Lea Brezar: Jedan izazov je svladan

Lea Brezar: Jedan izazov je svladan

Danas je naša osnovna škola Epoha službeno dodana u sustav e-Matice. Za mene je to od danas ad acta. Završeno je službeno osnivanje i pokretanje svega što se trebalo odraditi da bi na jesen naša djeca krenula u svoju novu školu. Posao je tek počeo, znam, ali je za mene više od pola godine pripreme – iza. Što je bilo najteže? Ne znam.

Piše: Lea Brezar
Foto: Epoha

Možda neizvjesnost, ali vjera da činimo nešto veliko i dobro je jača od neizvjesnosti

Savršeno dobro znam što znači lansirati projekt. Svi koraci su dobro poznati, kolege u struci će dobro znati o čemu pričam. Podbaciti ne možeš ako radiš po školski, dan po dan. Rezultat će biti tu – to je ono što nas je nosilo i ovoga puta. Moja draga prijateljica, Renata Brekalo ima veliko iskustvo u radu s ustanovama i djecom. Krasi je iznimno strpljenje i kako sama voli reći „kontinuirani rad i učenje“.

Zajedno smo odoljele mnogim izazovima počevši od samog osnivanja, budžetiranja i realizacije – što bi se reklo, pomalo. Oni koji su osnivali svoju tvrtku to dobro znaju. No, iza svega krije se neiscrpan izvor ideja, spremnost na promjenu, beskrajno strpljenje i kontinuirana snaga da se izdrži. Renata i ja na tom smo putu non-stop fokusirane na krajnji cilj, a to je dobrobit djece.

Raditi u obrazovanju

Raditi u obrazovanju za mene je oduvijek bila iznimna čast. Imati privilegiju i dobiti beskrajno povjerenje roditelja da ćeš jedno – njihovo dijete odvesti na put ostvarenja za mene znači biti dobar pedagog. Nažalost, danas je teško govoriti o tome koliko nas iz obrazovnog sustava zapravo osjeća da je to ne samo posao, već prije svega poziv. Biti onaj koji istinski želi zaroniti u sebe, riješiti se ega, principa i tvrdoglavosti. Kako bismo prepoznali da pred njima stoji biće koje treba vodstvo i kojem treba svijet približiti baš onako kako je Rudolf Steiner okarakterizirao ulogu učitelja.

„Njegova je uloga biti predstavnik svijeta koji ga okružuje – svijet koji može istraživati, iskusiti i otkriti. Priroda djeteta u osnovnoj školi je takva da dijete postaje svjesnije svoje unutarnje povezanosti sa svijetom te ga doživljava kroz ideju” svijet je lijep”. Stoga je učiteljeva misija omogućiti mu iskustvo koje će kultivirati i osnažiti taj proces. Kroz pripovijedanje – bajke i priče, legende i mitove, koje s djetetovim bićem komuniciraju slikama što je svojstveno za tu dob. također će otkriti i svijet biljaka, životinja, minerala kako bi dijete kvalitete tih svjetova osvijestilo u sebi.“ (Martin Rawson and Tobias Richter, Educational Tasks and Content of Steiner Waldorf Curriculum*).

Povjerenje s kojim dolaze roditelji u našu školu je veliko – toliko da izaziva strahopoštovanje – podbaciti ne smijemo. No, ono što je najvažnije je upravo to da našu viziju Epohe privatne osnovne i srednje škole ne nosimo samiNosi je cijeli naš tim, svi nastavnici koji su još uvijek spremni za učenje i kontinuirani rad na sebi.

Da bi nosio jedan razred, ti prije svega moraš nositi sebe

Djeca će nam upravo to potvrđivati svaki dan, posebice kada nam se čine da su najteži. I baš tada je na nama da se okrenemo sebi i potražimo one svoje unutarnje snage koje mogu nositi i najzahtjevnije dane. Naša Epoha, privatna osnovna škola u pedagošku godinu 2021/22 upisuje 15 učenika od prvog do osmog razreda. Pred nama je dan otvorenih vrata, u subotu 8.5.2021. organiziran prema svim epidemiološkim mjerama – podijeljen u tri skupine.

Lea Brezar: Jedan izazov je svladan

Danas lakše dišem, jedan izazov je svladan. Idemo dalje.

 

Reference:

* Rawson, M. and Richter, T., Educational Tasks and Content of Steiner Waldorf Curriculum, Steiner School Fellowship Publications 2000, Sussex p. 9.)

Tags:

  • Show Comments (1)

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.