me.mum – inovacija koja pomaže u ostvarivanju želje roditeljstva

me.mum – inovacija koja pomaže u ostvarivanju želje roditeljstva

me.mum – proizvod koji uz pomoć moderne tehnologije olakšava mnogima postupak začeća i ostvarivanje želje da postanu roditelji.

Razgovarala: Josipa Celinić
Foto: me.mum

Na veliko oduševljenje mnogih diljem svijeta, na tržištu je odnedavno uređaj i aplikacija za pouzdano i jednostavno određivanje plodnih dana te najbolje vrijeme za začeće. Nakon četiri godine razvoja i testiranja Maja Bujas lansirala je svoju inovaciju, koja je nastala iz strasti da svoje iskustvo i ideju pretoči u proizvod.

Tržište pametnih uređaja je bogatije za jednu u potpunosti hrvatsku inovaciju. me mum – proizvod koji uz pomoć moderne tehnologije olakšava mnogima postupak začeća i ostvarivanje želje da postanu roditelji, jedna je od najljepših poduzetnička priča koju ćete ovih dana pročitati.

Tko je Maja Bujas? I kako je nastala ideja za me.mum inovaciju?

Prije svega mama, onda žena pa poduzetnica. Ali nije uvijek bilo tako, nekad sam bila samo poduzetnica. I to mi je bilo dovoljno. Ali nakon 10 godina i ulaskom u 30-te počela se javljati želja za djetetom. Valjda je biološki sat počeo glasnije kucati.

Cijeli proces oko djeteta je bio iznimno stresan jer se nije dogodilo odmah. Nakon određenog vremena pokušavanja, stresa i vrlo negativnih emocija počela sam se raspitivati što nije u redu. Ali sve je bilo uredu, ja jednostavno nisam točno određivala plodne dane. Tad sam saznala, sasvim slučajno, da se u slini vidi hormon koji uzrokuje ovulaciju. Isprobala sam i ostala trudna.

Kroz razgovore s prijateljicama sam shvatila da nisam jedina i pala mi je na pamet ideja da tu metodu moderniziram tako da ju spojim s mobilnom aplikacijom. I tako je sve počelo. Malo po malo nalazila sam suradnike i napravila prototipa i uređaja i aplikacije. Doista je išlo malo po malo i polako.

Investirali smo suprug i ja svoja osobna sredstva koliko smo mogli ali za samu proizvodnju je trebalo puno više. Kad se otvorio poziv EU fondova za Inovacije novoosnovanih poduzeća predali smo projekt i dobili sredstva. Zahvaljujući tim sredstvima proizveli smo uređaje i napravili aplikaciju.

Kako se koriste me.mum aplikacija i monitor?

 Monitor i aplikacija su jednostavni za korištenje. Monitor se otvori, na njega se prstom iz usta nanese kap sline te se monitor prisloni na prednju kameru a aplikacija uslika uzorak sline te odgovori je hormon prisutan. Ako je hormon prisutan, plodni su dani!

me.mum – inovacija koja pomaže u ostvarivanju želje roditeljstva

me.mum – u potpunosti hrvatski proizvod

Kolika je točnost predviđanja plodnih dana kod Vašeg uređaja, i kakvi su planovi s uređajem za budućnost?

Postigli smo 70% točnosti, naravno težimo ka 90% stoga smo i pokrenuli akciju na Indiegogo. Što više korisnika odnosno uzoraka imamo to je aplikacija točnija.

Što je bio najveći izazov za vrijeme realiziranja ideje?

StartUp sam po sebi je veliki izazov. Ipak sama proizvodnja je najveći izazov.

Vaša inovacija se proizvodi u Osijeku. Je li prvotna ideja bila da bude u potpunosti hrvatski proizvod ili Vas je razvojni put jednostavno odveo do Osijeka?

Da cilj je bio da se sve proizvodi u Hrvatskoj. Ipak komponente naručujemo izvana ali ih sklapamo u Osijeku. Imali smo sreće naći Capital Hook, jedinu tvrtku koja se okuražila izaći u susret ovakvom izazovu. Odradili su vrhunski posao i možemo se pohvaliti kvalitetnim i lijepim konačnim proizvodom.

me.mum – inovacija koja pomaže u ostvarivanju želje roditeljstva
Kakve su povratne informacije korisnica Vašeg uređaja?

Odlične, imamo puno zadovoljnih korisnica koje su zahvaljujući me.mum-u upoznale svoj menstrualni ciklus, a neke su i zatrudnjele.

 

Prednost uvijek ima poduzetništvo

Zašto ste rekli DA poduzetništvu? Što Vam je ono donijelo/omogućilo?

Ja sam dijete poduzetnika, tako sam odrastala pa mi je to bio i sasvim logičan slijed karijere. Poduzetništvo pruža mogućnosti da doista radite što volite i s ljudima koje volite. Pruža slobodu da sami organizirate dan i tjedan ali isto tako donosi i stres i odgovornost prema djelatnicima i suradnicima. Svaki posao ima prednosti i mane ali za mene prednost uvijek ima poduzetništvo.

Kako biste opisali sebe kao poduzetnicu? Kolika je razlika u poslu kada kreirate nešto svoje, iz strasti prema nečemu?

Uh, to je teško pitanje. Mislim da bi trebali pitati moje suradnike kakva sam poduzetnica. Uvijek se trudim biti profesionalna i kolegijalna, ali iz nekog razloga i djelatnici i suradnici mi na kraju postanu prijatelji. Trudim se da u poslovanju obje strane budu zadovoljne.

Što biste istaknuli kao najvažnije u poduzetništva?

Najvažnije za mene je uvijek ići naprijed i kad je najteže ne odustati!

Tags:

  • Show Comments (0)

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Ads