JESTE I DOVOLJNO HRABRI za održivo poslovanje?

JESTE I DOVOLJNO HRABRI za održivo poslovanje?

Kakav svijet želimo ostaviti u naslijeđe budućim generacijama? Je li to svijet jednakosti u pravima, gospodarskog prosperiteta, svijet u kojem ne moraju strahovati od prirodnih katastrofa uzrokovanih klimatskim promjenama? Ako je odgovor potvrdan, sat je odavno otkucao ponoć, a vrijeme za akciju je sad.

„Kao što je jednom prilikom Al Gore rekao, mi smo prva generacija koja može odlučiti hoće li biti i zadnja“, naglašava naša sugovornica, Vali Marszalek, izvršna direktorica UN Global Compact mreže za Hrvatsku. Koliko god se izazov pred nama činio golem i slojevit, zapravo već imamo rješenje: održivi razvoj. A glavni nositelj promjena je upravo – privatni sektor.

Pripremila: Stella Ćaleta
Foto: Global Compact, Shutterstock

UJEDINJENI PRED IZAZOVOM

JESTE I DOVOLJNO HRABRI za održivo poslovanje?Vali Marszalek,
izvršna direktorica UN Global Compact mreže za Hrvatsku

„Kao društvo moramo živjeti održivije, u protivnom jednostavno nećemo uspjeti osigurati svijet kakav želimo svojoj djeci i budućim generacijama.“, odlučna je Vali. UN Global Compact najveća je svjetska inicijativa za održivi razvoj i korporativnu održivost. Njezin nositelj na našim prostorima je Hrvatska udruga poslodavaca, a cilj je, na globalnoj i nacionalnoj razini, suradnja vlade i poslovne zajednice na ostvarivanju Agende 2020, kao i načela UNGC-a.

Bez ujedinjene i nepokolebljive suradnje svih dionika u društvu, te ciljeve nije moguće ostvariti.

Ciljevi i načela mogu se podijeliti na četiri široke kategorije: ljudska prava, rad, okoliš i borba protiv korupcije. „Načela održivosti UNGC-a daju tvrtkama temelj za holistički pristup globalnim ciljevima i stvarni pozitivan učinak na zajednicu i okoliš.“, ističe Vali. „Svi ciljevi održivosti međusobno su povezani, tvrtke im u svom djelovanju moraju pristupiti sustavno, kako bi se izbjeglo nenamjerno činjenje štete na nekom području. U tome je stvarni značaj načela UN Global Compacta.“

Vali dodaje kako niti jedan globalni cilj neće biti ostvariv ukoliko ne ispunimo Cilj 2 vezan uz iskorjenjivanje gladi i Cilj 13 koji se tiče klimatskih promjena. Nakon desetljeća negiranja posljedica klimatskih promjena, danas više nitko ne može ignorirati poplave, požare, nevjerojatne promjene Zemljinog krajolika koje utječu na kvalitetu života ljudi diljem svijeta, naglašava Vali.

Prognoze su katastrofalne, dodaje, a alternativnog rješenja nema.

„Najgore što bi nam se moglo dogoditi je da se osvrnemo za deset godina i shvatimo da smo podbacili, što se tiče globalnih ciljeva i održivosti, a uz to još i financijski propali. UN Global Compact i HUP rade na tome da se to ne dogodi.“

JESTE I DOVOLJNO HRABRI za održivo poslovanje?

ODRŽIVO POSLOVANJE BUDUĆNOSTI

UNGC, zajedno s vladama i civilnim društvima s kojima surađuje, ima jedinstvenu ulogu u stvaranju poticajnog okruženja za rješavanje sistemskih izazova s kojima se države suočavaju. Ključnu ulogu u tome, kao glavni pokretač promjena, ekonomskog rasta i investicija, kreiranja radnih mjesta, ima upravo privatni sektor.

„Tvrtke članice UNGC mreže Hrvatska stvarni su pokretači promjena”, tvrdi Vali. Poslodavac ste koji želi prigliti održivo poslovanje, ali niste sigurni kako? „Najjednostavnije rečeno, potrebno je ljude i planet staviti u fokus kod definiranja poslovnih ciljeva i strategije poslovanja.“, objasnila je Vali. „Svaka tvrtka kreće od same sebe, pri čemu je ključno hrabro vodstvo s vizijom dugoročnog uspjeha.

Usklađivanje poslovne strategije i definiranje poslovnih ciljeva u skladu s ciljevima održivog razvoja, neminovno dovodi do uspješnog i održivog poslovanja.“ UNGC potiče poduzetnike da svoju viziju i vrijednosti, a posljedično, i strategiju, usuglase s globalnim ciljevima i načelima održivog razvoja.

Ciljevi i načela daju tvrtkama temelj za holistički pristup globalnim ciljevima i stvarni pozitivan učinak na zajednicu i okoliš.

ŠTO TIME DOBIVATE?

Takva strategija motivira i nadahnjuje kako unutarnje, tako i vanjske dionike. Nove generacije koje tek ulaze na tržište rada žele znati da tvrtka za koju rade posluje s misijom i vizijom – posebno ako se one poklapaju s njihovima.

„Kad stavite svrhu u središte svega što radite, privlačite talent, dobivate angažirane i predane radnike i zadržavate zaposlenike.“, ističe Vali. „U kontekstu ciljeva održivog razvoja, integriranje svrhe u kulturu poslovanja pitanje je samoodržanja. Prema tome, na održivost možemo gledati kao na strategiju s ciljem osiguravanja konkurentske prednosti na tržištu rada, koja pritom rezultira u nadprosječne performanse zaposlenika.“

“Globalni ciljevi pokazatelj su smjera u kojem se kreću međunarodne tržišne politike”, ističe Vali, “a usklađujući svoje ciljeve s globalnima, osiguravate da igrate istu igru kao i globalni igrači. To vam daje sigurnost na inače nepredvidljivom i promjenjivom terenu kakvo je globalno tržište. Osim toga, ulažući u tehnologiju koja podržava održivost, otvarate si vrata za ona nova, tek rastuća tržišta, i osiguravate si poziciju lidera”, Vali napominje.

Ključ je u hrabrom vodstvu koje je spremno integrirati ciljeve održivog razvoja u poslovne strategije, obvezati se na određene promjene i ulaganja, čak i ako je njihova isplativost tek dugoročna.

BUDITE HRABRI!

“Održivo poslovanje je budućnost”, odlučna je Vali, “i to ne samo zbog benefita koje donosi. Nastavimo li većinski ignorirati izazove koji su pred nama, posljedice bi mogle biti katastrofalne.

JESTE I DOVOLJNO HRABRI za održivo poslovanje?Ciljevi održivog razvoja zapravo opisuju globalne izazove s kojima se zajednički suočavamo i koje ne možemo ignorirati, a uključuju siromaštvo, nejednakost, opasne posljedice klimatskih promjena, degradaciju okoliša, ugrožen prosperitet, mir i pravdu.

Ovdje govorimo o našem planetu i našoj budućnosti, budućnosti naše djece. Prema tome, značaj je od egzistencijalne važnosti.“

Ipak, četiri godine od donošenja Agende i globalnih ciljeva određeni napredak ipak se vidi. Ono čega nam nedostaje, ističe Vali, jest educirano i hrabro vodstvo koje će poduzeti dovoljno transformativne promjene.

Svijest o hitnosti i važnosti djelovanja postoji, naglašava, ali ona nije dovoljna – potrebni su alati i konkretni know-how. „Upravo je iz tog razloga Hrvatska udruga poslodavaca krenula s in-house treninzima s članicama UN Global Compacta u Hrvatskoj.“, rekla je Vali.

Osim toga, provode edukacije na temu nefinancijskog izvještavanja i izvješća o održivosti, a u siječnju pokreću Ambitions Action for the Global Goals, te Target Equality Program. Cilj je preobrazba polaznika u SDG lidere.

Privatni sektor je taj koji posjeduje resurse i refleksivnost na promjene tržišta potrebne da bude istinski nositelj promjena.

„Ključ je u hrabrom vodstvu koje je spremno integrirati ciljeve održivog razvoja u poslovne strategije, obvezati se na određene promjene i ulaganja, čak i ako je njihova isplativost tek dugoročna, i na kraju, transparentno izvještavati o napretku.“, zaključuje Vali. „Budite promjena koju želite vidjeti“, dodajemo mi.

Tags:

  • Show Comments (2)

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Ads