Natalija Ložnjak: U svakom od nas krije se mali genijalac, umjetnik i dijete

Natalija Ložnjak: U svakom od nas krije se mali genijalac, umjetnik i dijete

Namjera mi je potaknuti svakog učenika da počne maštati uz potpunu slobodu stvaranja i kreativnog izražavanja. Podržati i usmjeriti ga na putu njegova odrastanja sa željom da mu put bude prepun mašte, kreativnosti, smijeha. I da u dubini sebe uvijek ostane sretno i veselo dijete.

Razgovarala: Vedrana Prevendar
Foto: Epoha

Prijavite se na online predstavljanje jezične gimnazije EPOHA

Natalija Ložnjak magistrica je likovne pedagogije koja je diplomu stekla pri Akademiji primijenjenih umjetnosti Sveučilišta u Rijeci. Završila je Školu za primijenjenu umjetnost i dizajn u Zagrebu, a dodatno se obrazovala na području dizajna interijera te kao web-dizajnerica.

Radila je kao asistentica u nastavi u Osnovnoj školi Sveta Nedelja, gdje je stekla iskustvo rada s djecom s teškoćama u razvoju. Osim toga, u Emmezeti je stjecala radno iskustvo kao interijeristica, visual merchandiser te grafička dizajnerica za promotivne materijale. U Epohi je nastavnica likovne kulture, ručnog rada i vrtlarstva, a za nas je odvojila malo vremena u svom ispunjenom rasporedu te nam odgovorila na nekoliko pitanja.

Otkud želja za radom u privatnoj srednjoj školi? Kako to da ste došli baš u Epohu?

Želja za radom s djecom i mladima oduvijek je prisutna. To je posao u kojem se najbolje snalazim i najviše uživam. Štoviše, to nije samo posao, nego stil življenja. No, kako to biva, život vas odvede na neki drugi put, radite na drugim poslovima, stječete radna iskustva i isprobavate nove stvari. Rastete i razvijate se, ali ona prvotna želja rada u školi ostala je neostvarena.

Slučajno sam čula da se otvara privatna gimnazija u Podsusedu, u blizini mjesta stanovanja. Istražila sam o kakvoj se školi radi, o načinu na koji se organizira nastava i metode koje se primjenjuju i pomislila – to je to: posao iz snova! Poslala sam otvorenu molbu i dobila poziv za razgovor, a ostalo je povijest.

Je li uloga nastavnika ujedno i odgojna? Treba li odvajati te dvije stavke ili jedno bez drugog ipak ne ide?

Uloga nastavnika nije samo obrazovna, nego je i odgojna. Jedno bez drugog ne ide. Nastavnik je uzor, model svojim učenicima i kao takav ne prenosi samo znanje. Nastavnici nisu tu samo da daju informacije, niti da kažu kako da učenici misle, već su tu kako bi vodili u razmišljanju, otkrivali znanja,  pokretali diskusije i kritičko promatranje svijeta oko sebe i sebe samog.

Koje su 3 najvažnije stvari koje biste istaknuli kao prednosti u odnosu na državne škole?

U vođenju nastave posvećuje se pažnja individualnosti svakog učenika, njegovim potrebama i interesima. Radi se eksperimentalno i na stjecanju znanja putem iskustva. Potiče se istraživački rad učenika, a nastavnik je u ulozi mentora.

Natalija Ložnjak: U svakom od nas krije se mali genijalac, umjetnik i dijete
Možete li nam reći koje su glavne razlike rada u privatnom obrazovanju u odnosu na državno?

Iako se radi po kurikulumu jezične gimnazije kao i u ostalim jezičnim gimnazijama, glavna razlika je da se radi po principima waldorfske pedagogije. Epoha je škola koja razvija kreativnost, potiče socijalizaciju, formiranje osobnosti i samoaktualizaciju. Nastavnik ima veću autonomnost, usmjeren je na dijete i njegov cjelovit razvoj.

Je li lako raditi samo s troje djece u razredu i koji su Vam bili najveći izazovi u Epohi do sada?

Najveći izazov je bio baš taj kako od razreda s više od 25 učenika, gdje ponekad ne stignete ni udahnuti, najednom predajete samo njima troma. Vođenje nastave za troje učenika u razredu je zapravo predivan način rada, jer se svakome ponaosob možete posvetiti. Kod obrade novog gradiva ili eksperimenata lako uviđate što su učenici zapamtili, na čemu trebaju još poraditi i što još nisu usvojili. Ono što fali je jača razredna atmosfera, tj. vršnjačka motiviranost i natjecateljski duh.

Jeste li se ikad prije u radu susreli s waldorfskom pedagogijom i koliko je ona uopće važna u obrazovanju?

Tijekom studija imala sam priliku učiti o alternativnim načinima odgoja i obrazovanja, te priliku posjetiti i volontirati u ustanovama koje takvu vrstu obrazovanja provode. U waldorfskoj pedagogiji dijete je centar interesa, a njegov cjelokupan razvoj usmjeren je prema usklađivanju tjelesnog i duhovnog.

Stavlja se dijete u središte, radom na njegovom odgoju jednako kao i na obrazovanju i vođenju kroz proces učenja. Tako se stvara cjelovita osoba obrazovana za cijeli život. Veliku važnost ima i partnerski odnos između nastavnika, roditelja i učenika.

Što biste poručili roditeljima budućih srednjoškolaca – zašto odabrati Epohu?

Svako dijete je individua, sa svojim emocijama i razmišljanjima. Epoha priprema svoje učenike za samostalan život i uči ih kako učiti tijekom života i u različitim životnim situacijama. Osposobljava mlade ljude za aktivno sudjelovanje u suvremenom društvu.

To je škola “primjerena djetetu“, ona koja će povezati djetetovo mišljenje, osjećaje i htijenja. Učenike se potiče na otvorenost za promjene, traže se alternativni načini rješavanja problema, stvaraju se uvjeti za razvoj komunikacije,  samopouzdanja, te stjecanje i razvijanje socijalnih sposobnosti, znanja i vještina.

Tags:

  • Show Comments (1)

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Ads