Digitalizacija poslovanja – o čemu poduzetnici trebaju razmišljati?

digitalizacija

Tradicionalna poduzeća moraju pobliže pogledati svoje svakodnevne procese i zadatke kako bi digitalizacija poslovanja bila uspješna.

Foto: Unsplash

Kad je riječ o digitalizaciji, poduzetnici i vlasnici tvrtki uglavnom razmišljaju o web optimizaciji, poboljšanju web trgovine ili implementaciji e-pošte. Međutim, skok od vođenja tradicionalnog poslovanja ili obične trgovine na usvajanje novih tehnologija zahtijeva posebnu pozornost za detalje. Kako tvrtke mogu osigurati uspješnu tranziciju, prihvatiti digitalnu transformaciju i osnažiti kupce da povećaju svoju kupnju? Odgovore za Entrepreneur donosi Mural Nethi.

Optimizacijski procesi

Krajnje je vrijeme da napustite ručne procese i usvojite automatizaciju. Tako ćete si pomoći u ispunjavanju poslovnih ciljeva. Uštedjet ćete vrijeme i smanjiti vjerojatnost ručnih pogrešaka. K tomu, stvorit ćete resurse koji će pomoći zadovoljiti potrebe i želje kupaca. Ujedno ćete povećati svoju konkurentnost.

No, automatizacija je samo jedan od načina za optimizaciju. Drugi način povećanja učinkovitosti je analitički pristup. Takav pristup daje nam procjenu naših procesa – podržavaju li oni poslovne ciljeve i dodaju li vrijednost korisnicima? To su jednostavne odluke koje bi mogle značajno utjecati na način na koji kupac stupa u interakciju s robnom markom.

digitalizacijaŠto je još dobro imati na umu na putu digitalizacije poslovanja?

Novi i postojeći kupci često su zatrpani e-mailovima različitih tvrtki. Stoga je ključno osigurati da komunikacija marke dodaje vrijednost potencijalnim kupcima. Važno je znati koji komunikacijski kanal odabrati. Primjerice, SMS marketingom brendovi mogu svoju poruku izravno isporučiti kupcima i povećati svoju otvorenost.

Izravna poruka kupcima jedna je stvar, a poticanje poziva na akciju sasvim je druga. Lideri moraju usvojiti strategije personalizacije kako bi istinski dodali vrijednost i u konačnici povećali prodaju. To znači razumijevanje ciljane publike, usklađenost informacije s interesima publike i identificiranje najučinkovitijeg komunikacijskog kanala.

Najbolji primjeri personalizacije uključuju upućivanje na prethodne kupovne navike za isporuku vrijednih poruka, popusta i promocija. Što se kupac više osjeća cijenjenim, veća je vjerojatnost da će izvršiti kupnju.

Beskontaktno plaćanje

Krajnji cilj tvrtke je učiniti proces kupnje što lakšim za svakog kupca. Stoga opcija plaćanja igra ključnu ulogu u osiguravanju besprijekornog procesa. Ključno je da je proces toliko jednostavan da kupac želi ponovno kupiti. Digitalizacija je donijela više mogućnosti plaćanja zahvaljujući internetu.

Sa svim dostupnim digitalnim alatima i tehnologijama beskontaktna plaćanja stekla su veliku važnost. Mnoge tvrtke implementirale su sustave koji korisnicima omogućuju plaćanje artikala pametnim telefonom, satom ili bilo kojim drugim uređajem. Međutim, ti su načini doveli do povećanog broja sigurnosnih prijetnji prilikom kupnje na internetu. Zato tvrtke teže uspostavi ravnoteže između sigurnog, jednostavnog i brzog procesa kupnje.

digitalizacijaNove vještine

Sve u svemu, digitalizacija poslovanja zahtijeva novi skup vještina koje se bave ažuriranjem sustava, arhitekturom oblaka, migracijom podataka i drugim IT područjima. Vlasnici poduzeća zato moraju prilagoditi i proširiti svoj tim kako bi iskoristili prednosti primjene novih tehnologija u svom poslovanju.

Tags:

  • Show Comments (0)

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

You May Also Like

4 strategije za donošenje teških odluka

Stjecanje veće perspektive pomoći će vam da se direktno suočite s nesigurnostima i pojednostavite ...

sposobnost učenja

Iskorak iz zone udobnosti utječe na sposobnost učenja

Aytekin Tank predlaže 4 aktivnosti koje će vas pogurati iz vaše zone udobnosti i ...

lideri

Novi lideri – što je potrebno sljedećim generacijama?

Veliki lideri oblikuju budućnost. Nove generacije dolaze, no što će sve biti potrebno kako ...

arhetipovi

Nova knjiga Zrinke Jezdić o arhetipovima esencijalnih ulja sinergija je znanosti, iskustva i duhovnosti

Okružena suradnicima, kolegama i prijateljima, Zrinka Jezdić predstavila je svoju knjigu „Arhetipovi esencijalnih ulja ...