Tvrtke koje potiču čitalačku kulturu

Tvrtke koje potiču čitalačku kulturu

Čitanje zahtijeva koncentraciju, angažman i fokus, a poboljšava naše vještine donošenja odluka, kritičkog razmišljanja i logičkog zaključivanja. Sve to čini knjige jednim od najbezbolnijih alata za samorazvoj. Mnoge velike tvrtke zaključile su kako je korist od čitanja dovoljno važna da bi promicale čitalačku kulturu među svojim zaposlenicima.

Piše: Stella Ćaleta
Foto: Unsplash

Dokumentarac koji je nedavno oborio sve rekorde gledanosti, The Social Dilemma, istaknuo je probleme koji proizlaze iz monetizacije pažnje korisnika društvenih mreža. U svijetu gdje je naša pažnja roba koja se prodaje, a za nju se bore apsolutno svi, sve više gubimo suverenitet nad time kome ju poklanjamo.

Teško nas je za to kriviti – društvene mreže nas zavode obećanjem zabave, statusa, moći i povezanosti, silama kojima se malo tko može tek tako oduprijeti, budući da je riječ o temeljnim ljudskim potrebama koje svi moramo zadovoljiti na ovaj ili onaj način. No, kolateralna žrtva je naša sposobnost koncentracije (između ostalog).

Naprosto, previše je jednostavno posegnuti za mobitelom kada želimo odgoditi rješavanje zadatka koji nam je dosadan, ili ubiti vrijeme u redu za blagajnu ili javnom prijevozu. Distrakcije su svuda oko nas, stoga ne čudi što smo sve manje sami sa sobom i svojim mislima.

Stvar je složena, a ovo nije tekst koji tvrdi da zna rješenje. Jedna stvar je ipak sigurna: moramo osvijestiti kako suvremeni izazovi utječu na način na koji razmišljamo, rješavamo probleme i međusobno komuniciramo. Ako ste jedni od mnogih koje je The Social Dilemma potaknuo na preispitivanje vlastitih digitalnih navika i željeli biste uvesti pozitivne promjene, razmislite o tome da ekran zamijenite knjigom.

Čitamo sve manje knjiga

Ako ste prošle godine pročitali makar jednu knjigu, iznad ste hrvatskog čitateljskog prosjeka. Naime, podaci o čitateljskim navikama Hrvata, objavljeni prošle godine za prethodnu, govore da je jednu knjigu pročitalo tek 42% građana, prenosi Jutarnji list. Stranica mojposao.hr nedavno je objavila vlastito istraživanje prema kojem je jedna četvrtina Hrvata u prošloj godini pročitala jednu do dvije knjige, a jedna četvrtina mlađih od 25 godina nije pročitala niti jednu.

Knjige čitamo rijetko ili nikako, dakle, no procesuiramo više informacija nego ikada prije. Prema istraživanju Sveučilišta u Kaliforniji, San Diego, dnevno čitamo oko 100.000 riječi koje bi zauzele oko 200 stranica kad bismo ih stavili na papir. Uzmemo li u obzir svakodnevni informacijski overload, ne čudi što mnogima knjiga neće biti prvi izbor u onim rijetkim trenucima slobodnog vremena.

Čitanje kao alat za samorazvoj

No, odaberete li svoju pažnju posvetiti knjizi, i postane li vam to navika, osnažit ćete svoje kognitivno funkcioniranje, proširit ćete vokabular i ublažit ćete stres. Čitate li stručnu literaturu, stjecat ćete nova znanja i upoznati nove vještine, a čitate li beletristiku, razvit ćete empatiju i međuljudske vještine. Čitanje zahtijeva koncentraciju, angažman i fokus, a poboljšava naše vještine donošenja odluka, kritičkog razmišljanja i logičkog zaključivanja. Za kraj i ne manje važno – zabavno je, što knjige čini jednim od najbezbolnijih alata za samorazvoj.

Tvrtke koje nude knjige kao povlasticu

Mnoge velike tvrtke odlučile su kako je korist od čitanja dovoljno važna da bi promicale čitalačku kulturu među svojim zaposlenicima. Buffer, tvrtka koja razvija software koji olakšava menadžment društvenih mreža i prisutna je u 15 država svijeta, svojim zaposlenicima omogućava Kindle i neograničen pristup e-knjigama.

Eliminirajući trošak kupovanja knjiga, kao i vremenski trošak odlazaka u knjižare i knjižnice, maksimalno olakšavaju svojim zaposlenicima posezanje za naslovima. Osim toga, koriste online alat Slack kako bi automatski kreirali listu svih knjiga koje su na taj način pročitali, čime potiču razgovor i olakšavaju odabir knjiga.

Sličnu povlasticu imaju i zaposlenici tvrtke Twilio koja je iza istoimene platforme za komunikacije bazirane na cloud tehnologiji, te HubSpota, tvrtke koja je razvila svoj marketinški software. Pridružuju im se i druge kao što su Invision i Amazon. Podatke o tvrtkama koje nude takve povlastice u Hrvatskoj, nismo mogli pronaći (što ne znači da ih nema).

Protuotrov užurbanosti, sve kraćim rasponima pažnje i stresu može biti knjiga. Malo što može utjecati na kvalitetu života kao čitanje, stoga ono može biti koristan alat za tvrtke kojima je stalo do zadovoljstva zaposlenika.

Tags:

  • Show Comments (0)

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.