Bojite li se da će vam netko ukrasti ideju?

Bojite li se da će vam netko ukrasti ideju?

Kolika je realna mogućnost da vas napadne morski pas, u Jadranskom ili nekom drugom moru, oceanu… Jako mala. No kolika je mogućnost da vam netko ukrade ideju?

Piše: Josipa Celinić
Foto: Pexels, Unsplash

Ne morate bježati pred tim strahom već ga racionalizirajte. Oslonite se na brojeve.

Kolika je realna mogućnost da vas napadne morski pas, u Jadranskom ili nekom drugom moru, oceanu… Jako mala. Vjerojatnost da ćete imati bliski susret s morskim psom je oko 1 na 11,5 milijuna, tvrde iz međunarodne organizacije koja se bavi praćenjem napada morskih pasa u svijetu.

Tijekom 2019. godine, na primjer, u svijetu je bilo samo pet kobnih napada morskih pasa. No čak i ako ste čuli neku anegdotu kako se to doista nekom dogodilo, mogućnost da se to dogodi i vama je iznimno niska.

No kolika je mogućnost da vam netko ukrade ideju?

Bojite li se da će vam netko ukrasti ideju?

Često možemo čuti kako vrijeme sve brže prolazi, a zemaljska kugla se sve brže vrti. Kada se samo sjete svog prosječnog radnog dana, brojni bi se složili s tom izjavom. Zato svoje napore, ostvarenja i ideje za probitak sve čvršće ”stišću” u rukama.

Strah od izazova u poslovnm vodama često je veći i od napada morskog psa. Taj strah je za razliku od mnogih drugih, podjednako izražen kod mladih kao i iskusnih, uspješnih poduzetnika. Nepovjerenje je uvijek tu negdje ”iza uha”, no svejedno mu ne bismo smjeli dopustiti da nadglasa glas razuma.

Ideja je samo ideja

U mnoštvu projekata, radnih zadataka i ideja, moramo biti svjesni da nisu sve ideje vrhunski poslovni pothvati i točka lansiranja u profitabilnije vode. Važno je imati na umu – ideja je tek početak. To je tek jedna puzzla koja kreira cijelu sliku, koja je vjerojatno samo vama u detalje poznata.

Od njezina rađanja do razvoja, kreiranja, implementiranja i konačno prodaje ili prihoda od iste dalek je put i mukotrpan rad. Osim toga, tko kaže da će netko s vašom idejom uopće išta kvalitetno moći napraviti…

Primjenjivost jedne ideje

Čak i ako se netko domogne vaše poslovne ideje, kolika je vjerojatnost da će ona biti primjenjiva i u drugim djelatnostima? Zašto se opterećivati mislima da ta ideja ima jednaku vrijednost kod velikog broja poslovnjaka? Zašto bi li se uopće netko potrudio realizirati vašu ideju, u svom poslovanju?

Zapamtite, put od ideje do krajnjeg produkta je dalek, a činjenica je da nikom nije toliko stalo do vaše ideje kao vama. Većina vjerojatno ne zna niti da postoji ili u njoj ne vide profit.

Ideja kao prvi korak

Čak i da netko uvidi profitabilnost vaše ideje i u svom poslovanju, valja imati na umu da smo svi različiti. Kao pojedinci, razlikujemo se u bezbroj stvari pa i u kreativnim rješenjima. Jedna ideja može izroditi nekoliko desetaka različitih viđenja, različitih primjena i rješenja. A možda će vas utješiti podsjetnik da su i kod brojnih drugih ideja, one prve realizacije nerijetko lošije od njihovih sličnih sljedbenika.

Stoga, baš kao i kod napada morskog psa, nameće se pitanje trebate li se uopće bojati. Mišljenje je da biste se više trebali bojati napada neke morske nemani. I ne zaboravite, u strahu od mogućeg napada morskog psa izgubit ćete vrijeme za stvaranje lijepih uspomena, a u strahu od krađe poslovne ideje ili nekog oblika poslovne prevare bit ćete lišeni inovacija, dobrih suradnji i projekata koji će se istovremeno događati oko vas.

Budite razumni, dajte si vremena u realizaciji i pokažite najbolje od svoje ideje.

Tags:

  • Show Comments (0)

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Ads