Petar Anić: Izaberite Epohu ako želite imati zadovoljno i obrazovano dijete

Petar Anić: Izaberite Epohu ako želite imati zadovoljno i obrazovano dijete

Latinski jezik prisutan je u gotovo svim područjima našeg života, a da toga nismo ni svjesni. Od svakodnevnih izreka do drevnih mudrosti, poslovica i znanstvenih teza. Sve je to jezik koji ne karakterizira samo gramatika. Već zanimljiva povijest, impresivna književnost, fascinantna arhitektura i umjetnost. Dio tog svijeta nastojim približiti učenicima. Pazim da to ne bude isključivo savladavanje prepreka, nego zajedničko putovanje prema znanju.

Razgovarala: Vedrana Prevendar
Foto: Epoha

Petar Anić magistar je latinskog jezika i hungarologije, čija je želja za radom u nastavi bila najveća motivacija za upis i završetak fakulteta. Uz kontinuiran rad za vrijeme studija kroz instrukcije, stjecao je iskustvo u radu s djecom osnovnoškolske i srednjoškolske dobi. Osim toga, Petar se okušao i u prevođenju s latinskog i mađarskog iz područja književnosti te stručnih tekstova. Kako predavanje smatra svojim pozivom, vjeruje da može pomoći u motivaciji te postizanju maksimalnih rezultata kod učenika.

PRIVATNE ŠKOLE OMOGUĆUJU INDIVIDUALAN PRISTUP UČENIKU

Kao profesor latinskog jezika, Petar Anić u jezičnoj gimnaziji Epoha radi šest mjeseci. Nakon diplomiranja radio je i kao profesor u školama stranih jezika. Smatra da je uloga profesora uz obrazovnu, svakako i odgojna. Na satu se osim gradiva nekog od predmeta stječu razne socijalne, radne i ostale vještine. Te dvije stavke nikako ne treba odvajati, jer su obje bitne za napredak učenika. A sve kako bi jednog dana stasali u kompletne i sretne osobe.

„Imao sam priliku raditi u državnoj gimnaziji. Glavna razlika, a ujedno i prednost privatne škole je da se u državnim školama zbog većeg broja učenika profesor najčešće ne može posvetiti pojedincu onoliko i onako kao što može u privatnoj školi“, pojašnjava Petar Anić. Također dodaje kako privatna škola omogućuje individualan pristup učeniku, što smatra privilegijom u obrazovanju.

U EPOHI SE U OPUŠTENOJ ATMOSFERI UČI I NAUČI BEZ STRESA

Kao prednosti rada u Epohi istaknuo je mogućnost potpunog posvećivanja učenicima. Prepoznavanje njihovih talenata i osobnosti prema kojima se može odrediti način i metodika podučavanja. Zatim, ugodnu i opuštenu atmosferu uz koju se uči i nauči bez stresa. „Rad s malim brojem učenika povoljan je za njih same, a i za mene osobno. Tako se mogu posvetiti svakome u kojoj je god mjeri to potrebno“, dodaje Petar.

Waldorfska pedagogija učenicima i nastavnicima pruža velike mogućnosti i autonomiju u vezi izvođenja nastave. Tako se određenom predmetu može pristupiti cjelovito, što u konačnici rezultira razvijanjem zanimanja za taj predmet i respektabilnim znanjem. „Roditeljima bih preporučio da izaberu Epohu ako žele imati zadovoljno i obrazovano dijete. Ono koje će naučiti otkrivati i usavršavati svoje potencijale.“

Tags:

  • Show Comments (0)

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.