Superbrands BLIC pitanja

Devet pitanja za deset superbrandova iliti devet trikova za postizanje zavidnog uspjeha
superbrands_blic_pitanja

Pripremila: Josipa Šola
superbrands_blic_pitanja1. Kojih pet koraka najbrže vodi do Superbrandsa?

Red, rad i disciplina. Stručnost i kvaliteta.

2. Tri najvažnija poteza u borbi protiv žestoke konkurencije?
Razumijevanje tržišta i konkurencije. Zaključivanje na temelju činjenica i istraživanja. Hrabrost u odlučivanju i inovaciji.

3. Koji su izazovi karakteristični za stvaranje branda?
Stvaranje dugoročne vizije branda. Implementiranje iste kroz različite strateške aktivnosti. Izazovi su brojni – najteže je stvoriti relevantan i važan brand koji trajno i jasno komunicira s kupcima.

Dobre ideje i još bolje realizacije važnije su od veličine budžeta.

5. Što kada fulate s kampanjom?
Tada treba napraviti korak natrag i napraviti dobru evaluaciju. Važno je shvatiti takve situacije kao priliku za učenje. Jer jedino tada možemo nešto naučiti.

6. Koje su obveze velikih brandova?
Uz odgovornost prema brandu i investiciji, tu su naravno obveze prema kupcima: transparentno i etično poslovanje te ulaganje u poboljšanje života kupaca.

7. Koje su tri najvažnije činjenice koje brand mora znati kako bi preživio na tržištu?
Razumijevanje vlastitog businessa i tržišta. Poznavanje i razumijevanje konkurencije. Sve što radimo predstavlja brand.

8. Čime je najlakše osvojiti kupca?
Kvalitetnom i dobrom ponudom i uslugom koje su garancija zadovoljstva kupaca.

9. Što marka Superbrands pruža svom korisniku?
Što marka Superbrands pruža svom korisniku? Dodatno vrednuje brand i njegovu viziju i strategiju razvoja.

Sanja Vladović , Marketing Director Arena Centar upravljanje d.o.o.

superbrands_blic_pitanja

Pet koraka do Superbrandsa
Inovacije, ulaganja, izvrsnost, upravljanje rizicima, postojanost kvalitete.

2. Tri najvažnija poteza u borbi protiv žestoke konkurencije?
Potrebno je razlikovati se od konkurencije, razviti prepoznatljivi brend koji korisniku nudi dodatnu vrijednost. U CineStaru imamo brojne programe vjernosti koje korisnici prepoznaju i koriste ih, čime ostvaruju niz pogodnosti. Također, imperativ je imati konkurentsku prednost koju smo u CineStaru gradili na superiornoj kvaliteti i vrhunskim uslugama.
Moram ponovo naglasiti inovacije koje su najvažnije i kojima i drugima i sebi samimakonstantno podižemo ljestvicu izvrsnosti. Vodimo se time da budemo prvi u inovacijama, čime kao svijetli uzor kino-poslovanja dajemo primjer i ostalima na tržištu. Naše dugogodišnje iskustvo na tržištu je također od presudne važnosti, kao i činjenica da smo bili vizionarski hrabri i ulagali u naše premium formate kao što su IMAX, Gold Class i 4DX želeći posjetiteljima omogućiti uistinu jedin- stveno iskustvo. Također, pokazalo se da je i pravovremeno pokretanje CineStar TV Channels filmskih kanala prije 6 godina bio odličan potez, jer sad već imamo grupu od ukupno četiri filmska kanala – CineStar TV i CineStar TV Action & Thriller, te premium kanale CineStar TV Premiere 1 i 2 koja su dostupna i u HD, a velika gledanost istih u cijeloj regiji ohrabruje nas na skoro pokretanje novih kanala. Na ovaj smo način osigurali novu platformu distribucije filma, a gledateljima pružili odličan izbor filma u njihovom domu.

3. Koji su izazovi karakteristični za stvaranje brenda?
Potrebno je njegovati autentičnost sadržaja i prilagoditi ga korisniku, a istovreme- no ostati vjeran korporativnom identitetu. Kvaliteta i vizija su također značajan izvor ”image buildinga”, odnosno izgradnje pozitivnog imidža brenda. Bitno je naglasiti da je uspješna izgradnja našeg brenda ovisila o holističkom upravljanju uslugama i proizvodima kroz cijelu kompaniju, a ne samo kroz marketinške funkcije istih.

4. Što kad je budžet mali?
Kroz niz godina poslovanja CineStar je ostvario brojne partnerske odnosne s mnogim kompanijama i medijima, pa sinergijskim djelovanjem svih uključenih strana uvijek uspijevamo izvući maksimum iz svega što radimo. Riječ je o međusobno ovisnim odnosima, stoga partnerskim pristupom stvaramo maksimalnu međusobnu potporu kojom se mogu prevladati svi nedostaci situacija ”malih budgeta”.

5. Što kada fulate s kampanjom?
Uvijek se usmjeravamo na to da cilj naših marketinških aktivnosti i kampanja nikada nije neodređen i izgubljen u tumačenjima, već da to bude jasna i direktna komunikacija putem odabranih komunikacijskih kanala kojima dosežemo direktan target. Imamo maksimalnu potporu vlastitih komunikacijskih kanala (kino oglašavanje, četiri filmska CineStar TV Channels kanala, web stranicu s preko 800.000 unique usera mjesečno, Facebook stranicu s preko 200.000 folllowera i sl.), koja u kombinaciji s vanjskim medijima daje jaku potporu za sve naše kampanje. Vodimo se time da cilj naših marketinških aktivnosti uvijek mora biti izražen u opipljivim pokazateljima, što znači da ih kvantificiramo.

6. Koje su obveze velikih brendova?
Stvaranje pozitivnog stava i osjećaja kroz vjerodostojnost. Društveno odgovorno poslovanje, uključivanje u probleme zajednice i empatija. Također, u kontekstu fanova, moramo služiti svojim korisnicima i omogućiti im da se uključe, sami ponude zanimljiv sadržaj i šire poruku i vrijednosti brenda, postajući tako vjerodostojan stručnjak i kritičar.

7. Koje su tri najvažnije činjenice koje brend mora znati kako bi preživio na tržištu?
Prilagođavanje trendovima. Razvoj dugoročnih prednosti je iznad trenutačnoga uspjeha. Imati na umu kako korisnici imaju mogućnost izbora i stoga im uvijek moramo dati najbolje što zaslužuju, biti pristupačni i saslušati njihove potrebe.

8. Čime je najlakše osvojiti kupca?
Širokom ponudom koja je jasno predstavljena. Sadržajem kreiranim upravo za njih – prilagođen dobi, spolu i potrebama. Ulaganje u ljudske resurse i obrazovanje kadra – korisnici se u komunikaciji s nama moraju osjećati cijenjeno i shvaćeno. Brzom reakcijom i dostupnošću.

9. Što marka Superbrands pruža svom korisniku?
Superbrands pruža povjerenje partnerima i korisnicima te istovremeno potvrđuje njihov odabir. Također, vrlo je važno što je sav trud koji tvrtka ulaže kako bi korisnik bio zadovoljan i kako bi se uvijek vraćao, prepoznat i od strane stručne javnosti.

Damir Milinić, Izvršni direktor tvrtke i Član Uprave Blitz-CineStar d.o.o.

superbrands_blic_pitanja

1. Kojih pet koraka najbrže vodi do Superbrandsa?
Neovisno o tome koliko dugo djeluje na tržištu, svaki brend želi biti najbolji u svojoj domeni. No, da biste to postigli, potrebno je neprekidno ulagati u sebe, u vlastite potencijale, isticati svoje brojne kvalitete i na njima graditi svoj imidž. Koliko dobro ćete komunicirati posebnosti koje posjedujete u odnosu na konkurenciju i na koji način ćete doprijeti do svojih javnosti, ovisi samo o vama samima. Jednostavno nema drugog recepta za brži i kraći put do Superbrandsa. Bernays pripada onoj grupi brendova koja je u relativno kratkom roku uspjela zaslužiti prestižni Superbrands certifikat, no to prvenstveno dugujemo kvaliteti i prepoznatljivosti na tržištu koju su potrošači i struka znali nagraditi.

2. Tri najvažnija poteza u borbi protiv žestoke konkurencije?
Premda se na konkurenciju najčešće gleda na negativan način, ona je jedan od najvažnijih čimbenika koji utječe na nas same tjerajući nas da uvijek i u svakoj prilici dokazujemo koliko dobro obavljamo svoj posao pomičući vlastite granice.

Da biste je pobijedili i dodatno se pozicionirali na tržištu kao lider u svom poslu morate biti drugačiji, prepoznatljivi i, ono najvažnije, proaktivni.

Ne smijete biti dio kolotečine, postati predvidljivi i prepustiti se struji bez razmišljanja o novim mogućnostima koje nam vrijeme i moderna tehnologija pružaju.

3. Koji su izazovi karakteristični za stvaranje brenda?
Tržište je danas nepredvidljivo i mijenja se velikom brzinom, a upravo je to razlog zbog kojeg je sve teže udovoljiti potrebama javnosti i stvoriti vjerodostojan brend i ime koje će pružati sigurnost. Postići lojalnost kod potrošača jedan je od najvećih izazova kojima je potrebno odgovoriti na samom početku stvaranja brenda jer upravo su odani potrošači ono čemu teži svaki brend. Svoju lojalnost Bernaysu potvrdilo je 200 studenata, više od 90 predavača i 60 partnerskih institucija koji su, svaki na svoj način, doprinijeli stvaranju najvećeg studija komunikacijskog menadžmenta u Hrvatskoj i zbog kojih Bernays s ponosom nosi Superbrands certifikat.

4. Koje su obveze velikih brendova?
Neovisno o tome je li on ‘velik’ ili ‘malen’, svaki brend ima istu obavezu, a to je opravdati očekivanja svojih potrošača. Oni od vas očekuju da budete dinamični, kreativni i da neprekidno stvarate nove sadržaje. Budući da mlađa populacija predstavlja jednu od najvažnijih ciljnih skupina kojima se Bernays obraća, u svaku svoju kampanju ulažemo dodatnu količinu inovativnosti i na taj način sami prelazimo granice vlastitih kreativnih okvira. Tijekom svog dvogodišnjeg djelovanja održali smo nekoliko kreativnih nagradnih natječaja putem kojih smo dodijelili školarine kandidatima koji su pokazali zavidnu dozu inovativnosti i komunikativnosti, a koje su ih naposljetku i dovele na Bernays.

5. Koje su tri najvažnije činjenice koje brend mora znati kako bi preživio na tržištu?
Da bi opstao na intenzivnom tržištu, svaki brend mora biti svjestan njegove promjenjivosti i dinamičnosti, ali i vlastitih prednosti koje mu omogućavaju da se izdigne iznad konkurencije te postigne svoj maksimalan učinak. Kao relativno nov brend u ovom dijelu Europe, neprekidno osluškujemo potrebe svojih postojećih i budućih studenata, ali i društva u sklopu kojeg djelujemo, kako bismo, sukladno tome, unaprijedili svoje programe i pružili Bernaysovcima još jednu dodatnu dimenziju akademskog obrazovanja.

6. Čime je najlakše osvojiti kupca?
Svaki kupac je različit i svaki od njih ima vlastite navike koje određuju njegovo ponašanje. Zbog toga je ponekad izrazito teško udovoljiti potrebama svih kupaca istovremeno. No, iako je svjestan da pojedina tvrtka ili institucija ne može ispuniti baš svaki njegov zahtjev, ono što svaki kupac ili korisnik usluga cijeni jest kvalitetan proizvod. Naš proizvod kojim smo osvojili svoje studente svakako su naši studijski programi oblikovani na način da već od prve godine studija Bernaysovcima pruže vrijedan spoj teorije i praktičnog iskustva zahvaljujući kojem imaju mogućnost započeti svoje karijere već za vrijeme studija. Uz obaveznu stručnu praksu, studentima smo također omogućili i različite obrazovne sadržaje kojima nadograđuju i razvijaju vlastite profesionalne kompetencije.

7. Što marka Superbrands pruža svom korisniku?
Superbrands svojim korisnicima pruža dodatnu dozu prepoznatljivosti na tržištu i potvrđuje naše kvalitete. Prepoznavši Bernaysove potencijale i način na koji djelujemo na tržištu, potrošači i Stručno vijeće Superbrandsa Bernaysu su dodijelili Superbrands certifikat čime je i službeno ponovno potvrđena naša vrijednost na tržištu. Na taj smo način postali dijelom prestižne Superbrands zajednice, ali se ujedno i obvezali da nećemo prestati ulagati u sebe i pružati svoj maksimum kako bismo naposljetku i opravdali titulu najboljih.

Ivana Jeleč voditeljica Centra za odnose s javnošću

superbrands_blic_pitanja

1. Kojih pet koraka najbrže vodi do Superbrandsa?
Poznavanje tržišta, izgradnja na emociji, konstantan rad na brendu, osnaživanje pozicije uvođenjem noviteta i pogled prema budućnosti.

2. Tri najvažnija poteza u borbi protiv žestoke konkurencije?
Okupiti dobar tim, raditi sa srcem i razmišljati dugoročno.

Koji su izazovi karakteristični za stvaranje brenda? Najveći izazov je zadržati poziciju, odnosno zadržati korak koji sve tjera naprijed. Najveća snaga je u kreativnosti, motivaciji i emociji koju ne smiješ izgubiti.

4. Što kad je budžet mali?
Kreativnost je još veća, a izazov još jači.

5. Što kada fulate s kampanjom?
Naučiti na svojim (i tuđim) greškama. Teško je utvrditi u kojoj mjeri je neka kampanja promašena. Ako očekivani rezultat kampanje izostane treba pronaći točke koje su bile slabe i otkriti zašto.

6. Koje su obveze velikih brendova?
Uvijek dati više i bolje od drugih, biti dio emocije i uvijek ostati prvi izbor.

7. Koje su tri najvažnije činjenice koje brend mora znati kako bi preživio na tržištu?
Primarno mora znati tko mu je target i kako komunicirati sa svojim targetom. Uz dobro poznavanje tržišta i određivanje strategije, najvažnije je znati da su iskrenost, emocija i otvorenost prema novom snaga i kvaliteta koje konstantno pokreću brend.

8. Čime je najlakše osvojiti kupca?
Kupci u Hrvatskoj znaju što žele i teži dio od osvajanja jest kako ih zadržati. Posjetitelji i partneri City Centera one su vjerni našem brendu gotovo 10 godina zato što znaju da su nam uvijek oni na prvom mjestu.

9. Što marka Superbrands pruža svom korisniku?
Superbrands korisniku donosi potvrdu kvalitete njegovog rada, nagradu za uloženi trud i kreativnost. Snaga našeg brenda se očituje u ocjeni kupca, tržišta i stručnjaka.

Marija Gamulin CPublic Relation Manager CO

superbrands_blic_pitanja1. Kojih pet koraka najbrže vodi do Superbrandsa?

Sigurna sam da nema brzog kao ni najbržeg puta do Superbrandsa, Superbrands je rezultat dugogodišnjeg ustrajnog rada i njege tržišta.

Prvi korak je izuzetno važan jer treba izabrati brend koji ima kvalitetu i snagu da bi postao lider na tržištu – Superbrand. Nadalje, izuzetno je važno pravilno pozicionirati proizvod na tržište te imati etički pristup i dostupnost informacijama o brendu. Isto tako, izuzetno je važno, kao u slučaju Mustele, kontinuirano ulagati u edukaciju i upoznati zdravstvene profesionalce sa samim brendom, surađivati i ulagati u medicinski marketing, kontinuirano educirati roditelje (kupce), pomoći im savjetima, animirati ih te na kraju, imati i tim lojalnih i educiranih suradnika koji su sposobni prenijeti informacije o brendu roditeljima i zdravstvenim profesionalcima.

2. Tri najvažnija poteza u borbi protiv žestoke konkurencije?
Zdrava konkurencija među brendovima je izuzetno važna i svakako neosporiva, ali za Mustelu je izuzetno važna i sigurnost proizvoda i dokazana učinkovitost kliničkim testovima pod nadzorom pedijatara i dermatologa; prirodnost i zadovoljstvo korištenja proizvoda te dostupnost proizvoda u svakom mjestu u Hrvatskoj i inovativnost i učinkovitost proizvoda te edukacija svih aktera na tržištu tj. u lancu distribucije.

3. Koji su izazovi karakteristični za stvaranje brenda?
U vrijeme kada smo postavljale Mustelu na tržište, u Hrvatskoj za Mustelu nitko nije znao osim jedne magistre farmacije iz Dubrovnika… Naime, njezin suprug je bio moreplovac pa joj je iz inozemstva donosio Mustelu za sinčića koji je imao osjetljivu kožu sklonu atopiji. Za Mustelu je bilo najvažnije upoznati tržište s brendom, stvoriti svjesnost da je Mustela na tržištu i zadobiti povjerenje roditelja u kvalitetu jer oni su ti koji nama prepuštaju njegu njihovih beba. Mislim da smo na pravom putu jer smo postigli da svaki mama i tata u prosjeku u prvoj godini kupe barem tri Mustelina proizvoda.

4. Što kad je budžet mali?
I kod linija koje su prvenstveno male, jer, ljekarnički budžeti su uvijek premali, mogući su pomaci i rezultati. Kvalitetnim radom na terenu u ljekarnama i na drugim prodajnim mjestima te direktnom komunikacijom s roditeljima Mustela postiže rezultate. Primjerice, nakon povratka s Mustela marketing mitinga koji se održao u Lisabonu, mogu se pohvaliti da je Hrvatska, kao mala zemlja, kvalitetnom animacijom roditelja postigla da je FB stranica Mustela Hrvatska (www.facebook.com/MustelaHrv) treća u svijetu po broju lajkova i kvaliteti postova i to među zemljama koje nemaju direktna predstavništva Ekspanscience Mustela.

5. Što kada fulate s kampanjom?
Mustela nema klasične kampanje poput kampanja za mas brendove na televiziji, mi potičemo različite stručne edukacije i predavanja za zdravstvene djelatnike, doniramo i podržavamo Škole atopije za roditelje, doniramo rodilišta, trudničke tečajeve, patronažne sestre… Dakle, tu se radi o konstantnom direktnom marketingu kroz period duži od jednog desetljeća.

6. Koje su obveze velikih brendova?
Mislim da je izuzetno važno stalno unapređivati proizvod koji se donosi na tržište, ali kroz odgovornu proizvodnju s etičkim pristupom od nabave sirovina, brige i smanjenja utjecaja na okoliš. Ovdje bi Mustelin slogan najbolje opisao našu misiju: „Briga o našoj djeci također znači štititi svijet u kojem žive“. Sve Mustela bočice mogu se reciklirati, sav karton korišten za pakiranje potječe iz održivo pošumljenih šuma, a Mustela Bebe pjenušavi proizvodi su biorazgradivi. Već više od 30 godina Fondacija Mustela radi za dobrobit djece, podupire istraživanja i projekte za razvoj djece, radi na poboljšanju roditeljstva radi bolje kvalitete života svugdje u svijetu.

7. Koje su tri najvažnije činjenice koje brend mora znati kako bi preživio na tržištu?
1. Po svim marketinškim teorijama važan je kupac, no Musteli je najvažnije dijete kao krajnji korisnik proizvoda koje su kupili mama i tata. Za Mustelu je dobrobit djeteta najvažnija i dijete je u fokusu. Zadovoljna beba = zadovoljan roditelj.
2. Brend mora znati kojim putem i kako u Hrvatskoj učiniti Mustela proizvod jednako dostupnim – kako su dostupni u velikim gradovima tako moraju biti dostupni i na udaljenim otocima i u malim mjestima.
3. Kvalitetno pozicionirati proizvod, prodati ga i navesti roditelje da ponovo kupe Mustelu i nastave je koristiti. Beba ne može sama izgovoriti, ali njezina koža može.Ona mami kaže sve i ogledalo je bebina zdravlja.

8. Čime je najlakše osvojiti kupca?
Bez obzira na krizu, u Hrvatskoj je izuzetno važna kvaliteta proizvoda za njegu beba i to je bezuvjetno najvažniji faktor. Danas je kupac educiran, ekološki osvješten i želi najkvalitetnije prirodne dermokozmetičke proizvode za svoje dijete i sebe.

9. Što marka Superbrands pruža svom korisniku?
Izuzetno nam je drago da je kvaliteta Mustele kao brenda prepoznata od strane kupacate su nam to smjernice za daljnji nastavak rada, a što marka Superbrands može pružiti Musteli, to ćemo tek vidjeti.

Jasmina Bajković IEDC – Bled School Management MBA President, Mediforma d.o.o.

superbrands_blic_pitanja1. Kojih pet koraka najbrže vodi do Superbrandsa?
Razvijanje sustavne i promišljene strategije, postavljanje jasne informacije ciljanim skupinama, fokusiranje na dinamici prisustva, prikupljanje povratnih informacija, evaluacija projekta.

2. Tri najvažnija poteza u borbi protiv žestoke konkurencije?
Pratiti suvremene društvene i tehnološke trendove i pritom ne gubiti vlastitu prepoznatljivost na način da se vrše promjene sukladno zahtjevima tržišta, ali uz zadržavanje vlastitih ciljeva.

3. Koji su izazovi karakteristični za stvaranje branda?
Proširivanje komunikacije postojećeg branda, tradicija i originalnost i pritom zadržati temeljnu informaciju.

4. Što kad je budžet mali?
Prilagoditi se. Maksimalno iskoristiti kanale priopćavanja koji ne zahtijevaju značajne rashode.

5. Što kada fulate s kampanjom?
Ne inzistirati.

6. Koje su obveze velikih brandova?
Dosljednost i odgovornost.

7. Koje su tri najvažnije činjenice koje brend mora znati kako bi preživio na tržištu?
Suvremenost, prepoznatljivost, zadovoljstvo korisnika.

8. Čime je najlakše osvojiti kupca?
Emocijama.

Što marka Superbrands pruža svom korisniku? Prepoznatljivost.

Gordana Restović, Ravnateljica Pula Film festivala

superbrands_blic_pitanja1. Kojih pet koraka najbrže vodi do Superbrandsa?
Prepoznatljivost vlastitog brenda, pouzdanost brenda, kvaliteta, sadržaj i pogođena ciljna skupina.

2. Tri najvažnija poteza u borbi protiv žestoke konkurencije?
Biti drugačiji, razvijati nove kanale pronalaska korisnika i biti prvi u kreiranju sadržaja.

3. Koji su izazovi karakteristični za stvaranje brenda?
Stvoriti održivu strategiju, drugačiji proizvod/ uslugu, plasirati je dobro pogođenoj ciljnoj skupini i održavati odnos sa potrošačima radi stvaranja povezanosti i svijesti o vlastitom brendu.

4. Što kad je budžet mali?
Okrenuti se content marketingu, okrenuti se etabliranim brendovima i raditi cross promociju te stvarati projekte čija je objava i drugima iznimno zanimljiva.

5. Što kada fulate s kampanjom?
Mijenjamo komunikaciju. Teško će se fulati s kampanjom ako dobro poznajemo naše korisnike.

6. Koje su obveze velikih brendova?
Ostati dosljedan i pružati korisniku dodatnu vrijednost iz dana u dan, uvoditi promjene, ali ostati prepoznatljiv i poduzdan.

Korisnici svakodnevno odlaze, konkurenti svakodnevno dolaze, a na nama je da predvidimo budućnost i reagiramo prije vremena.

8. Čime je najlakše osvojiti kupca?
Kvalitetnom informacijom i pouzdanošću.

9. Što marka Superbrands pruža svom korisniku?
Potvrdu kvalitete.

Monika Mrkonjić, Voditelj online marketinga i seminara

superbrands_blic_pitanja

1. Kojih pet koraka najbrže vodi do Superbrandsa?
• Dobra ideja
• Kvalitetna realizacija ideje
• Dobar tim
• Visoki standardi u poslovanju
• Konstantno poboljšanje proizvoda/usluge

2. Tri najvažnija poteza u borbi protiv žestoke konkurencije?
• Inovativnost kako bi ostali ispred konkurencije
• Zadovoljni i motivirani djelatnici
• Predviđanje novih trendova na tržištu (kvalitetno dugoročno planiranje).

Za početak treba imati dobru ideju o stvaranju brenda koju treba dobro razraditi i s vremenom stvoriti prepoznatljivost brenda na tržištu.

4. Što kad je budžet mali?
Mi za drugo ni ne znamo osim za male budžete. Superbrand se može stvoriti i bez velikih budžeta, samo što tada proces traje duže.

5. Što kada fulate s kampanjom?
U našem slučaju je to neprimjenjivo s obzirom da nemamo kampanje.

6. Koje su obveze velikih brendova?
Odgovorno poslovanje, promicanje pozitivnih društvenih vrijednosti, briga o svojim korisnicima/potrošačima i osluškivanje njihovih želja i potreba.

7. Koje su tri najvažnije činjenice koje brend mora znati kako bi preživio na tržištu?
• Tržište je sve zahtjevnije i nikad nije bilo teže i turbulentnije poslovati.
• Konkurencija nikad nije bila veća, a svijet se zahvaljujući novim tehnologijama pretvorio u globalno selo.
• Kupci zbog novih tehnologija imaju sve veću ulogu na tržištu. Brend više nije onaj koji ima primarnu ulogu u formiranju mišljenja o brendu, već je kupac preuzeo vodeću riječ. Kupac je kralj.

8. Čime je najlakše osvojiti kupca?
Kvalitetom i optimalnim zadovoljenjem njegovih potreba.

9. Što marka Superbrands pruža svom korisniku?
Isticanje u odnosu na konkurenciju i lakše ostvarivanje nekih poslovnih ciljeva. Klijenti i kupci vas gledaju na drugačiji način.

Petra Novosel Balaško, vlasnica portala Žena.hr

Tags:

  • Show Comments (0)

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Ads