Kreativni turizam? Yes, please!

kreativni-turizam-yes-please
Da su društvene mreže danas iznimno važna platforma za promociju i turizam općenito i nije neka novost, no na koji način promovirati vlastitu zemlju, grad, nacionalni park ili plažu, tu kreativnost ne poznaje granice. Ili ih barem ne bi trebala poznavati.

Pripremila: Vedrana Prevendar
Foto: Shutterstock

Turizam, osim što donosi profit, odašilje biografiju zemlje u svijet i stvara svojevrstan imidž. Svi smo mi jednom u životu bili turisti, što u vlastitoj državi, što u inozemstvu. I svi smo se informirali o destinaciji u koju idemo putem različitih kanala.

No, jesmo li dobili pravu sliku mjesta koje posjećujemo, je li to željena osobna iskaznica države u koju putujemo ili samo slika koja govori tisuću riječi? To danas nije dovoljno. Na žalost svih državnih instituta za turizam, turističkih zajednica i ureda, više nije dovoljno samo uploadati fotku destinacije i napisati Wilkommen.

U današnje digitalno doba, korisnici (čitaj potencijalni turisti) ne pristaju na kompromise, žele više i očekuju više. Ako su vam lajkali Facebook stranicu, znači da ste ih nečim zaintrigirali, no da li će ostati vaši vjerni pratitelji, ovisi samo o vama. O sadržaju. O komunikaciji koja je uvijek dvosmjerna. Nije bitno samo privući pozornost korisnika, već ulaganje u odnos nudeći im zanimljiv sadržaj, ali najviše od svega uključivati korisnika na bilo koji način.

Korisnik voli biti aktivan, a najviše od svega kada sam kreira sadržaj ili obavlja aktivnosti koje se od njega zahtijevaju kako bi, na primjer, osvojio nagradu.

kreativni-turizam-yes-please

Švedska the almighty

Jedan jako dobar primjer izvrsne samopromocije nudi Švedska. Kada spomenem riječ Švedska što vam prvo pada na pamet? Abba? Ikea? Švedski stol? Švedska nije samo to, vjerovali vi to ili ne.

Prije 250 godina, točnije 1766., Švedska je postala prva zemlja na svijetu koja je uvela ustavni zakon protiv cenzure. U čast toj godišnjici, odlučila je napraviti nešto što niti jedna zemlja u svijetu još nije – kreirati svoj vlastiti broj telefona kojeg može nazvati bilo tko. +46 771 793 336. Slobodno ga memorirajte ako ćete ikad htjeti saznati neku zanimljivost ili se informirati o nečemu što vas zanima i to od slučajnog Šveđanina, bilo gdje u Švedskoj koji će s vama htjeti razgovarati o svemu što želite.

Izvrsno je to što su osobe koje se javljaju na švedski broj nasumični stanovnici Švedske koji su se dobrovoljno javili da žele biti njezini ambasadori. A vjerojatnost da će vam se javiti ista osoba svaki put kad nazovete, jako je mala. Kao što je angažiranost korisnika na nekoj društvenoj mreži iznimno važna i korisna, tako su i u ovom slučaju Švedske važni njezini stanovnici koji sami promoviraju svoju zemlju na svoj način. U tome kao adut imaju svu svoju spontanost, otvorene ruke i vlastitu osobnost.

U današnje digitalno doba, korisnici (čitaj potencijalni turisti) ne pristaju na kompromise, žele više i očekuju više.

Social and stuff

Vratimo se još malo na social, ali ostanimo u Švedskoj. Još jedan hrabar potez Švedskog Instituta bio je 2011. godine kada je predao službeni Twitter profil Švedske @sweden svojim sugrađanima. Pod nazivom „Curators of Sweden“ (Kustosi Švedske), Švedska je bila prva u svijetu koja je svojim stanovnicima dala da tvitaju u ime Švedske.

kreativni-turizam-yes-please

Svaki tjedan je nova osoba dobila odobrenje da preko Twitter profila Švedske predstavlja zemlju kroz mješavinu vlastitih vještina, iskustava i mišljenja.

U doba masovne komunikacije i sve veće globalizacije, zemlja u velikoj mjeri ovisi o tome kako se percipira u inozemstvu. Politički ciljevi, trgovina, ulaganja, posjetitelji, razmjena talenata i kreativnost u velikoj mjeri ovisni su o tome kako ih gleda vanjski svijet. Razvoj i budući prosperitet zemlje uvelike ovisi o jakim odnosima s vanjskim svijetom i aktivnijom razmjenom s drugim zemljama u mnogim područjima.

To je moguće samo ako je više ljudi upoznato sa zemljom, ako su zainteresirani za zemlju i za ono što nudi. Twitter se kao medij za takav projekt pokazao savršenim jer omogućuje dijeljenje kratkih tekstualnih poruka, ne većih od 140 znakova, te se na taj način dobivaju kratke, jasne i definirane informacije, a ujedno potiče dijalog.

Preko Twittera lako je doći do ciljane publike u stvarnom vremenu, s brzim plasmanom novosti i dijeljenjem sadržaja.

Kao zaključak, rekla bih da je najbolji odabir načina komunikacije prema turistima i samima sebi – iskrenost. Švedski primjeri pokazali su se uspješnima upravo radi toga, jer osobnost zemlje ne čine planine, rijeke, jezera, mora, spomenici, muzeji, nogometni stadioni niti zabavni parkovi, već njezini stanovnici – istinski ambasadori.

Tags:

  • Show Comments (0)

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Ads