Društvene mreže odlučuju gdje želimo živjeti

Društvene mreže odlučuju gdje želimo živjeti

Društvene mreže vrlo brzo formiraju, pa tako i šire svijest o nekoj novoj zanimljivoj destinaciji u stvarnom vremenu. Digitalno doba omogućilo nam je dostupnost informacija kojima smo postali pretrpani, zato danas sve više tražimo doživljaj i to onaj koji je jedinstven.

S tom startnom točkom, na nedavno održanoj konferenciji o nekretninama u Zagrebu, arhitekt Damjan Geber govorio je o utjecaju aplikacija i društvenih mreža na cijene nekretnina te dojam stvaranja privlačnih naselja i kvartova. Tema predavanja bila je utjecaj procesa gentrifikacije i socijalnog brendinga kvartova.

Naša, sada već svakodnevna, rutina pisanja recenzija ili ocjenjivanja, svakog mjesta koje posjetimo, na Facebooku, Airbnbu, Bookingu ili Yelpu daje iznimno korisne informacije investitorima, arhitektima kao i agentima za nekretnine. Oni prikupljaju podatke o našim navikama, željama i kritikama te na jednostavan i jeftin način dolaze do online socioloških pokazatelja kojima mogu utjecati na tržište.

Društvene mreže odlučuju gdje želimo živjetiS druge pak strane, praćenje urbanih migracija u potpunosti se promijenilo, ako se osvrnemo desetak godina unatrag.

Danas je sve značajniji proces gentrifikacije, koji se odvija u stvarnom vremenu. Proces označuje pretvaranje jeftinijih zgrada ili čitavih naselja u skuplje, luksuznije građevine, za pripadnike srednjeg sloja koji svojim dolaskom potiskuju autohtono stanovništvo, zbog porasta cijena troškova.

Istraživanja su pokazala kako su trendovi na društvenim mrežama u izravnoj korelaciji s cijenama nekretnina te brzinom procesa gentrifikacije.

Dakle, društvene mreže uvelike mijenjaju svijest o nekom mjestu te ga mogu učiniti iznimno privlačnim na temelju ocjena, komentara i broja posjeta. Na sam imidž kvarta najviše utječu javno dostupne površine kao što su parkovi, dječja igrališta, restorani, barovi ili galerije. Stoga možemo zaključiti, kako bi neki kvart ili mjesto postao poznat široj publici potreban je tzv. „socijalni“ brending koji se lako postiže putem društvenih mreža, odnosno influencera. Vrijedi pokušati, zar ne?!

Tags:

  • Show Comments (1)

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Ads