Kombinacija rada iz ureda i na daljinu mogla bi biti rješenje za burnout

Kombinacija rada iz ureda i na daljinu mogla bi biti rješenje za burnout

Čini se kako je fleksibilnost ključni faktor da se radnici osjećaju manje pod stresom, iscrpljeni i preopterećeni. Četiri od pet ispitanika složilo se da je odmor potreban za dobro mentalno zdravlje

Dugo radno vrijeme, posao koji zahtijeva stalnu dostupnost, loša ravnoteža između posla i života, sve su to čimbenici koji mogu potaknuti burnout.

Svjetska zdravstvena organizacija ‘izgaranje’ definira kao ‘profesionalni fenomen’, ‘sindrom koji se javlja kao posljedica kroničnog stresa na radnom mjestu’.

No, jedna pozitivna strana koja je proizašla iz pandemije bile su različite mogućnosti kada je u pitanju radno okruženje. U posljednje dvije godine mnogi su prisiljeni raditi na različite načine,  a kao rezultat toga sve više tvrtki počinje uviđati prednosti povećane fleksibilnosti radnog vremena i lokacije, piše Moj posao.

Prema nedavnom istraživanju, kao najučinkovitiji način protiv izgaranja na poslu se pokazao rad na daljinu. Zapravo, 47% ispitanika je reklo da je to najbolja taktika za poboljšanje mentalnog zdravlja na poslu.

Manje od polovice ispitanih je reklo da se bori protiv izgaranja vježbanjem i dobrom ishranom, 38% to čini radeći manje sati, 36% uzima pauze tijekom dana, a 32% uzima slobodno.

Ipak, čini se da je fleksibilnost ključni faktor da se radnici osjećaju manje pod stresom, iscrpljeni i preopterećeni. Četiri od pet ispitanika složilo se da je odmor potreban za dobro mentalno zdravlje.

Pet glavnih simptoma izgaranja na radnom mjestu koje su prijavili bili su: stres na radnom mjestu, gubitak motivacije, iscrpljenost, smanjenje zadovoljstva i glavobolje.

Bi li rad od doma mogao izliječiti sve ovo? Ne, nužno. Iako rad na daljinu daje zaposlenicima veću fleksibilnost, također može dodatno zamagliti granice između posla i kućnog života. Mnogi su rekli da rade puno duže dok su kod kuće i da se osjećaju još više pod stresom. Dakle, moguće je da je odgovor hibridni rad, ako imate posao koji to dopušta.

No, u konačnici, vjerojatno je najvažnije slušati svoje tijelo i raditi pauze kad nam trebaju.

Tags:

  • Show Comments (0)

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

You May Also Like

4 strategije za donošenje teških odluka

Stjecanje veće perspektive pomoći će vam da se direktno suočite s nesigurnostima i pojednostavite ...

produktivnost

Što najviše utječe na našu produktivnost na poslu?

Saznajte kako se nositi sa sitnim, a ponekad tako velikim smetanjama koje utječu na ...

odnose

Koje navike mogu poljuljati odnose na radnom mjestu?

Budući da živimo u takvom okruženju u kojem više vremena provodimo s radnim kolegama, ...

hodanje

Kako hodanje utječe na vašu kreativnost?

Uvijek recite “da” hodanju jer ima višestruke dobrobiti za organizam, osobito za vašu kreativnost. ...