IKEA je zelena!

Klimatske promjene zahtijevaju hitnu akciju – zajednice diljem svijeta ovise o tome, a tvrtke koje se ne suoče s promjenama bit će neuspješne, stav je IKEA Grupe, a Hrvatska želi biti dio rješenja za sigurniju budućnost. U razgovoru s Igorom Štefancem, PR menadžerom hrvatske IKEA-e, doznali smo njihova pravila poslovanja i još se jednom uvjerili da je IKEA brend kojem vjerujemo i koji je – vrijedan divljenja. Pročitajte njihovu priču…

Pripremila: Lana Milčec
Foto: Ikea

„Vjerujemo kako su upravo klimatske promjene prilika za inovaciju, ulaganje i unapređenje našeg poslovanja. Ulaganje u obnovljive izvore energije pomaže nam da kontroliramo troškove poslovanja, a ujedno i podupire našu viziju – stvaranje boljeg svakodnevnog života za što veći broj ljudi.“, službeni je stav IKEA Grupe.

Taj su stav potvrdili i prošle godine kada su se IKEA Grupa i IKEA Zaklada obvezale uložiti 1 milijardu eura u transformaciju poslovanja na ekonomiju s niskom razinom ugljika i podršku zajednicama na koje klimatske promjene najviše utječu. Cilj IKEA Grupe je do 2020. iz obnovljivih izvora energije proizvesti 100 posto potrošnje u svim svojim objektima, a u rješenja koja koriste solarnu i energiju vjetra IKEA je od 2009. do sada uložila 1,5 milijardu eura.

ikea-je-zelena

Tehnologije za energije

Dobar primjer je zagrebačka IKEA koja, kao i sve robne kuće IKEA diljem svijeta, ima ugrađene tehnologije i procese koji joj omogućuju veću energetsku učinkovitost, ali i doprinose boljem poslovanju. Kako bi bili što energetski neovisniji, implementirali su fotonaponske panele na krov pa tijekom ljetnih mjeseci proizvedu 20-25% vlastite potrošnje energije.

Za ispiranje svih WC-a koristi se isključivo kišnica, a i među prvima u Hrvatskoj ponudili su posjetiteljima besplatne električne punjače za automobile na parkiralištu. Recikliranju otpada u svim IKEA robnim kućama pridaje se velika pažnja, a robna kuća IKEA Zagreb prošle je godine ostvarila 116.850 kuna dobiti prodajom otpada kao sekundarne sirovine.

Reciklirali su 94%, odnosno 900 tona otpada prikupljenog u robnoj kući tijekom prošle godine, a u tome su im pomogli i posjetitelji koji se također potiču na recikliranje jasno označenim kantama za razvrstavanje otpada unutar robne kuće. Cilj im je ukloniti otpad u svojem poslovanju i planira se do 2020. 90 % otpada iz poslovnih jedinica reciklirati ili koristiti za proizvodnju energije.

Led-ice

No, nije to sve – kupce pokušavaju potaknuti da stvari koje im više nisu potrebne gledaju kao resurs za ponovnu upotrebu ili recikliranje. Primjerice, kupci mogu vratiti namještaj koji im više ne treba u brojne IKEA robne kuće kako bi se ponovno prodao ili donirao potrebitima. Isto tako, posjetitelji mogu u većini robnih kuća ostaviti baterije i kompaktne fluorescentne (CFL) žarulje, a IKEA će se pobrinuti da one budu odgovarajuće zbrinute.

Izuzetno im je važno da kupce educiraju i potaknu na životni stil koji umanjuje čovjekov utjecaj na okoliš. To rade, prvenstveno, kroz asortiman pa se tako od prošle godine u svim robnim kućama IKEA mogu kupiti isključivo LED rasvjetna tijela. Odlučili su u potpunosti ukloniti žarulje sa žarnom niti iz ponude i na taj način poslati snažnu poruku svojim kupcima i pokazati im kako i male promjene u domu mogu imati utjecaj, ne samo na račune za struju, već i na društvo u cjelini.

Kada bi milijun ljudi u Hrvatskoj zamijenilo samo jednu žarulju sa žarnom niti u svojim domovima LED žaruljom, ušteda energije bila bi jednaka godišnjoj električnoj potrošnji 4.400 kućanstava, a emisije CO2 umanjile bi se za iznos jednak onome koji godišnje emitira 3.900 automobila.

Prirodni resursi – drvo i pamuk

Još jedan, možda najvažniji prirodni resurs, jest drvo. Drvo je odličan i kvalitetan materijal, dugotrajan je, obnovljiv i može se reciklirati. IKEA, kao jedan od najvećih potrošača drva u maloprodajnom sektoru, traži načine za njegovo mudro iskorištavanje.

Njihov IWAY standard za šumarstvo postavlja jasne zahtjeve za sve drvo koje se koristi u IKEA proizvodima, a svi dobavljači moraju ga se pridržavati. Rade s World Wildlife Fundom (WWF) i drugim partnerima na sprečavanju nezakonite sječe šuma, promicanju odgovorne trgovine i certificiranju šuma. Ta suradnja uključuje mapiranje i zaštitu šuma velike konzervacijske vrijednosti kako bi se očuvale biološke i društvene vrijednosti šuma.

Dosad su pomogli poboljšati gospodarenje šumama u Europi i Aziji te doprinijeli povećanju šumskih područja s FSC® certifikatom do oko 35 milijuna hektara (približno veličine Njemačke). U ožujku su se uključili i u lokalnu inicijativu WWF-a u sklopu koje su donirali 5.000 sadnica Parku prirode Medvednica, a zaposlenici su volontirali pošumljavajući zajedno s građanima.

Važna sirovina, koja se može pronaći u velikom broju IKEA proizvoda, je i pamuk. Od 1. rujna 2015. sav pamuk koji se koristi u IKEA proizvodima dolazi iz održivijih izvora. To znači da se pamuk uzgaja s manje vode, kemijskih gnojiva i pesticida, a zarada uzgajivača je veća.

Hrana u IKEA-i

Uživanje u hrani čini veliki dio iskustva kupovine u IKEA robnim kućama, a posjetiteljima se nudi hrana koja je ukusna i održiva te je uravnoteženih prehrambenih vrijednosti.

Sastojci provjereno udovoljavaju standardima ekološke i društvene odgovornosti pa, primjerice, sav losos koji se prodaje i poslužuje dolazi iz uzgajališta s certifikatom Vijeća za nadzor nad akvakulturom (ASC), a sva riba i škampi ulovljeni u divljini porijeklom su iz izvora neovisno certificiranih sukladno standardima Vijeća za nadzor nad pomorskim dobrima (MSC). Također, sva kava iz Trgovine švedske hrane proizvedena je na ekološki i društveno odgovoran način.

Dolazi s certifikatom UTZ, što znači da udovoljava strogim i neovisnim uvjetima koji osiguravaju održive standarde uzgoja i pravedne uvjete za radnike.

UREĐAJI BUDUĆNOSTI
Kupcima nude i veliki broj uređaja koji umanjuju otpad te štede novac, energiju i vodu, poput indukcijskih kuhališta, štednih slavina, hladnjaka, zamrzivača i perilica rublja. Rješenjima prikazanim u katalogu, na internet stranici i u izložbenom prostoru robne kuće nude inspiraciju kako dom učiniti što održivijim te time pokazuju kako svi – pojedinci, kompanije, nevladine i vladine organizacije – mogu dati svoj doprinos očuvanju svih snaga našega planeta.
Od malih individualnih koraka poput zamjene starih žarulja LED rasvjetom ili sortiranja otpada pa sve do velikih i globalnih pokreta i inicijativa poput prošlogodišnje UN-ove Konferencije stranaka o klimatskim promjenama (COP21) na kojoj su, kao partner konferencije, direktno pozvali svjetske vođe da poduzmu hrabre mjere povodom klimatskih promjena. IKEA želi pozitivno utjecati na ljude i planet, transformacija poslovanja je u tijeku, a nadaju se kako će i ostali slijediti primjer.

Tags:

  • Show Comments (0)

Odgovori

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Ads