Igrači koji mijenjaju svijet

Opstankom društva opstaju i brendovi protkani dobrim vrijednostima – to su igrači koji mijenjaju svijet!

Piše: Lea Brezar

Koja bi riječ danas bila dovoljna da opiše društvo, govorimo o negativnom kontekstu? Predrasude. One su definitivno slika današnjeg svijeta. Formirani smo od uvjerenja koja ne propitujemo i koja prenosimo u odnose – u poslovanju, obitelji i društvu.

Nije sve tako crno, pa tu i tamo zabljesnu koji svjetli momenti koji rode i podrže ideje o drugačijim svjetonazorima od naših. Posljednji primjer koji se ticao hrvatske nacije vezan je za djecu. Jedna ideja koja je okupila mnoge roditelje u Hrvatskoj bila je ona vezana za kurikularnu reformu. Pedeset tisuća duša u Zagrebu na glavnom gradskom trgu podržala je nastojanje da svijet ipak treba učiniti boljim mjestom – za našu djecu. No, koliko smo se daleko od toga maknuli – i nismo baš. O promjenama se govori samo onda kad nam netko visi nad glavom i kad nam se upliće u sudbinu. Tada ćemo glasno jauknuti, ali često i ostati na tome. Tako nam je lakše.

Svijet je materijalistička mašinerija. Sve je na prodaju, mnogo toga je marketing, mnogo toga mediji plasiraju na negativan način, mnogi se koriste metodama zastrašivanja kako bi nas zadržali u zoni komfora. Autentičnost kojoj teže mnogi brendovi često se gubi s profitom. No, da se društvo mijenja, očito je. Postali smo svjesni opasnosti od prevelike konukrencije, od razvoja svjesnosti i potrage za pravim vrijednostima. Veliki igrači – brendovi imaju ogromnu moć – plasirati te prave vrijednosti kroz svoje aktivnosti i proizvode te na taj način djelovati globalno. Ti momenti koji nas uvijek jednako oduševe, te posebne inicijative koje se zadrže u medijskom prostoru – mijenjaju percepciju društva danas. Stoga smo ovu temu KUL kampanje odlučili posvetiti inicijativama kojima je cilj mijenjati svijet.

Marketing i PR su moćni alati koji vas mogu uvjeriti čak i u suprotno ako se koriste pravim kanalima, ali pritom ne mislim na kanale komunikacije već na onaj kanal koji vodi do srca. Tu se u trenutku slamaju predrasude i otvara se povjerenje: “Da, taj brend je nešto što želim koristiti jer se s njime mogu identificirati.” Zato najveći svjetski brendovi koriste emocije pomoću kojih komuniciraju s potrošačima pletući jednu dugu i uspješnu vezu.

U 2016. nekoliko je brendova na svjetskoj sceni pokazalo koje su to vrijednosti satkane u njihovu strategiju.

Veliki igrači – brendovi imaju ogromnu moć – plasirati te prave vrijednosti
kroz svoje aktivnosti i proizvode te na taj način djelovati globalno. Ti momenti koji nas uvijek jednako oduševe te posebne inicijative koje se zadrže u medijskom prostoru – mijenjaju percepciju društva danas.

#likeagirl, Always

“Trčiš kao cura” ili “bacaš kao curica” uvriježene su uvrede koje smo svi barem jednom u životu čuli ili čak i sami izrekli. Always, globalni lider u domeni intimne higijene, lansirao je kampanju kako bi promijenio negativnu percepciju takvih izraza i učinio da izraz “kao cura” počne označavati uistinu fantastične stvari. Ova globalna kampanja ima za cilj pomoći djevojkama, posebice onima koje tek ulaze u pubertet, da se osjećaju ponosno i samouvjereno kada nešto rade kao cura.” – kažu u Alwaysu.

Naša priča o KUL kampanjama govori o brendovima: Always, Nike i Diesel i njihovim inicijativama da progovore o onome o čemu se priča na kavama – u društvu.

#likeagirl, Always

Kampanja koja je u Hrvatskoj lansirana u veljači malo koga ostavlja ravnodušnim. Vjerojatno je tu presudan trenutak u kojem se povezujemo s djecom, kada se prisjećamo svojih sličnih iskustava i sa željom da se izjava “kao cura” ne primjenjuje u negativnom kontekstu. Always je lansirao još jednom iznimnu priču, nakon one o mamama: #likeagirl.

“Veoma smo ponosni na kampanju i na aktivan rad u svijetu i u Hrvatskoj kojim nastojimo pomoći svim djevojkama da se osjećaju snažno. Kako bismo promjenili negativnu percepciju izraza “kao cura”, u Hrvatskoj smo putem televizije i socijalnih mreža, od veljače 2017. aktivirali kampanju. Glavni nam je cilj da izraz kao cura, kao djevojka ili curica počne označavati uistinu fantastične stvari. Kampanju podržavaju brojni kupci te tijekom travnja i svibnja planiramo razne aktivnosti za podizanje sampouzdanja djevojaka. “ – Ana Lakić, Always Associate Brand Manager

“MAKE LOVE, NOT WALLS”, Diesel

“Ljubav i zajedništvo su ključni u stvaranju društva u kojem svi želimo živjeti, a budućnost smo svi zaslužili.”
Nicola Formichetti, umjetnički direktor, Diesel

“MAKE LOVE, NOT WALLS”, Diesel

#makelovenotwalls video govori o rušenju mentalnih i fizičkih zidova koji nas razdvajaju i povezuje sve strane u zajedništvu i ljubavi. Ukoliko ga niste imali prilike vidjeti, naći ćete ga na Youtubeu. Ovu Dieselovu kampanju u Hrvatskoj mogli smo pratiti putem društvenih mreža, a nedavno je organiziran i event na Cvjetnom trgu u Zagrebu.
Diesel u ovom videu koristi snažne simbole i izmjenjuje jasne poruke sugerirajući nam prave vrijednosti o kojima komuniciraju u kampanji. Simbol razdvajanja (zid) ruši tenk duginih boja, u ovom videu zamišljen kao simbol nade, što jasno iskazuje stav ovog brenda:

“U Dieselu imamo čvrst stav protiv mržnje i više nego ikada želimo da svijet to zna. Ljubav i zajedništvo su ključni u stvaranju društva u kojem svi želimo živjeti, a budućnost smo svi zaslužili.”, pojašnjava umjetnički direktor Nicola Formichetti.

“Moramo imati hrabrosti razbiti barijere u trenutku u kojem strah čini svijet podijeljen s više zidova.“, Kaže Renzo Rosso, osnivač Diesel-a. Tenk duginih boja krenuo je na Valentinovo putem Milana, Šangaaj, New Yorka, Berlina i Tokia.

#what are girls made of - Stvorena si od onoga što činiš, Nike

Zaboravite cvijeće i marmeladu: napravljene smo od masnica, od udaraca. Načinjene smo od hrabrosti, stisnutih smo šaka. Nezavisne smo, vješte, načinjene od strasti i srca, od dostojanstva. Načinjene od volje: to je čvršće od metala, od snage i vatre. Načinjene smo od slobode. Slobode od tuđeg mišljenja. Od postignuća i dostignuća. Od toga su djevojke napravljene.

#what are girls made of – Stvorena si od onoga što činiš, Nike

Gledajući Nikeove videe na Youtubeu i komentare pretplatnika na njihovom kanalu, pomišljamo upravo što i neki od njihovih pratitelja: “Gledajući Nikeove reklame poželim mijenjati svijet.” Nike iz godine u godinu komunicira o pomicanju vlastitih granica i suprotstavljanju predrasudama koje nas okružuju.

Jedan od videa iz serije #BeliveinMore, “What are girls made of” snimljen za rusko tržište šalje poruku o mijenjanju stava prema djevojkama/djevojčicama u društvu. Tradicionalna ruska pjesma koja govori kako su djevojčice napravljene od cvijeća, tračeva i marmelade za potrebe videa i širenja poruke protiv diskriminacije mijenja kontekst u potpuno oprečnu varijantu čime Nike još jednom šalje poruku koja nas motivira na promjenu, a sažeta je i u njihovom sloganu: “Just do it.”

Ovakvi smjeli potezi brendova da se predstave tržištu kroz jasne poruke pozivaju nas da promislimo možemo li se osloboditi predrasuda koje su danas, pa i kroz povijest uzrok svih ljudskih problema – onih političkih, društvenih ili privatnih. Društvo je u krizi, ali mi smo ti koji “dirigiramo” – mijenjajmo se! Zaključujem kako snaga brendova pretvorena u kreativnost može biti usmjerena ne samo na prodaju već i na više ciljeve, jer želimo li opstati kao društvo, morat ćemo napraviti iskorak u tom smjeru, a s opstankom društva opstaju i brendovi protkani dobrim vrijednostima.

Tags:

  • Show Comments (0)

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Ads