Kako razviti održive korporacijske vrijednosti koje će inspirirati zaposlenike

Kako razviti održive korporacijske vrijednosti koje će inspirirati zaposlenike

Svaki je posao jedinstven i ne postoji univerzalni predložak, ali neke ideje mogu biti od pomoći drugim poduzetnicima i njihovim timovima

Pripremila: Vedrana Prevendar
Foto: Envato elements

Dobro napisane vrijednosti olakšavaju zapošljavanje, smanjuju fluktuaciju zaposlenika i angažiraju ljude bliske duhu vašem poslu. Međutim, stereotipni pristup razvoju korporativnih vrijednosti dovodi do toga da ljudi zaboravljaju na njih odmah nakon intervjua, ostavljajući samo nekoliko pojedinaca u HR-u koji znaju gdje se nalazi link “Naše vrijednosti” na web stranici tvrtke.

Ali ispravno izvršavanje vaših vrijednosti može imati nevjerojatne prednosti. Provođenje korporativnih vrijednosti i drugih poboljšanja tijeka rada u tvrtki Parimatch Tech, dovelo je do pada fluktuacije zaposlenika u tehničkim timovima sa 45% na 14% i pomoglo povećanju angažmana u korporativnim aktivnostima. Štoviše, broj zaposlenih koji su pozvani putem referalnog programa povećan je za 30%.

Evo kako je tvrtka Parimatch Tech prošla kroz transformaciju razvoja vrijednosti kako bi došla do današnjeg uspjeha.

Razvijajte vrijednosti povjerenja u zaposlenika

Razvoj korporativnih vrijednosti često pada na osnivače ili odjel za ljudske resurse. Proces obično uključuje kolege u brainstorming, smišljajući par ideja oko kojih sastavljaju prezentaciju ili video, postavljaju ih na link “O nama”, i to je to.

Vrijednosti će biti održive ako ljudima povjerite njihov razvoj. Zaposlenici koji već poznaju tvrtku, njezine prednosti i slabosti, njezine ljude i duh tvrtke, mogu biti od velike pomoći. Da, članovi najvišeg menadžmenta i HR -a trebali bi biti prisutni, ali trebali bi biti i s predstavnicima drugih odjela.

Pretvorite stvaranje vrijednosti u igru ili avanturu

Ovo nije čvrsto pravilo, ali promjena okruženja pomaže stvaranju novih ideja. Također možete pozvati voditelje odjela da podrže sastanak i utvrde ključne upite i teme.

Tako smo okupili menadžere, vođe timova i utjecaje na tvrtku kako bismo planirali i živjeli naše vrijednosti. Izjednačili smo stvaranje vrijednosti s osvajanjem nekog uzvišenog vrha.

Apstrakcija iz svakodnevne rutine, nove okolnosti i emocionalni kontekst otvorili su misli kolegama i stvorili svježe ideje. Timski duh i entuzijazam pomogli su gotovo svima da razviju vrijednosti; također je ujedinilo tim izbjegavajući korporativne klišeje.

Testirajte vrijednosti prije nego što ih integrirate u život tvrtke

Sve poslovne ideje, proizvodi i korporativne vrijednosti trebaju biti testirani. Ako vrijednosti poduzeća ne odjeknu među zaposlenicima, posao pada u vodu. Provedite anonimne ankete ili okupite fokusne skupine u različitim poslovnim područjima ili, još bolje, dobijte objektivniju procjenu kombinirajući obje metode.

Pitajte o povjerenju unutar tima, podršci za svačije inicijative, mogućnostima traženja pomoći i utjecaju zaposlenika na donošenje odluka, plus još nekoliko pitanja o tome kakav je osjećaj raditi u tvrtki iz perspektive vrijednosti. Anonimno istraživanje omogućit će kolegama da zanemare posljedice svojih izbora i otvoreno odgovore na pitanja. Rezultati istraživanja pokazat će vam stav prema tumačenju vrijednosti.

Integrirajte vrijednosti u život tvrtke

Bez integriranja vrijednosti u život tvrtke, vježba je besmislena. Integraciju vrijednosti možemo uvjetno podijeliti na vizualne i tematske semantičke manifestacije.

Vizualna integracija odnosi se na to kako i kada vrijednosti padaju u očima zaposlenika. Za internu komunikaciju, vrijednosti postaju element brenda, pa ih treba istaknuti u prostorijama za sastanke i menze, na web-stranici, u korporativnim komunikacijama i na općim sastancima. U kombinaciji s korporativnim bojama, vrijednosti možete koristiti i kao element dizajna interijera.

Smislena integracija odnosi se na to kako komunicirate vrijednosti zaposlenicima. Pomaže ako nakon intervjua počnete komunicirati sa svojim zaposlenicima o vrijednostima tvrtke. U fazi zapošljavanja već možete identificirati zaposlenike za koje je vjerojatnije da će dugo ostati vjerni tvrtki, s obzirom na druge ugodne uvjete rada. Također možete integrirati vrijednosti u bonus programe, korporativne zabave i druge aspekte korporativne kulture.

Stvari koje treba imati na umu pri razvijanju vrijednosti

Ne zaboravite da korporacijske vrijednosti nisu jednokratni zadatak, već proces koji prati poslovanje na razvojnom putu. Dobro napisane korporacijske vrijednosti omogućuju zaposlenicima da se osjećaju ugodnije na poslu, ostanu lojalni tvrtki i uživaju u povećanom zadovoljstvu tima. Za tvrtke to znači pojednostavljivanje zapošljavanja, smanjenje fluktuacije zaposlenika, povećanje produktivnosti i smanjenje troškova zapošljavanja.

Nema sumnje da će kandidat izabrati tvrtku s vrijednostima umjesto one bez. Razlog tome je što za kandidata razvijene vrijednosti služe kao jamstvo ispunjenja obveza prema zaposlenicima, zdravih ljudskih odnosa u timu i mogućnosti za osobni i profesionalni rast.

Tags:

  • Show Comments (2)

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Ads