Što izvještaj o održivosti govori o društvenoj odgovornosti tvrtke?

Što izvještaj o održivosti govori o društvenoj odgovornosti tvrtke?

Kaufland Hrvatska je nedavno predstavio svoj prvi Izvještaj o održivosti – nefinancijski izvještaj o utjecaju poslovanja na društvo, ekonomiju i okoliš, i tako se priključio rastućem broju tvrtki koje objavljuju ove podatke.

Pripremila: Stella Ćaleta
Foto: Unsplash

Korporacije imaju ogroman utjecaj na naše živote: nisu nam samo poslodavci, već i članovi zajednica u kojima živimo koji izravno utječu na sve od zagađenja okoliša do kvalitete hrane koju jedemo. Netransparentnost u održivom poslovanju dovodi do nepravedne konkurencije gdje profitiraju tvrtke koje potencijalno režu troškove na svim poljima važnim za održivost – što je igra u kojoj smo ultimativni gubitnik svi mi.

Svijest o društvenoj odgovornosti, zaštiti okoliša i usporavanju klimatskih promjena sve više raste, a potrošači su svjesni da glasaju svojim novcem. Budućnost je održiva, ili je neće biti.

Društvena odgovornost poduzeća

Najveća svjetska inicijative za održivi razvoj i korporativnu održivost je UN Global Compact. Članice, među kojima je i Kaufland, obvezuju se na poštivanje deset univerzalnih načela inicijative u područjima ljudskih prava, rada, zaštite okoliša i borbe protiv korupcije. Snaga ove inicijative leži u njenom opsegu – istinska promjena može se postići jedino djelujući sustavno i globalno.

Iz Kauflanda su nedavno objavili svoj prvi Izvještaj o održivosti, čime su se priključili rastućem broju velikih tvrtki koje objavljuju ove podatke. Nedavno je svoj prvi izvještaj objavio i Franck d.d., a mogu se pronaći izvješća za protekla razdoblja tvrtki kao što su HT, Podravka, OTP Banka, HEP grupa, Lidl Hrvatska.

Zašto su javnosti zanimljivi ovi podaci?

Kako bi mogle objaviti izvještaj, tvrtke se obvezuju iz godine u godinu kvantitativno pratiti svoj utjecaj na odabrane ciljeve i načela UNGC-a. Tako se u izvješćima mogu, između ostalog, pronaći i podaci o strukturi zaposlenika i pravima koja im se nude, utjecaj poslovanja na okoliš, zagađenje, potrošnju energije i količine proizvedenog otpada.

Kauflandov Izvještaj tako ističe kako su smanjili emisiju stakleničkih plinova za 12,8% u odnosu na prethodno razdoblje, potrošnju vode za više od 30%, a smanjili su i proizvodnju otpada te materijala potrošenog na poslovanje (reklamnih letaka, plastičnih vrećica).

Osim toga, do kraja 2030. smanjit će otpad od hrane na razini grupacije Schwarz za 50%, do kraja 2025. će se sav otpad koji se pojavi u tvrtki ponovno iskoristiti, reciklirati ili oporabiti, te će kupcima ponuditi više transparentnosti vezano uz ponudu kako bi im se omogućilo svjesno donošenje odluka.

Iz podataka o strukturi zaposlenika prema spolu vidljivo je da su 30,5% njihovih zaposlenika muškarci, a 69,5% žene. Na pozicijama srednjeg menadžmenta zaposleno je 48,6% žena, dok top menadžment čini 100% muškaraca.

Pitanja ljudskih prava, rada, okoliša i borbe protiv korupcije itekako su od javnog interesa, stoga je rast transparentnosti po pitanju utjecaja velikih kompanija svakako pozitivan trend kojeg će prihvatiti, nadamo se, sve više nas.

Tags:

  • Show Comments (0)

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Ads