u SAD-u i IBM je jedina američka tvrtka koja ju primjenjuje u Europi. Naime, dobra praksa je da struktura supply chaina mora odgovarati strukturi kupaca. Na taj način kompanija upoznaje i jača svoje kupce i postaje njihov pravi poslovni partner, a zauzvrat dobiva lojalnog kupca koji neće otići konkurenciji zbog 200 kn. Suština svega je da se poduzetnicama povećavaju šanse za sudjelovanje u tenderima, ali posao naravno na kraju dobiva onaj tko ima najbolju ponudu neovisno o spolu. Za poduzetnice je ovo jako važno jer svi znamo da se pravi rast biznisa događa tek kad dobijemo poslove s velikim tvrtkama i na taj način kreiramo dobre reference. Imamo također partnere iz inozemstva s kojima ih umrežavamo s međunarodnim korporacijama.

Od 2015. godine organizirate nagrađivanje najboljih poduzetnica. Koliko prijava zaprimate po projektu/godišnje, tko se može nominirati i koji su uvjeti koji žene poduzetnice moraju imati da bi ušle u izbor za najbolju poduzetnicu?
Da, to je naš strateški projekt za promociju ženskog poduzetništva. Žene se mogu prijaviti same, a mi također pozivamo poduzetnice da se prijave. Imamo 4 kategorije, od startup do inspirativne poduzetnice, odnosno podržavamo i promoviramo poduzetnice u svim fazama rasta. A također to znači da svaka poduzetnica ima šansu da pronađe svoju kategoriju i da se prijavi. Prijave su dosta detaljne, službeni revizor je Crowe Horwath. Konkurencija je velika u svim kategorijama. U svakoj kategoriji proglašavamo finalistice, i sve su redom fantastične žene. Pobjednica je ona koja je za nijansu bolja.

Recite nam nešto o Projektu Future Leaders?
Još jedan dragi projekt koji smo pokrenuli prošle godine. Ako želimo povećati broj žena na vodećim pozicijama, moramo početi kreirati nove liderice. Ovdje tražimo i proglašavamo buduće liderice po  industrijama. Projekt se pokazao kao pun pogodak i stvarno ima utjecaja na njihove karijere jer im dižemo vidljivost.

Ivana Matić, nominirana u 50 najutjecajnijih žena IT Industrije 2016. Čestitamo na tome. Danas postoji trend ženskog poduzetništva,zašto je okupljanje uspješnih žena postao vaš
životni poziv?
Ako iz onoga što volite možete napraviti biznis, uspjeh je zagarantiran. A ako još pozitivno utječete na ljude, onda je to najispirativnijiposao na svijetu.

Tvoj životni moto?
Nema odustajanja, nikad pa ni onda.

Tags:

  • Show Comments (0)

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.