Darko Bosnar: Iz krize će izići drugačiji potrošač

Darko Bosnar: Iz krize će izići drugačiji potrošač

Svi moramo shvatiti da će nakon ove krize iz svojih domova izaći jedan novi, potpuno drugačiji potrošač s novim navikama ali i novim potrebama.

Kada bi se dijelile nagrade za najviše osvojenih nagrada, marketinška agencija Imago Ogilvy bila bi žestoki finalist. Pomeli su pod konkurencijom na prestižnim festivalima iz cijelog svijeta i regije, pa su tako pobjedničke statue nosily kući s Cannes Lions festivala, Clio, Eurobest, ONE SHOW, NewYorkFestival-a, a posljednje, s Dana komunikacije, gdje im je dodjeljen Best in Show desetog izdanja MIXX-a.

Imagovci dokazuju kako naši kreativci mogu stajati rame uz rame s velikanima advertisinga iz cijelog svijeta. No, možda važnije od toga, nagrade su dokaz da stvaraju kampanje koje ostavljaju trag i pozitivno utječu na nas – kampanje koje pamtimo. Željeli smo naučiti poneki trik od najboljih iz industrije, stoga smo razgovarali s Darkom Bosnarom, kreativnim direktorom agencije.

1. Prema Vašem mišljenju, zašto je važno ulagati u struku?

Svaka struka, pa tako i naša, mora ulagati u svoj razvoj. U suprotnom, posebice vrlo brzim razvojem tehnologija, ako joj se ne prilagodi, može vrlo brzo nestati. Svakako, važan dio ulaganja u struku je i ulaganje u mlade kojima moramo pokazati koliko je ona uzbudljiva, zabavna i koliko samo otvara mogućnosti za stvaranje poruke i komunikaciju koja će doprijeti do milijuna ljudi.

2. Zašto je bildanje imidža danas važnije nego ikad prije?

Stvari se danas odvijaju turbulentno brzo. Ukoliko ne želite da vaš brend postane nevidljiv već danas, za njegov imidž morate se početi brinuti jučer. Svjedoci smo kako se u vrlo kratkom razdoblju stvari mogu okrenuti naglavačke. Promjene uvijek dovode nove igrače i ukoliko nemate spreman plan za svoj brend, lako se može dogoditi da ono što je do sada išlo samo od sebe, preko noći se uruši kao kula od karata.

Ljudi danas, konstantno bombardirani porukama i obećanjima, vrlo lako i brzo zaborave ono što je netko pričao ili značio jučer. Potrošači žele vidjeti benefite odmah i vrlo lako će promijeniti mišljenje i okrenuti vam leđa ako ih netko drugi u to uvjeri. Zato je za brendove izrazito važno neprestano ulagati u svoj odnos s potrošačem.

Darko Bosnar: U SREDIŠTU SVAKE nagRADe je RAD
3. Je li brendiranje postalo teže s povećanjem broja brendova na tržištu?

Ako izuzmemo brendove svježih namirnica, tržište je postalo globalno. Za vrijeme ove krize potrošači su se u kratkom vremenu jako promijenili. Gotovo jedini način shoppinga zadnjih mjeseci bio nam je online. Oni koji su bili na ovo spremni, dobro su profitirali. Oni koji su reagirali odmah, uspjet će se ukrcati u vlak. No oni koji samo čekaju da sve ovo prođe, bojim se da i nakon što sve vratimo u normalu, neće više biti kao prije.

Mislim da svi moramo shvatiti da će nakon ove krize iz svojih domova izaći jedan novi, potpuno drugačiji potrošač s novim navikama ali i novim potrebama.

4. Zašto brendovi, koji su izgradili jednu cijelu kulturu brendiranja, često zanemaruju mogućnosti za razvoj i napredak koje im brendiranje pruža i omogućava?

Promjene su uvijek teške. To je zato jer sama promjena znači izlazak iz zone komfora. Mnogim velikim brendovima ide jako dobro, ali ako ne razmišljaju o budućnosti, preko noći se pojavi konkurentski proizvod koji je bolji, moderniji ili jeftiniji od njih. Kao i ljudi, i brendovi se kroz svoj život moraju mijenjati i prilagođavati svijetu i okolini.

Okrutna istina je da inače vrlo lako postanu dinosauri. Jako je važno da oni koji vode brendove imaju viziju što žele sa svojim brendom u budućnosti, gdje ga vide i da imaju plan kako će to ostvariti.

5. Što se u Vašem iskustvu pri brendiranju ili rebrendiranju pokazalo kao najuspješnije za prepoznatljivost i dobro pozicioniranje na tržištu?

Svakako je najvažnija priča koju neki brend priča. U budućnosti, mislim da će više nego ikada prije biti važno što brendovi govore, obećavaju, kakva stajališta zauzimaju o životnim pitanjima koja su običnim potrošačima bitna.

Razvojem tehnologije razvila se mogućnost obostrane komunikacije između brenda i potrošača. To je dovelo do situacije da odnos potrošača i brenda postaje sve više prijateljski. No kao i u odnosu između dvoje ljudi, i u ovaj odnos potrebno je ulagati jako puno kako bi se ta veza održala.

Tags:

  • Show Comments (0)

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.