OPG Matulić – otočni paket emocija

OPG Matulić - otočni paket emocija

Šarenilo Pašmana u proizvodima OPG Matulić – emociju ovog brenda ne želite propustiti.

Pripremila: Josipa Celinić
Foto: Hand Dizajn Studio

Mladi bračni par Matulić ljepotu podneblja otoka Pašmana i svoj hobi i ljubav koju imaju prema stvaranju i prirodi u kojoj žive, pretočili su u pokretanje brenda kozmetičkih i prehrambenih proizvoda. Brend nije nastao preko noći, proces usavršavanja proizvoda kao i osobnih edukacija Ane i Krste, od početka prati oduševljenje prema poslu kojeg rade.

Prije šest godina, kada je Ana otkrila svoju ljubav prema izradi sapuna i napravila prvih nekoliko serija, nije ni pomislila da će danas imati čak dvije linije proizvoda, Krsto nekoliko nagrada za inovativne okuse njihovih proizvoda i šarenu trgovinu u mjestu Pašman na istoimenom otoku. Emociju ovog brenda ne želite propustiti.

Do razvoja OPG-a i odluke da postanu privatnici, bračni par Matulić je kao i većina samozapošljivih pojedinaca došao spontano, prepoznajući prilike, a s upoznavanjem divnih suradnika i stjecanjem novih prijatelja taj put je bio lakši i zanimljiviji. Njihovi prehrambeni kao i kozmetički proizvodi u potpunosti su organski, zdravi, s najkvalitetnijim sastojcima koji su lokalno uzgojeni, proizvodi su certificirani, nagrađivani i ono najvažnije – ručno napravljeni s posebnom brigom i ljubavlju.

OPG Matulić - otočni paket emocija

Pašmanski Dream team

Ako se pitate zašto baš Pašman, Ana vam spremno odgovara: ”Kada kažete Pašman, to nama nije samo ime za otok ili mjesto u kojem živimo, to je jedan paket emocija, odrastanja i razvoja. Taj osjećaj smo na neki način ugradili u naše proizvode. To ipak nije bilo teško jer smo oboje s Pašmana”.

Uz motivaciju koju su bildale i pozitivne reakcije kupaca oduševljenih nekim od ponuđenih proizvoda, znali su da su na dobrom tragu. Za sada su u ponudi začini: Pašmanero – fermentirani ljuti umak, Pašman libre – balzamični ocat od smokava, Pašmanska kvasina – barikirani vinski ocat, aromatizirana morska sol, te kozmetika: Immortelle – krema od smilja, kreme od maslinovog ulja, lavande i ruže, razne vrste sapuna od maslinovog ulja, Beauty Drops- spray za tijelo i kosu, šampon za kosu.

Za kozmetičke proizvode zaslužna je Ana, dok se suprug Krsto bavi autohtonim prehrambenim proizvodima.

Za sebe kažu da su Dream team. Zajedno i u poslu funkcioniraju odlično, zajedno su kreativniji, potiču jedno drugo na razvoj, osmišljavaju nove proizvode i u konačnici uživaju u proizvodnji.

Prehrambeni kao i kozmetički proizvodi u potpunosti su organski i zdravi, s najkvalitetnijim sastojcima koji su lokalno uzgojeni.

LJUBAV ČINI RAZLIKU

Kao jedan od prioriteta ističe se kvaliteta sirovine, i od nje ne odstupaju, a posebnost je svakako u izradi. Kreativna pakiranja i ručno rađeni proizvodi, baš kao i interijer njihova šarenog dućana na Pašmanu, nikog ne ostavljaju ravnodušnim. Zato im je svaki put iznova teško istaknuti pojedini proizvod, jer cijela priča o njihovom radu odiše trudom da ono što rade u potpunosti čini razliku. Pašmanero primjerice ima najzvučnije ime, ima i svoje ljute obožavatelje, a hidratantna krema sa smiljem – immortelle je totalni hit.

”Nakon cijelog radnog dana sjednemo za večeru i pričamo o poslu, o poboljšavanju naših proizvoda i o novim proizvodima bez da nas to umara ili opterećuje. Imamo sreću da radimo ono što volimo. Možda upravo to čini razliku”, kazala je Ana.

OPG Matulić - otočni paket emocija

Za sve one koji vole jednostavnu, prirodnu kozmetiku, i vole čuti kako ona nastaje, kao i za prehrambene proizvode, ako vole vidjeti kako raste čili ili žele odnijeti nešto s otoka za svoje prijatelje, Ana i Krsto udovoljavaju željama, i tu su za sve znatiželjnike, da im ispričaju i dočaraju svoju priču uzgoja, nastanka i razvoja.

OPG Matulić - otočni paket emocijaOKUS KVALITETE

Zbog svoje potpune posvećenosti poslu spremni su konstantno istraživati i učiti. A koliko to doista često i rade, potvrđuju nagrade za kvalitetu njihovih proizvoda te činjenica da je Krsto jedini mali proizvođač iz Hrvatske koji je osvojio prestižnu nagradu Superior Taste Award. „Jesu li recepti proizvod Vašeg rada i testiranja ili su neka tajna receptura naslijeđena obiteljskom linijom?“ – logičan je bio slijed razgovora, na koji Krsto odgovara: ”Ljuti umak i balzamični ocat kao dobitnici priznanja i proizvod, djelo su testiranja, inovacije i strpljenja”.

Pašmanska kvasina je primjerice rađena po tradicionalnoj recepturi, dok neki drugi proizvodi iako poznatih recepata, kriju u sebi tajni dodatak OPG-a Matulić, što ga samim time i čini inovacijom. S obzirom na to da su neki proizvodi još i bolji što su stariji, posebno aceto od smokve, doznajemo da je strpljenje i planiranje poželjno.

U šarenoj trgovini Matulić svatko može pronaći nešto za svoj gušt, a to dokazuju najuspješniji i najprodavaniji proizvodi: Pašmanero za ljubitelje ljutih umaka, koji se iz godine u godinu sve više prodaje, Immortelle – hidratantna krema za lice te PAŠMAN LIBRE aceto od smokava – inovativan proizvod, radost okusa koji ide i na slastice i salate. Poseban okus za posebne obroke.

OPG Matulić - otočni paket emocija

Da je za uspjeh neizmjerno bitan ne samo okus kvalitete i inovativnosti već i zanimljiv dizajn i komunikacija brenda, Matulići su znali od samog početka. Zato je prva stepenica razvoja posla bila ulaganje u izgled proizvoda, jer kupac tek nakon vizualnog kontakta s proizvodom, isproba ili degustira proizvod. I tada je bitno da proizvod bude kvalitetan i poseban, okusom, teksturom, mirisom, jer za dobar proizvod ništa ne može biti odrađeno polovično, svi segmenti moraju biti maksimalno zadovoljeni.

Krsto Matulić jedini je mali proizvođač iz Hrvatske koji je osvojio prestižnu nagradu Superior Taste Award.

KREATIVNOST KAO IDENTITET

I sve je to krenulo od ljubavi prema jednom otoku, prirodi. Kreativnost kao bitan element za isticanje, što bračni par Matulić dokazuje kreativnim interijerom i eksterijerom trgovine. Kreativnost doživljavaju kao svoj identitet: ”To smo mi, i to je neizostavan dio i doprinos brendiranju. Kreativnost ne možete kupiti i naručiti, morate je pustiti iz sebe bez straha od neuspjeha”.

OPG Matulić - otočni paket emocija

ZA LJUBITELJE ČILIJA

I za kraj, razgovarajući s ovim dragim pašmanskim bračnim parom, doznali smo i jednu zgodnu anegdotu povezanu s jednim od njihovih proizvoda. ”Kada smo se vratili s jednog dužeg putovanja, doma nas je dočekao paket iz Kanade, a u njemu čili sjemenke iz cijeloga svijeta. U paketu je bio kontakt pošiljatelja. Poslali smo mu mail da zahvalimo i pitamo kako je došao do nas.

Gospodin Frano, pomorac, veliki ljubitelj čilija, pročitao je članak o nama u jednom mediju i rekao da mu se svidjela priča o dvoje mladih ljudi koji su se odlučili na takav način života, i ako jedna jedina sjemenka iz te gomile podigne kvalitetu i raznolikost naših proizvoda, on će biti sretan. Te smo godine prešli sa 11 na 28 vrsta čilija. I onda je stigao i žuti Pašmanero i crni, a mi još čekamo da se Frano vrati s broda i dođe u posjet našem OPG-u. I znamo da će doći”, ispričala nam je Ana.

Tags:

  • Show Comments (0)

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Ads