Čokolada u borbi protiv predrasuda

Čokolada u borbi protiv predrasuda

Čokolada je na tom velikom povijesnom putovanju preuzela još jednu novu ulogu, onu koja simbolizira borbu protiv predrasuda.

Razgovarala: Josipa Celinić
Foto: Slaven Janđel

Forrest Gump izrekao je jednu od slavnijih rečenica u povijesti filma: „Život je kao bombonijera. Nikad ne znaš što ćeš dobiti.“ Poznata tvrdnja mnogima je ostala u pamćenju zbog istine koja se krije u tom poretku riječi. A ljubav prema čokoladi traje već stoljećima, još od konzumacije njezina ključnog sastojka prije 5000 godina u Južnoj Americi, nekad korištenog kao lijek za prehladu i vrućicu; čokolada je još i danas utjeha, desert i mnogima najdraži slatki grijeh.

Čokolada je na tom velikom povijesnom putovanju preuzela još jednu novu ulogu, onu koja simbolizira borbu protiv predrasuda. Alemka Lončar, naša sugovornica, direktorica je Čokolaterije Hedona, socijalnog poduzeća koje je osnovala Udruga osoba s invaliditetom Križevci. Što Hedona simbolizira, što sve i kako proizvode te zašto na policama naših trgovina ne nalazimo praline s tartufima i paškim sirom ili s okusima hrvatskih vina, saznajte u intervjuu.

Brend Hedona – križevačka čokolaterija – socijalno je poduzeće usmjereno na društveno korisno dobro te koje zapošljava osobe s invaliditetom. Po čemu je još Hedona brend drugačiji?

Naš brend simbolizira borbu protiv predrasuda, ali na jedan fini način, svima nam je zajednička ta ljubav prema čokoladi i svemu što se od čokolade može dizajnirati. Uz pomoć našeg čokolatijera stalno radimo na novim zanimljivim proizvodima s namjerom da razveselimo naše stalne a i pridobijemo nove konzumente.

Čokolada u borbi protiv predrasuda

Zbog činjenice da ste socijalno poduzeće, jesu li vam neke suradnje otežane, ili vam to ipak otvara vrata nekih drugačijih suradnji?

Ja nisam još naišla na prevelike poteškoće kad je u pitanju suradnja s klijentima, mogu samo reći da su neki od njih zaista prepoznali socijalni element naše priče i žele biti dio toga. Neki kupci jednostavno žele naše proizvode jer znaju da na taj način pomažu plemenitom cilju i tada je cijena manji problem.

Božica užitka

Kao integrativna radionica, koliko zaposlenika i osoba s invaliditetom ima Hedona? Koje kvalitete tražite kod svojih kolega prilikom zapošljavanja?

U Hedoni trenutačno imamo 22 zaposlenika od kojih je 10 osoba s invaliditetom. Uvijek nam je važno da osoba ima želju raditi i ostvarivati se kroz vlastiti rad, osim toga da je spremna na timski rad i želi biti dio ove priče. Dakako, riječ je o educiranim osobama u slastičarstvu. Kod nas vlada jedna prilično obiteljska atmosfera i to želimo i zadržati.

Čokolada u borbi protiv predrasuda

Vaš logo krasi silueta ženskog lika koji drži cvijet u ruci. Koja se poruka krije iza te slike?

Naš dosadašnji logo simbolizirao je božicu Hedonu, koja je po grčkoj mitologiji božica užitka a u ruci drži cvijet kakaovca. Ipak, odlučili smo se za redizajn loga kako bi on bio uočljiviji, s manje sitnih detalja te u skladu s novim trendovima sličnih brendova.

Čokolada – turistička atrakcija

Pored pogona proizvodnje, Hedona se može pohvaliti da je destinacijska atrakcija – točnije Choco bar, u kojem se serviraju samo slastice koje nose potpis Hedone? Koji je krajnji cilj otvaranja takvog mjesta za čokoljupce?

Do ovog ljeta planiramo preseljenje u novi pogon čije je opremanje pri završetku, tu ćemo dobiti mogućnost samostalne proizvodnje još niza novih zanimljivih slastica a sve nadomak našeg Choco bara. Kako imamo i brojne upite za posjete našem pogonu, predvidjeli smo i hodnik sa staklom kroz koje će se moći vidjeti naša proizvodnja iz prve ruke. Bit će to prava turistička atrakcija.

Čokolada u borbi protiv predrasuda

Križevačka čokolaterija proizvodi čokolade i praline. Tko osmišljava recepte i kreira konačan izgled proizvoda?

Naši recepti su plod ustrajnog rada i velikog iskustva koje stoji iza našeg tima. Naš tehnolog-čokolatijer ima iza sebe dugi niz uspješnih projekata i edukaciju na svjetski poznatim Choco akademijama, potom naša voditeljica proizvodnje osmišljava deklaraciju i svu potrebnu dokumentaciju, dizajnerica radi na pakiranjima a često i naši kupci imaju svoje posebne želje koje uzimamo u obzir. Sve je rezultat jednog zauzetog timskog rada.

Ručno rađene delicije

Na tržište ste plasirali praline s bučinim i maslinovim uljem, s tartufima i s paškim sirom, s čvarcima, u sklopu projekta Okusi Hrvatske, a planirane su i praline s okusima hrvatskih vina. Koliko su takve neobične slatke delicije prihvaćene i popularne kod nas, ili ih više izvozite?

Hrvatsko tržište je prilično neuhvatljivo. Još uvijek nije razumljiv koncept ručno rađene čokolade. Svi ti posebni okusi mogu se raditi za posebne kupce i prilike u ovako, relativno malim čokolaterijama koje nemaju automatizaciju procesa. To ujedno znači da je proizvod skuplji i ne možemo ga uspoređivati s industrijskim niti po cijeni ni po kvaliteti. U zemljama zapadne Europe postoji kultura konzumiranja ručno rađenih pralina i poklanjanja u posebnim prilikama. Kod nas je to još u povojima.

Čokolada u borbi protiv predrasuda

Ekočokolada je nova linija proizvoda koju plasirate izvan granica Hrvatske. Zašto ekočokolada i o kakvoj čokoladi je riječ?

Prema mojim saznanjima tu se radilo o jednom projektu prije cca 2 godine koji nije zaživio, iako nije isključeno da se u budućnosti ostvari s obzirom na to da takvo tržište postoji.

Koliko je zahtjevno brendirati se i izboriti za svoje mjesto na tržištu, pored velike konkurencije, a koliko zbog nekih drugih razloga?

Konkurencija je zaista velika ako gledamo na svu uvoznu čokoladu na policama naših dućana, ali kako sam prije napomenula, nije velika konkurencija ručno rađenih pralina i čokolada. Mi se zapravo borimo za edukaciju naših kupaca o tome što stoji iza našeg brenda. Ponekad stavljamo i oznaku: Ručno izradile osobe s invaliditetom.

Čokolada u borbi protiv predrasuda

Surađujete s mnogim firmama u različitim suradnjama. U kakvim projektima najradije sudjelujete?

Da, surađujemo s brojnim firmama, tu su razni lanci hotela koji koriste naše praline kao poklon dobrodošlice, u promotivne svrhe, neki trgovački lanci poput dm-a prigodno dijele naše čokoladice, ali mogu se naći i u bankama i osiguravajućim kućama. Posebno nam zadovoljstvo čini osmišljavanje poklon-paketa gdje zaista kreativnost dolazi do izražaja.

Također u ponudi imamo prave čokolade-razglednice koje su odlična ideja za suvenirnice.

Čokolada kao personalizirani poklon

Tvrtke koje su obvezne zapošljavati određen postotak osoba s invaliditetom, a to ne čine, kupnjom proizvoda Hedone mogu se „opravdati“ i koristiti to kao olakšicu. Koristi li se ta mogućnost i koliko?

Da, naime imamo tu prednost da, kao registrirana integrativna radionica, možemo raditi u sustavu tzv. zamjenskih kvota, odnosno različite firme koje inače uplaćuju kvotu za nezapošljavanje osoba s invaliditetom, mogu s nama sklopiti ugovor i za taj iznos kupiti od nas robu ili uslugu. Ukoliko se radi o većim firmama, ovaj iznos na godišnjoj razini može biti prilično velik te je zaista šteta ne koristiti ovu mogućnost.

To je osobito aktualno u vrijeme darivanja, tada  za svoje klijente radimo personalizirane poslovne poklone prepune čokoladnih delicija.

Čokolada u borbi protiv predrasuda

Što nam spremate za budućnost?

Još puno fine čokolade u novodizajniranom ruhu. Kako smo u fazi proširenja naše djelatnosti, išli smo u redizajn loga, odnosno u unapređenje našeg vizualnog identiteta s naglaskom na praćenje trendova u premium i ručno rađenoj čokoladi. Uskoro otvaramo novu web-stranicu i planiramo uložiti općenito u digitalni marketing, kako bi naši proizvodi bili prepoznati diljem Hrvatske a i šire.

Tags:

  • Show Comments (0)

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.