Povratak vrijednostima

Povratak vrijednostima

Pripremila: Lea Brezar

Foto: Shutterstock

„Svijet se drastično promijenio – i nastavlja evoluirati; posljednjih deset godina i ponašanje i motivacija zaposlenika evoluirali su u isto vrijeme. Današnji zaposlenici – svih dobi i nacionalnosti – polažu velik značaj na vrijednosti koje rezoniraju sa strašću što je postao trend koji se širi svijetom. Za zaposlenika ključno je da može definirati i komunicirati svoje vrijednosti, kao i kontinuirano demonstrirati da živi prema njima.“ Zaključak je istraživanjaGlassdoor’s Mission & Culture Survey 2019“.

Kultura novog doba

„Svijet se drastično promijenio – i nastavlja evoluirati; posljednjih deset godina i ponašanje i motivacija zaposlenika evoluirali su u isto vrijeme. Današnji zaposlenici – svih dobi i nacionalnosti – polažu velik značaj na vrijednosti koje rezoniraju sa strašću što je postao trend koji se širi svijetom. Za zaposlenika ključno je da može definirati i komunicirati svoje vrijednosti, kao i kontinuirano demonstrirati da živi prema njima.“ Zaključak je istraživanja „Glassdoor’s Mission & Culture Survey 2019“.

Svijet se definitivno mijenja, a poslodavci u Hrvatskoj trebali bi hvatati taj trend i razmisliti o tome što zapravo i na koji način vrednuju važnost kulture svoje organizacije. Kome i čemu pripadate? Što su motivi i pokretači vašeg tima? Na koji način djelujete i motivirate zaposlenike i razmišljate li o tome što im je zaista važno? Prema istraživanju s početka teksta, današnje kompanije više nemaju vremena ignorirati taj aspekt svoga poslovanja.

Iako se kultura organizacije postavlja već u počecima rada kompanija i mijenja s rastom poslovanja, postoji izvjestan nesrazmjer između onog napisanog i onog vidljivog ( i nevidljivog) što prati kompaniju tijekom njezinih godina postojanja.

Dokazati kako je ona druga strana medalje jednog posla, ona nematerijalna, postala itekako važna – može se na vrlo jednostavan način. Za pomoć smo potražili struku i istraživanje.

Istraživanje struke

U istraživanje Glasdoora uključeno je više od 5000 odraslih u SAD-u, Velikoj Britaniji, Francuskoj i Njemačkoj, a otkriva nam da će više od tri četvrtine (77 %) odraslih (1) razmisliti o kulturi tvrtke prije nego što se prijavi za posao, a više od polovice (56 %) kaže da je kultura tvrtke važnija od plaće kada je u pitanju zadovoljstvo na poslu. Osim što ljude pita u kojoj mjeri cijene kulturu na radnom mjestu, anketa otkriva i važnost kulture i misije tvrtke za zapošljavanje i zadržavanje zaposlenika, kao i u kojoj mjeri tragatelji za poslom traže poslodavce čija se vrijednost poklapa s njihovim vlastitim osobnim vrijednostima.

“Uvjerljiva misija, kultura i vrijednosti kritične su kada je u pitanju privlačenje i zadržavanje vrhunskih talenata na konkurentnom tržištu rada – to je ono što razlikuje svakog poslodavca”, rekao je Christian Sutherland-Wong, predsjednik Glassdoora i COO-a. „U zemljama koje smo istraživali jasno je da oni koji traže posao, traže smislenija iskustva na radnom mjestu. Tražitelji posla žele biti dobro plaćeni, ali isto tako žele raditi u tvrtki čije se vrijednosti poklapaju s njihovim i iza čije misije mogu u potpunosti stajati.“

Želimo li da nas pamte po motu ‘svatko je zamjenjiv’ ili po načelu da svatko može doprinijeti organizaciji ako rezonira s njezinim vrijednostima?

Što su nam onda prioriteti?

Promišljanje u kakvu kulturu organizacije možemo svrstati svoju organizaciju važno je za upravljanje svakom organizacijom. Zašto? Zato što će svima u tvrtki postati jasno na kakvim se vrijednostima temelji vaša organizacija i tko su njezini lideri. No, pritom ne zaboravite da je jednako važno, osim pisanog traga, isti dojam zadržati na razini djelovanja.

Vođe koje stvaramo kroz kulturu organizacije ključne su za zadržavanje zaposlenika. Način na koji komuniciramo s njima te kako rješavamo probleme koji nastaju u procesima posla, uvelike će obojati percepciju kompanije i u njoj, i u javnosti. Želimo li da nas pamte po motu ‘svatko je zamjenjiv’ ili po načelu da svatko može doprinijeti organizaciji ako rezonira s njezinim vrijednostima?

Vrijeme je pokazalo da generacija milenijalaca (a dokazuje to i Glasdoorovo istraživanje) smatra da je kultura organizacije važnija od plaće koju primaju. To je alarm cjelokupnom tržištu rada i zaista vrijeme za postavljanje novih – starih vrijednosti. Jer tko zna što nosi nova generacija klinaca Z, tj. koja očekivanja trebamo zadovoljiti kako bismo zadržali i od njih dobili timske igrače.

Izvori: Glassdoor Economic Research, 2019,

https://about-content.glassdoor.com/en-us/workplace-culture-over-salary/

Tags:

  • Show Comments (2)

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.