Ravnateljica škole EPOHA poručila učenicima da slijede svoje snove

Ravnateljica škole EPOHA poručila učenicima da slijede svoje snove

Sigurna sam da ćemo ovaj projekt nastaviti kroz sve vrijeme školovanja u našoj školi. Kroz takav način predstavljanja predmeta i tema sama nastava uvijek dobije novi vjetar u leđa

Razgovarala: Vedrana Prevendar
Foto: Epoha

Renata Brekalo, osim što je ravnateljica i jedna od osnivačica škole Epoha, studirala je njemački jezik i fonetiku na Filozofskom fakultetu u Zagrebu. Tamo je stekla zvanje profesorice njemačkog jezika i fonetike. Učenicima prvog razreda održala je predavanje na satu njemačkog jezika u sklopu projekta Autobiografije u nastavi.

Također je osnivačica Dječjeg vrtića “Bambi” koji kao ustanova s javnim ovlastima djeluje na šest lokacija u okolici Zagreba. U dva objekta provodi se waldorfski program, a u jednom je otvorena skupina s verificiranim programom za djecu s teškoćama u razvoju. Renati smo nakon predavanja postavili nekoliko pitanja o njezinom školovanju, životu u Njemačkoj i iskustvu s profesorima.

Ukratko, koja je najveća prednost waldorfske pedagogije u odnosu na državni nastavni program?

Waldorfska pedagogija ima dijete u fokusu. Zajedničkim snagama učitelji i roditelji brinu o djetetovom obrazovanju i odgoju u školskom okruženju.

“Autobiografije u nastavi” novi je projekt privatne jezične gimnazije EPOHA. Cilj je djeci pružiti znanje iz osobnog iskustva. Hoće li projekt zaživjeti i nagodinu? Da je takvo što postojalo u vrijeme Vašeg školovanja, čije biste tada predavanje voljeli poslušati?

Sigurna sam da ćemo ovaj projekt nastaviti kroz sve vrijeme školovanja u našoj školi. Kroz takav način predstavljanja predmeta i tema sama nastava uvijek dobije novi vjetar u leđa. Kao dijete voljela sam čitati autobiografije, često se radilo o piscima i povijesnim osobama. Bio je naglasak na ženskim osobama, silno sam u tome nalazila inspiraciju za svoje školovanje.

U Njemačkoj ste od djetinjstva živjeli punih 16 godina. Jeste li se možda tamo prvi put susreli s waldorfskom pedagogijom i pohađali takvu školu?

U Njemačkoj sam pohađala državnu školu. S waldorfskom pedagogijom sam se susrela prije 18 godina na jednom školovanju u Schwäbisch Hallu. Imala sam priliku posjetiti nekoliko školskih organizacija, među ostalim i Waldorfsku školu te Montessori školu.

Što Vam je ostalo kao najbolje, a što možda kao najneugodnije iskustvo tijekom školovanja?

Kao malo dijete od 7 godina nisam imala neko lijepo iskustvo u školi. Majka me u 2. razredu premjestila u drugu školu čije učitelje pamtim kao pomagače kojima je bilo stalo da uspijem.

Koji Vam je bio omiljeni predmet i zašto?

Voljela sam jezike, sport i matematiku.

U čitavoj Vašoj karijeri radite s djecom. Otkud poriv ili možda potreba da osnujete privatnu predškolsku ustanovu? A zatim i osnovnu i srednju školu?

Kao dijete sam na početku imala loše  iskustvo u školovanju. Nisam voljela biti u školi i često sam bježala iz nje. Nakon premještaja u drugu školu dogodio se preokret. Danas pamtim lijepe uspomene, razumijevanje i podržavanje. Učitelj je u svemu ključan, pa i u tome da dijete zavoli školu bez obzira na to voli li predmet ili ne. Moja vizija bila je upoznati dijete tako dobro da mi dopusti prenijeti mu alate kako bi mogao naučiti potrebno gradivo.

Što biste poručili današnjim srednjoškolcima?

Prije svega da slijede svoje snove.

Tags:

  • Show Comments (1)

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Ads