Monika Blagus: U Epohi kao kolektiv zajedno dišemo i djelujemo

Monika Blagus: U Epohi kao kolektiv zajedno dišemo i djelujemo

Monika Blagus, profesorica njemačkog jezika u jezičnoj gimnaziji Epoha, već dugo poznaje waldorfsku pedagogiju. Smatra da je ona dobar put za razvoj potencijala djeteta koji bi se kroz školstvo trebao poticati i njegovati.

Razgovarala: Vedrana Prevendar
Foto: Epoha

Monika Blagus rođena je u Čakovcu, ali je veliki dio školovanja provela u Hamburgu (SR Njemačka). Po povratku iz Hamburga na Filozofskom je fakultetu Sveučilišta u Zagrebu upisala studij germanistike i anglistike. Završila ga je s odličnim uspjehom te je uvrštena u 10% najboljih studenata svoje generacije.

Nakon diplomskog studija radila je u školi za strane jezike i poslovne komunikacije BERLITZ kao prevoditeljica i vanjska suradnica na Učiteljskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu. Ubrzo nakon upisa poslijediplomskog doktorskog studija lingvistike zaposlena je na Odsjeku za germanistiku Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu.

Tijekom 11 godina rada na Filozofskom fakultetu stekla je titulu doktorice znanosti iz filologije. Dobitnica je triju istraživačkih stipendija Njemačke službe za akademsku razmjenu (DAAD) te je sudjelovala na nekoliko hrvatskih i europskih projekata iz područja znanosti o prevođenju.

Monika Blagus danas je profesorica njemačkog jezika u gimnaziji EPOHA. Njezina je misija kao izvorni govornik njemačkog jezika dočarati djeci život velikih pjesnika i mislilaca u tom jeziku i kulturi. Želja joj je inspirirati ih i voditi na putu upoznavanja, istraživanja i razumijevanja jezika, čime će bolje upoznati sami sebe.

Antropozofija kao put duboke spoznaje i istine

Prije tri godine krenula je putem antropozofije. Uz antropozofiju se pak vežu waldorfska pedagogija, homeopatska medicina, biodinamička poljoprivreda, euritmija itd. I to su grane antropozofije kroz koje se može praktično djelovati.

„Kada sam čula za gimnaziju Epoha, osjetila sam da će, s obzirom na činjenicu da se radi o jezičnoj gimnaziji, učenicima trebati viša razina znanja njemačkog jezika. Waldorfski tip škole bio je upravo ona vrsta škole koju sam tražila da razvijam i primijenim znanje i život u antropozofskom duhu“, pojašnjava nam Monika te dodaje kako joj je želja bila da radi upravo u ovoj školi, a ne u prosvjeti općenito.

Obrazovna i odgojna komponenta profesorskog poziva potrebne su i važne

No, profesori su daleko više od toga. Oni su inspiracija, vjetar u leđa, uzori, prijatelji, savjetodavci. „Usudila bih se reći da je poziv odgajatelja, učitelja i profesora jedan od najkompleksnijih i najodgovornijih poziva. Njime oblikujemo sve dijelove bića malih i mladih ljudi – i to svjesno, ali i nesvjesno. Ne samo da će oni prema nama odabrati vlastiti put i profesiju, već će vrijednosti koje smo im usadili nakon školovanja biti temelj daljnjeg razvoja društva.“

Monika Blagus: U Epohi kao kolektiv zajedno dišemo i djelujemo
Epohalna nastava kao prednost u odnosu na državne škole

Njemački, hrvatski i engleski jezik svakih se nekoliko tjedana održavaju svaki dan po 2 školska sata. Povijest i geografija imaju epohu koja traje čak mjesec dana. „Epoha je odličan način rada jer se kroz pet dana zaredom s učenicima može razviti projekt. To nebi bilo moguće kada se između nastave učenici i profesor ne bi vidjeli tjedan dana.

Uz to, učenici pamte sve što su naučili dan ranije tako da se sljedeći dan ne odvaja puno vremena na ponavljanje“, objašnjava Monika Blagus te dodaje kako se u tjedan dana jako kvalitetno može obraditi cijelo poglavlje koje zaista ostaje u dugoročnom pamćenju učenika, jer se obrađuje intenzivno.

Rad s malom grupom djece iznimno je kvalitetan jer profesor uistinu može posvetiti dovoljno pažnje i vremena svakom od učenika. Djeca aktivno sudjeluju u nastavi tako da nema predaha. Radi tog intenziteta dosta se brzo i lako stvara odnos bliskosti i povezanosti između učenika i profesora.

„Već dugo poznajem waldorfsku pedagogiju. Smatram da je ona dobar put za razvoj potencijala djeteta koje on već donosi sa sobom u školu i koji bi se kroz školstvo trebali poticati i njegovati. Također, učitelj waldorfske pedagogije dijete ne gleda samo kao fizičko, već i kao duhovno biće. Stoga i moja kćer pohađa waldorfski vrtić“, govori nam Monika.

Veselimo se svakom budućem roditelju

Roditeljima budućih srednjoškolaca poručuje: „Ako upišete svoje dijete u Epohu, znajte da ćete ga prepustiti u ruke stručnjaka kojima će istinski biti stalo do obrazovanja i odgoja vašeg djeteta.“ Svaki profesor prema detaljnim uputama konstantno promatra svako dijete te se redovito razgovara o njegovu razvoju i napretku.

„Jednom tjedno razmatramo uspješne trenutke u nastavi, izazove i probleme. Moram priznati da tako pedantan i temeljit odnos cijelog kolektiva prema učenicima i nastavi nisam vidjela ni u jednoj drugoj školi. Spajanje nastavnog gradiva kroz različite predmete u ovoj školi nije samo ideal, već se kroz tako redovito sastajanje svih predmetnih profesora to lako i uspješno ostvaruje.“ Kaže kako se nada da će roditelji prepoznati njihovo nastojanje da kao kolektiv u Epohi zajedno dišu i djeluju.

Tags:

  • Show Comments (0)

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.