Tom Gavazzi: Woom nudi besplatna poslovna znanja

Tom Gavazzi: Woom nudi besplatna poslovna znanja

Osnovna misao vodilja bila je ponuditi ljudima poslovna znanja i informacije i to besplatno, jer smatram da ljudima trebamo davati, pogotovo u vrijeme pandemije kada su mnogi ostali bez posla, a ne svojom krivnjom.

Razgovarala: Josipa Celinić
Foto: Privatna arhiva

Poslovni svijet je napravio velik preokret. Našao se pred nekoliko većih izazova, a pojavila se i potreba za reorganizacijom. Poslovni svijet vs. Covid-19 borba je koja traje već gotovo dvije godine.

Ovisno o mogućnostima, znanjima i potrebama tvrtke su se nosile s okolnostima nametnutim im preko noći. Drugi su predvidjeli potrebe i osmislili rješenja i istupili naprijed i ponudili svoje viđenje rada i rasta u novom normalnom.

Tom Gavazzi, direktor Wooma i Business Sailing Experience Agency razgovarao je sa mnom o temi kako iskoristiti priliku i mijenjati se s obzirom na okolnosti. Koliko je važan dobar networking i koji su načini stvaranja vrhunskih poslovnih prilika?

 

Koliko je Covid-19 pandemija promijenila način poslovanja u Vašoj tvrtki? 

Covid-19 pandemija u potpunosti je promijenila ne samo naš način poslovanja nego i neke osnovne vrijednosti poslovanja, perspektivu tržišta, modele upravljanja… Mi smo i prije kao tim radili virtualno, tako da nam je nastala situacija išla u korist jer smo znali kako virtualni rad funkcionira i imali smo navike i iskustva u upravljanju takvim modelom rada.

 

Noviteti u poslovanju u protekle dvije godine pokazali su se uspješnim modelima. Komunikacijski i organizacijski poslovi promijenili su se. Što planirate zadržati i nakon popuštanja mjera i vraćanja svijeta u normalu?

Kako nam je s pojavom pandemije osnovni business organizacije poslovnih događaja na jedrilicama stao, u roku od mjesec dana otkrili smo webinare. Testirali smo par modela i ideja te smo danas vodeći organizator virtualnih događanja u regiji, a u nekim segmentima  smo među top tri u EU.

Planiramo zadržati poslovna druženja na jedrilicama i dovoditi poslovne ljude iz svijeta u Hrvatsku. Ipak, virtualni segment sad nam je omogućio da i mi dođemo u domove poslovnim ljudima u svijetu. Tako da osobno vjerujem u hibridne modele organizacije poslovnih događaja i smatram da poslovni događaji kakve poznajemo od prije više neće biti isti.

 

Besplatna poslovna znanja

Osnovali ste Woom – platformu za webinare. U pravom trenutku ste iskoračili i kreirali nešto što je sudionicima poslovnog svijeta bilo potrebno. Komu su sve webinari namijenjeni i koja je bila osnovna misao vodilja za pokretanje Wooma?

Osnovna misao vodilja bila je pružiti ljudima poslovna znanja i informacije i to besplatno, jer smatram da ljudima trebamo davati, pogotovo u vrijeme pandemije kada su mnogi ostali bez posla, a ne svojom krivnjom. Pored toga misao vodilja bila je da održimo brend živim i da stvaramo leadove za jedrenja kada se jednog dana vrate.

U početku nismo imali nikakve ideje kako bismo monetizirali taj business, ali smo kroz par mjeseci spoznali modele monetizacije, ali tako da sudionicima ostane besplatan model sudjelovanja.

Danas nam je organizacija virtualnih događaja postala glavni business s velikim potencijalom daljnjeg rasta i dala nam je mogućnost da poslujemo na globalnom tržištu. Tako smo dobili klijente za koje organiziramo webinare kao što su Europska komisija, Star Alliance, Revolut, Schneider Electric, Končar…

U godinu dana organizirali smo 59 webinara s preko 8250 sudionika u 14 različitih područja te naš brend komunicira tjedno sa svakim od tih sudionika.

 

Predviđanja su da će se u budućnosti samo jedna četvrtina poslovnih događanja odvijati u fizičkom obliku. Kako se uz te nove hibridne modele rada brinuti o produktivnosti i motiviranosti svojih zaposlenika?

S produktivnošću i motiviranošću nemamo nikakvih problema jer tim zna da smo se našli pred zidom pojavom Covid-a 19. Uz dobro vodstvo, transparentnost i timski rad našli smo put, stvorili nove poslove, poslovna rješenja, proširili poslovanje globalno.

Osim toga stalno se javljaju nove teme i nova znanja, stvaramo odnose sa sjajnim ljudima po cijelom svijetu, na virtualan način. Tako da cijeli tim uživa u inovacijama koje stvaramo i novim izazovima, a virtualni model rada cijene jako jer im daje puno više slobode i ugode rada.

 

Networking u doba pandemije

Kako se pandemija odrazila na networking?

U našem slučaju pandemija nam je omogućila sjajan globalni networking, nove odnose, nove poslove, nove ideje. I sve to jer smo spoznali na koji način možemo koristiti virtualni model rada. I svjestan sam toga da smo rijetki koje je networking ojačao u pandemiji.

Poslovni subjekti su u pandemiji nalazili načine i prilagođavali se novonastaloj situaciji. Tu su se istaknule i prednosti i nedostaci zasebnih industrija.

Koliko je važno imati poslovnu sposobnost mijenjanja s obzirom na okolnosti? Smatram da je izuzetno bitno u današnjem globaliziranom i digitaliziranom svijetu prepunom novih mogućnosti, ali i izazova novih pandemija i sličnih situacija biti fleksibilan, prilagođavati se potrebama tržišta jako brzo, mijenjati poslovne modele, pa čak i poslove ako to okolnosti zahtijevaju.

 

Organizacijska kultura i/ili komunikacijske strategije. Koliko su važne za uspjeh i neminovne za bolje poslovanje?

Mislim da su prije svega osnove vrijednosti koje imate bitne za uspješno poslovanje jer se na tome gradi poslovanje i sve ostale aktivnosti. Također je potrebno imati izraženu inovativnost kao i fleksibilnost u organizaciji poslovnih procesa.

 

Poduzetničke lekcije

Koja je za Vas najvažnija poduzetnička lekcija koje se uvijek držite?

Neke od poslovnih lekcija koje sam kroz veliko poduzetničko iskustvo naučio su:

  • vjeruj u svoju ideju i budi uporan,
  • budi korektan u svim situacijama,
  • ne srami se neuspjeha, jer je to normalna stepenica prema uspjehu.

 

Koji pristup po Vašem mišljenju donosi uspjeh na duge staze?  

Uspjeh na duge staze omogućuje da tržištu dajete ono što tržištu treba u danom trenutku, na način koji je vrijednosno ispravan.

Tags:

  • Show Comments (0)

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Ads