Što znaju ove organizacije, a druge još nisu naučile?

Mindfulness

Jeste li razmišljali o meditaciji ili mainstream tehnici Mindfulness? Google, Nike i Apple jesu, stoga ne čudi da su upravo njihovi zaposlenici jedni od najproduktivnijih, ali i najzadovoljnijih.

Piše: Marina Vardić
Foto: Unsplash, Shutterstock

Možemo li se nositi sa stresom, ubrzanim načinom života, odlukama i promjenama koje se događaju svakodnevno? Brojni će se podsmjehnuti na takvo pitanje s mišlju kako se bez problema nose sa životnim usponima i padovima, ne razmišljajući o tome što je uistinu njihov ispušni ventil. Jeste li razmišljali o meditaciji ili mainstream tehnici Mindfulness? Google, Nike i Apple jesu, stoga ne čudi da su upravo njihovi zaposlenici jedni od najproduktivnijih, ali i najzadovoljnijih.

Stroj koji ne prestaje raditi

Živimo u svijetu u kojem se od nas očekuju instant rješenja, sve treba biti gotovo odmah i sad, brinemo se o tablicama, znamenkama, uzlaznim putanjama na grafikonima, a zaboravljamo na sebe i vlastitu svrhu. Možemo li s takvim stavom izdržati tempo koji se od nas traži u poslovnom svijetu, a da pritom ne naudimo dobrobiti samoga sebe?

Navika našeg mozga je raditi 24 sata dnevno, a kada se odlučimo za opuštanje, naš um jednostavno ne zna kako se ponašati, osjeća neku vrstu prijetnje. On ne može prestati razmišljati, takvo što je jednostavno nemoguće, ali možemo ga potaknuti da živi u sadašnjosti. Jeste li se ikada zapitali o čemu ustvari razmišljate, jeste li stvarno prisutni u određenom trenutku ili razmišljate o nečemu što se dogodilo ili će se tek dogoditi? Teško da ste se uhvatili u takvom razmišljanju jer naš mozak je veliki sanjar i voli misliti o svemu samo ne o sadašnjosti, a to je upravo ono što ga tehnikom Mindfulness pokušavamo naučiti – biti prisutan sada, u ovom trenutku.

Mindfulness

Znanost je dokazala

Iako je poznata kao drevna tehnika opuštanja koja dolazi s Dalekog istoka, meditaciju ne možemo svrstati u određenu religiju ili uvjerenje, već ju možemo prakticirati bilo kada, bilo gdje i biti zen. Ako ste još uvijek skeptični oko rezultata meditacije, stručnjaci s Harvarda su dokazali kako ona posljedično mijenja strukturu našeg mozga, u pozitivnom smjeru.

Naš mozak je veliki sanjar i voli misliti o svemu samo ne o sadašnjosti, a to je upravo ono što ga tehnikom Mindfulness pokušavamo naučiti – biti prisutan sada, u ovom trenutku.

Rezultati istraživanja su pokazali kako se aktivnost mozga premješta iz limbičkog sustava na prefrontalni korteks, odnosno na racionalni dio. Takva promjena uzrokuje promjenu načina na koji reagiramo i sprečava nas da se oslanjamo na impulse i reaktivno djelujemo. Upravo zato ne čudi da se Mindfulness tehnika podučava u brojnim školama, zdravstvenim ustanovama, korporacijama i zatvorima.

Mindfulness u poslovnom okruženju

Možete li zamisliti veliku korporaciju u kojoj su zaposlenici sretni, ispunjeni, rade zato što vole raditi svoj posao, odnosno znaju svoju svrhu? Teško i upravo zato su Google, Nike, Apple, General Mills i brojni drugi odlučili nešto poduzeti. Mindfulness meditacija jedna je od osnovnih tehnika koju koriste u razvoju svojih zaposlenika. No, što znaju ove korporacije, a druge još nisu naučile? Na prvi pogled se čini kako tehnika opuštanja ne može uspjeti u kulturi stresa, rokova i čestih promjena, no ovi giganti su pokazali suprotan učinak, potičući zaposlenike da se nauče nositi sa stresom, uspore, promisle i fokusiraju na sada.

Stručnjaci s Harvarda su dokazali da meditacija posljedično mijenja strukturu našeg mozga, u pozitivnom smjeru.

Posljedično su razvili okruženje koje je puno potpore, poticajno, a ne kompetitivno i ono najvažnije produktivno. Ova tehnika pomaže da se fokusiramo na trenutačno bitne zadatke, odbacujući multitasking što rezultira kvalitetnijom interakcijom i odlukama. Najvažnije, Mindfulness zaposlenicima daje dozvolu da razmišljaju, sudjeluju, budu prisutni u trenutku što dovodi do napretka u poslovnom i privatnom smislu.

Mindfulness

Zašto to rade?

Velike korporacije u ovakve promjene odnosa, stavova i načina rada nisu krenule prvenstveno iz dobrobiti prema zaposlenicima, naravno, iza svega se krije financijski aspekt i opstanak na tržištu. Zaposlenici i organizacije pomoću mindfulnessa žive u simbiozi u kojoj zajedno uspijevaju ispuniti ciljeve, a ne parazitizmu u kojem organizacija pod svaku cijenu od zaposlenika dobiva ono što joj je potrebno za opstanak.

Oni koji rade pod velikim stresom, kompanije godišnje koštaju nekoliko tisuća dolara, što posljedično dovodi i do velikih bolničkih računa, bolovanja zbog kojih se posao ne obavlja na vrijeme, a time se gubici vremena i novca samo gomilaju.

Zašto ne bismo slijedili primjere velikih korporacija koje nije strah pokrenuti nešto novo i uvesti promjene, pomogli zaposlenicima da zadatke izvršavaju na najbolji mogući način, odnosno zašto ne bismo bili u korak s njima, a ne kaskali i preuzimali njihove ideje nakon nekoliko desetaka godina.

  • Show Comments (3)

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.