LINDEN TREE … mjesto gdje su priroda i čovjek jedno

Linden Tree Retreat & Ranch intimno je i luksuzno utočište na Velebitu, UNESCO-om zaštićenoj i netaknutoj divljini. Rodno mjesto Nikole Tesle udaljeno je od ranča sat vremena lagane vožnje biciklom, dok su Plitvička jezera, Zadar, Jadranska obala i Zagreb na udaljenosti od jednog do dva sata vožnje automobilom. Ranč je prvorazredna destinacija za jahanje u Hrvatskoj, što je privlačno svima koji traže ekološku destinaciju za odmor, a u avanturama u prirodi uživaju doista svi…

Piše: Lea Brezar
Foto: LTR&R

Restoran služi sezonsku hranu, koja je svježe ubrana u prirodi ili je nabavljena u suradnji s lokalnom zajednicom. Tijekom toplih mjeseci, osim aktivnosti s konjima, u ponudi su izleti kanuom, planinarenje, trekking, vožnja biciklom u prirodi i spiljarenje. Oni koji su u potrazi za mirom mogu uživati na ranču – u dobroj knjizi iz biblioteke u hladovini drveća ili potražiti osvježenje u bazenu.

Tijekom zimskih mjeseci, opuštanje u jacuzziju grijanom kaminom na drva, dok pijuckate šampanjac, iskustvo je koje se ne zaboravlja. Blizina prekrasnih prirodnih znamenitosti i atrakcija Hrvatske nudi savršenu priliku za izlete i istraživanje ljepota.

VIZIJA ODRŽIVOG UTOČIŠTA U DIVLJINI

Linden Tree Retreat & Ranch osnovala je obitelj Yerkovich. Sve je počelo kada je Božidar Bruce Yerkovich dobio viziju za stvaranje održivog utočišta u divljini. Vizija je bila nježno ga istesati iz neukroćenog krajolika, promišljeno i s poštovanjem prema zemlji i životinjama, što i danas uspješno nastavljaju razvijati.

Duh rezervata Biosfere usmjerava Linden Tree Retreat & Ranch djelovanjâ i stvara „kralježnicu“ svih pravila i održivog razvoja.

 

Rezultat toga je autentičan ranč, koji se nalazi u potpunoj harmoniji sa svojim okruženjem. Danas dijele čudesnost svega toga s posjetiteljima iz cijeloga svijeta. Linden Tree Retreat & Ranch smješten je unutar planine Velebit, točnije unutar Parka prirode Velebit. 1978. godine park je proglašen UNESCO-ovim Biosfera rezervatom. Duh rezervata Biosfere usmjerava Linden Tree Retreat & Ranch djelovanjâ i stvara „kralježnicu“ svih pravila i održivog razvoja.

Linden Tree predan je svom postojanju u sklopu Velebita na potpuno senzibilan i za okoliš održiv način. Kako bi se to proširilo, razvili su koncept koji stavlja čovjeka u centar pažnje, kako bi stvorio uravnotežen i integriran sistem za sva živa stvorenja. Ovaj koncept zovu CIDER, što je skraćenica od Comunity (zajednica), Integrity (integritet), Development (razvoj), Evolution (evolucija) i Responsibility (odgovornost).

Linden-tree-mjesto-gdje-su-priroda-i-čovjek-jedno

NAJČEŠĆI GOSTI

Gosti koji posjećuju Linden u potrazi su za mirom, opuštenim i ispunjenim trenucima te nesmetanim dodirom s prirodom, oni poštuju prirodu i žele je doživjeti u njezinom najboljem izdanju. To su ljudi koji ispod neba punog zvijezda žele sjediti uz logorsku vatru i ispijajući topli čaj razmišljati o životu ili s novim prijateljima razmjenjivati svoje doživljaje i nova iskustva. Dolaze sa svih kontinenata jer su čuli za naša prirodna bogatstva, čiste šume, divno more i netaknutu prirodu.

Gosti Linden Treea žele pobjeći od svoje užurbane i stresne svakodnevice u prirodno okruženje i doživjeti prirodu i suživot sa životinjama na iskonski način, ali s druge strane su naviknuti i na vrhunske kulinarske delicije i ugodnost boravka u prirodi pa na svom godišnjem odmoru žele produbiti ta iskustva. Jedinstven i autentičan odmor u čarobnom krajoliku, uz programe koje nudi ovaj ranč, ostavlja goste bez daha, a njihove recenzije sastoje se samo od riječi hvale, što osnivače ranča čini iznimno sretnima.

Gosti koji posjećuju Linden u potrazi su za mirom, opuštenim i ispunjenim trenucima te nesmetanim dodirom s prirodom.
linden-tree-mjesto-gdje-su-priroda-i-čovjek-jedno
linden-tree-mjesto-gdje-su-priroda-i-čovjek-jedno
KONCEPT CIDER

ZAJEDNICA
Lindent Tree Retreat & Ranch kontinuirano teži kroz turizam donijeti velebitskom kraju dobrobit za lokalnu zajednicu. Retreat zapošljava ljude iz lokalne zajednice te kroz različite, edukativno bazirane, prirodoslovne i rekreativne programe doprinosi globalnom razumijevanju rezervata Biosfere Velebit.

Ostajući na Lindenu vi aktivno sudjelujete i doprinosite razvoju zajednice i projektima očuvanja prirode. Dio profita odvaja se za financiranje tih projekata. Nekoliko projekata uspješno je implementirano zadnjih godina, kao npr. „Njegovanje zaposlenja mladih kroz razvoj ruralnog turizma“ te „Prosperitet u različitosti“, projekt u kojem su starije nezaposlene žene educirali o održivoj agrokulturi.

Kao rezultat oba projekta danas imaju puno ukusnih proizvoda koje mogu ponuditi gostima na ranču. Projekti su bili tako uspješni da ih je Vlada Republike Hrvatske pitala za adaptaciju oba projekta u drugim ruralnim krajevima. Dijelovi CIDER-a su:

INTEGRITET 
Kroz proces razvoja ranča ostali su u integritetu sa svojom društvenom misijom „stvoriti prilike za suradnju kroz ljudske krajolike, izvlačeći inherentne zajedničke principe – neovisne od lokalnih, kulturnih i geografskih okruženja – koji usmjeravaju interesne grupe prema samoodrživim modelima, bez obzira na njihove (često različite) smjerove“.

RAZVOJ
Kod poslovnog pristupa žele ostati iskreni prema temeljnim principima održivosti, angažmana zajednice i proizvodima visoke kvalitete. Linden Tree Retreat & Ranch nikako nije jeftina destinacija, niti to može biti. Kada je u pitanju cijena i vrijednost za novac, postoji dio koji bi voljeli da gosti imaju na umu razmišljajući o dolasku: impresivan dio onoga što se plaća na Lindenu, ulaže se u njihov cilj – ostati visoko održiva i odgovorna turistička destinacija.

EVOLUCIJA
Ponosni su na svoje kulturno naslijeđe. Sve njihove avanture i aktivnosti uronjene su u lokalnu kulturu i legende, educirajući goste o održivim načinima po kojima zajednica živi, dijeleći s njima povijest i kulturu regije, organizirajući izlete na lokalne farme, arheološka mjesta u dolini i sl.

ODGOVORNOST
Linden želi biti i djeluje odgovorno prema svim pravilima svog prirodnog okruženja i Parka prirode Velebit. Nemojte zaboraviti, gosti također igraju ulogu u evolucijskom procesu, donoseći i svoj vlastiti kulturološki identitet tijekom boravka ovdje. Njihova misija je da i gosti uvide svoj udio i svoj doprinos u očuvanju i održivosti prirode.

linden-tree-mjesto-gdje-su-priroda-i-čovjek-jedno

Tags:

  • Show Comments (0)

Odgovori

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Ads