Konkurencija – je li doista i koliko bitna?

konkurencija-je-li-doista-i-koliko-bitna
Postoji li u vama dilema: trebam li pratiti što radi konkurencija ili da jednostavno pratim svoje ideje i planove?

Pripremila: Vesna Sekalec

Razmislite dobro o tom pitanju. Često nismo svjesni da, u nastojanju da svoj projekt proguramo u prvi plan i učinimo ga uspješnim i prepoznatim, pomalo guramo glavu u pijesak zatvarajući oči pred onim što radi konkurencija. Čini nam se to logičnim jer imamo svoje ideje, svoj način rada i na kraju svoj, jedinstveni cilj i to je u redu.

No, na tržištu mi nismo sami. Dijelimo dio tržišnog kolača sa svima koji nude proizvod ili uslugu sličnu našoj. I koliko god nama naša ideja bila odlična, koliko god argumenata i prednosti imamo na svojoj strani, na drugoj strani je jednostavno kupac. On je taj koji u trenutku donošenja odluke ima moć i njegova odluka nama daje realnu povratnu informaciju o vrijednosti naše ponude.

Pa kako pridobiti kupca? Je li bitno znati s kim se na tržištu borimo za njegovu naklonost, pa, da idemo još i dalje, lojalnost. Moj odgovor je da. Uvijek trebamo doznati više, otkriti prednosti i mane konkurentske ponude kako bismo svoje kvalitete izdignuli iznad njihovih prednosti, a mane pretvorili u naše prednosti.

Konkurencija i realna slika

Znanje je moć. A što se sve prati? Sve na što možemo djelovati svojom aktivnošću i ponudom. Dakle, prednosti i mane, cijene, preferencije kupaca, rabati, udio na tržištu, kvalitetu, tržišnu komunikaciju i marketing. Cilj toga nije gušenje naše poslovne ideje, pad morala ukoliko shvatimo da konkurencija u nekom segmentu ima bolje uvjete i postavke. Cilj je stvaranje realne slike vlastite pozicije na tržištu te maksimalne korekcije naše ponude u smislu postizanja najboljeg proizvoda ili usluge koju možemo u tom momentu i segmentu ponuditi tržištu.

No, postoji izazov kojem se svakako trebamo oduprijeti, a to je kopiranje konkurencije. Možda će nam se u nekom trenutku učiniti da bi bilo zgodno kopirati ideju jer njima eto ide bolje. U tom slučaju razmislite ponovo. Rezultat te zamke može biti uništavanje vlastitog branda i identiteta, jer kupci više neće razumjeti tko ste i što radite. Gubite svoju autentičnost, što će kupci lako prepoznati.

Želite li biti još jedna kopija na dinamičnom tržišnom polju? Hoće li vam to doista donijeti uspjeh? Želimo li izgubiti svoju komparativnu prednost i jedinstvenost?

Zato budite svjesni svega što se oko vas događa, budite informirani i inspirirani postojećim stanjem na tržištu, ali ne odustajte od vlastite ideje, misije i vizije svog vlastitog poslovanja, proizvoda ili usluge.

Tags:

  • Show Comments (0)

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.