ŠARENO JE OMILJENA BOJA Seville

ŠARENO JE OMILJENA BOJA Seville

Španjolci će vam uz obavezni osmijeh predstaviti prvu specifičnost te zemlje – keramiku svuda. Na klupama. Na balkonima. Na zgradama. Na tlu. Posvuda keramika u bojama.

Piše: Lea Brezar
Foto: privatna ahiva

Putovanje od tri i pol sata avionom, dva puna kofera, deset dana i dvoje tinejdžera. Par dobrih tenisica za duge šetnje od 10000 koraka i ljeto može početi.

Što vidjeti u Sevilli i koliko vam dana treba da obiđete taj grad? Nama je na raspolaganju bilo svega šest, ostatak smo uživali u Portugalu. Sretna okolnost je da smo imali dobrog vodiča pa se potraga za predivnim lokacijama pretvorila u uživanciju.

Ono što sam tražila, a tražila sam, poveznica je s temom ovog broja – retro. Što je retro u Sevilli? U Portugalu? Što je ono što vam prvo zapadne za oko i tako je specifično za to podneblje? Ono što možda ne bismo ni primjećivali da smo stanovnici te zemlje, ali bismo rado ponosno spomenuli strancu.

Španjolci će vam uz obavezni osmijeh predstaviti prvu specifičnost te zemlje – keramiku svuda. Na klupama. Na balkonima. Na zgradama. Na tlu. Posvuda keramika u bojama.

ŠARENO JE OMILJENA BOJA Seville

Naša prva destinacija bila je Plaza de Spania. Izgrađena u 19. stoljeću, za “Ibero-American Exposition of 1929”. Zgrada predstavlja renesansnu španjolsku arhitekturu s maurskim utjecajem, te Španjolsku podijeljenu u regije. Da je baština uvijek in, pokazuje atraktivnost lokacije na kojoj je sniman drugi dio Star Warsa, “Episode II – Attack of the Clones”.

ŠARENO JE OMILJENA BOJA Seville

Zgrada je otvorena za posjetitelje, ne naplaćuje se ulaz, a prizori koje ćete susresti prilično su impozantni. Maurski utjecaj na ovoj renesansnoj građevini očit je čim koraknete unutra, a boje kojima vas zadivljuju grbovi španjolskih regija i njihovih glavnih gradova, zaista su očaravajući.

ŠARENO JE OMILJENA BOJA SevilleSvaka klupa ukrašena je keramičkim pločicama, svaka zgrada ima njima napisan broj. Svaka ulica naziv. Šareno je omiljena boja Seville.

Sevilla, koja je smještena u Andaluziji, najsiromašnijoj regiji Španjolske, zavest će vas svojom energijom i životom. Grad oživi u večernjim satima, kad splasnu vrućine. Šetnja u noći potpuno je sigurna, što je itekako važno kad putujete s djecom.

Jesti nacionalnu hranu nezaobilazno. Kako sam vegetarijanka, moj je izbor bio malo sužen, ponuda nije toliko raznolika kao recimo u Francuskoj. Ali, tortilla je nešto što obavezno morate probati.

U malom gradiću pored Seville, Dos Hermanass nalazi se bar La esperanza. Tu pripremaju stotine tortilla na dan i ako ih želite kušati, obavezno ih naručite. Punjene krumpirom, paprikom, mesom – prava delicija.

Za obilazak Seville trebaju vam udobne tenisice i voda. Dvije lokacije koje se ne propuštaju su La Giralda, katedrala i predivni vrtovi Alcazara.

Red za kupovinu karata je dugačak, zato to odradite online, uštedjet ćete dva sata čekanja.

U Giraldi, koja je sama vrlo impresivna iznutra, nalazi se Kolumbov grob. S vrha tornja Giralde, koji je prije bio minaret, vidi se cijela Sevilla, a i katedrala odozgo. Penjanje traje desetak minuta, uspon je lagan, hoda se u redu tih sto metara uvis.

ŠARENO JE OMILJENA BOJA Seville
ŠARENO JE OMILJENA BOJA Seville
ŠARENO JE OMILJENA BOJA Seville

Nakon Giralde, potražili smo hlad u vrtovima Alcazara, ostali opčinjeni zelenilom, labirintom, cvijećem i predivnom arhitekturom s maurskim utjecajem. I naravno bojama.

Putevima Kolumba krenuli smo u Muelle de las Carabelas Museum gdje se nalaze replike brodova kojima je Kolumbo krenuo na put prema Indiji. Uz prednosti današnjeg doba i luksuza putovanja prosto je nevjerojatno na kakvim se drvenim brodovima otisnuo Kolumbo, vodeći se zvijezdama i ne znajući gdje će ga zaustaviti otvoreno more.

U svakom slučaju, njegov entuzijazam i hrabrost mornara koji su ga slijedili na tom putovanju i danas su inspiracija pa svakako, ako ste planirali posjetiti Španjolsku u dogledno vrijeme, neka vam Sevilla bude jedna od obaveznih destinacija.

ŠARENO JE OMILJENA BOJA Seville

Kada sam pisala kolumnu o dojmovima s putovanja u Francusku, i usporedila nas s Francuzima, dala sam nam bodove za gostoljubivost. Španjolci nam ljestvicu dižu ipak malo više jer uz gostoljubivost, prihvatljive cijene, ponosno žive sa svojom baštinom i kulturom i nasljeđem. Taj se španjolski duh osjeti posvuda i nije trend. Ali je svakako in.

ŠARENO JE OMILJENA BOJA Seville
ŠARENO JE OMILJENA BOJA Seville

Tags:

  • Show Comments (0)

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Ads