Antonija Šola: Addiko Bank poslu pristupa „crveno“ – s velikom strašću

ENERGIČNOST, ODLUČNOST i KREATIVNOST
Antonija Šola: Addiko Bank poslu pristupa „crveno“ – s velikom strašću

Posebna nijansa Addiko crvene boje našoj komunikaciji daje notu optimizma i proaktivnosti.

Razgovarala: Lea Brezar
Foto: Dhar media, Addiko Bank

Nedavno smo na jednom neformalnom susretu s direktoricom regije za poslovanje s građanstvom iz Addiko banke, Antonijom Šolom, raspravljali o važnosti odnosa u nekoj tvrtki i zaključili kako nas je ovaj poslovni sastanak nadahnuo i učvrstio naše viđenje stvari – brend je tim, tim su ljudi, ljudi su satkani od emocija, a emocije boje vaš brend.

U Addiko slučaju – crvenu smo povezali sa strašću i predanošću zadatku. Ona je energična i isto- vremeno provokativna – zove nas na promjenu. Promjene su nužne za razvoj u svakom obliku no bez ljubavi teško će opstati u pravom kontekstu. Ljubav kojom radite posao definitivno će obojiti vaš brend, a Antonija Šola izvrstan je primjer menadžerice koja je savršeno „sjela“ u tu viziju.

Obojite li posao svojom osobnošću, vaš tim će istom bojom obojiti svoj pristup radu, a vaš će brend ponosno nositi boju koju ste za njega odabrali na samom početku stvaranja te važne veze – boje i brenda.

Antonija Šola: Poslu pristupamo „crveno“ – s velikom strašćuIza Vas je više od 15 godina karijere u svijetu financija i bankarstva, posao još uvijek obavljate sa strašću i ljubavlju. Nakon toliko godina, što je Vaš „drive“?

Svatko od nas ima stvari koje nas pokreću, pri čemu se prioriteti naravno mijenjaju tijekom karijere. Ono što je stalni i univerzalni driver jest kako je puno lakše raditi kad volite svoj posao. To je ono što je meni bitno – volim svoj posao, znam da doprinosim organizaciji koja cijeni i adekvatno vrednuje moj rad, podučavam mlađe kolege, ali isto tako surađujući s njima i sama učim od njih.

Ono što sam naučila tijekom karijere jest da su naravno bitni veliki uspjesi, ali isto tako da je put do njih popločan malim svakodnevnim pobjedama. Akvizicija svakog novog klijenta, pomoć pri ostvarivanju želja klijenata, pozitivni komentari o suradnji, uspjesi svakog suradnika s kojima svakodnevno surađujem, kao i njihovo zadovoljstvo na radnom mjestu je ono što me motivira, jer uspjeh mjerimo i slavimo kao tim, a zadovoljan i motiviran tim je najbolji – i kao takav sigurno koračamo prema naprijed.

ZAPOSLENICI KAO ZRCALO BANKE

Može malo brojki za one koji ne znaju što radi jedan direktor regije, koliko ljudi, koliko poslovnica, koliko izazova?

Kao direktorica Poslovanja s građanstvom regije Zagreb zadužena sam za jačanje tržišne pozicije Addiko banke, akviziciju klijenata, poboljšanje koordinacije između devet zagrebačkih poslovnica, intenziviranje i unapređenje cross-sellinga, te pritom upravljam i odgovaram za 66 djelatnika. Izazovi su brojni.

Klijenti često zadovoljstvo bankom ocjenjuju na temelju odnosa s konkretnim ljudima s kojima surađuju, a poslovanje s građanstvom ima najviše interakcija s klijentima. Stoga je naš odjel svojevrsno zrcalo banke o kojem u velikoj mjeri ovisi naša cjelokupna vanjska reputacija. To je velika odgovornost, ali ako želite izgraditi karijeru u bankarstvu, onda nema boljeg mjesta za naučiti bankarski posao.

Naravno bitni su veliki uspjesi, ali put do njih popločan je malim svakodnevnim pobjedama.

Koji je najveći poslovni izazov koji Vam je bio postavljen u posljednje vrijeme i na koji način savladavate situacije u kojima ne možete biti sigurni kakav će biti rezultat?

Poslovni planovi koji dolaze s novom kalendarskom godinom su u financijskom svijetu uvijek izazovni. Dobra godina vam uglavnom znači da ćete dogodine imati još viši cilj i veće zahtjeve. Međutim, dok god su ti planovi realni, to onda znači da su i ostvarivi.

Da zahtijevaju veći angažman, bolju suradnju među odjelima i intenzivniji rad s ljudima, poboljšanje nekih procesa, pojednostavljenje procedura, eventualno uvođenje inovacija u portfelj proizvoda i usluga, ali kada ostvarite zacrtane zahtjevne planove, to je uistinu odličan osjećaj – ne samo za pojedinca, nego i za cijeli tim i to je ono što vas onda gura naprijed. Stara uzrečica kaže kako ustrajna osoba nije znala da je nešto nemoguće pa je to onda uspješno odradila.

Činjenica jest da kad dođu novi planovi, dio zaposlenika na njih gleda s dozom skepse i stavom ‘kako ćemo to ostvariti’. Ključno je pritom ne dopustiti im da u startu dignu ruke, već im dati poticaj, poslovne alate, saslušati ih jer oni u poslovnicama jako dobro osluškuju puls tržišta i omogućiti im da rade svoj posao najbolje što mogu, a pritom ih motivirati i vjerovati u njih. Svakom od nas katkad treba uzdrmati zonu komfora koja je super mjesto, ali nakon nekog vremena može utjecati na produktivnost ako si sami postavljamo nepotrebna ograničenja.

Takve situacije svladavam iskrenošću i fokusiranošću na ishod. Smatram da uvijek treba biti iskren, bilo prema nadređenima, bilo prema mojim djelatnicima i uzimati u obzir i njihove vrijedne inpute.

Zadatak svakog menadžera je kreirati ugodno i produktivno poslovno okruženje u kojem zaposlenici ne samo da mogu kvalitetno obavljati svoje zadatke nego se mogu i osobno i profesionalno razvijati.

KOMUNIKACIJA JE VEZIVNO TKIVO

Koliko odnosi tvrtke, uprave i menadžmenta prema zaposlenicima i članovima tima „boje“ odnose unutar sustava?

Svaka organizacija može napredovati samo ako razvija potencijal svojih zaposlenika. Bilo da se radi o multinacionalnim kompanijama, ili obiteljskim tvrtkama. Informirani, motivirani i zadovoljni zaposlenici motor su svake organizacije. Zadatak svakog menadžera je kreirati ugodno i produktivno poslovno okruženje u kojem zaposlenici ne samo da mogu kvalitetno obavljati svoje zadatke, nego se mogu i osobno i profesionalno razvijati.

Bitni indikatori poticajnog okruženja su unificiran sustav vrednovanja učinka te visoka uključenost zaposlenika gdje je zaposlenicima stalo do razvoja organizacije, ne zato što im ta organizacija isplaćuje plaću nego zato što je doživljavaju kao svoju.

Također, vezivno tkivo svake organizacije, pa tako i banke jest komunikacija i to na svim i sa svih razina od presudnog značaja za poslovni uspjeh je da je svaki zaposlenik upoznat s poslovnom strategijom, poslovnim ciljevima i svojom ulogom u timu, jer svaki zaposlenik sudjeluje i doprinosi ostvarenju ukupnih planova.

Da radimo dobar posao svjedoče naši rezultati koji su svake godine sve bolji, ali i rastuće zadovoljstvo zaposlenika i klijenata.

Antonija Šola: Poslu pristupamo „crveno“ – s velikom strašću

Rad s ljudima svakodnevni je veliki izazov, lako se u neopreznosti isklizne iz kolosijeka te demotivira pojedinca. Prema Vašem iskustvu, što je najveći pokretač, a što najmanja motivacija za zaposlenika u jednoj tvrtki?

Osjećaj perspektive je najveći motiv. Važno je da zaposlenici unutar organizacije vide mogućnost za osobni i profesionalni razvoj, ali i da vide da sama organizacija ide naprijed. Ako postoji osjećaj perspektive, onda će se lakše ‘pregrmjeti’ teža razdoblja. Tu se vraćamo na priču o malim pobjedama jer, prema mom iskustvu, zaposlenici najviše razmišljaju o promjeni sredine kad osjete da su dosegli plafon u toj organizaciji.

Svatko od nas ima stvari koje nas pokreću, a prioriteti se kod zaposlenika naravno mijenjaju tijekom karijere; nekima je bitna plaća, drugima zadovoljstvo poslom koji obavljaju, trećima pak mogućnost napredovanja, ostali pak žele edukaciju, sigurnost radnog mjesta, dodatne pogodnosti, mogućnost razvoja ili pak poticajno i ugodno radno okruženje u skladu s osobnim vrijednostima.

Vrlo bitan element koji utječe na učinkovitost je i sposobnost izlaska na kraj sa stresom koji je zbog današnjeg poslovnog ritma nažalost sveprisutan, a definitivno je važno uspostaviti i ravnotežu osobnog i profesionalnog života.

Osjećaj perspektive je najveći motiv. Važno je da zaposlenici unutar organizacije vide mogućnost za osobni i profesionalni razvoj, ali i da vide da sama organizacija ide naprijed.

KREATIVNOST BANKARSKOG SVIJETA

Rekli bismo da je svijet financija i bankarstva prilično strog jer podliježe određenim pravnim i poslovnim normama. Koliko se u takvom sustavu vrednuje kreativnost?

Bankarstvo je iznimno regulirana industrija, ali to je nužno s obzirom na prirodu posla. Ponekad osobama izvan branše ono izgleda kruto ili birokratizirano, ali kad sagledate sve promjene koje su se dogodile u bankarstvu, tempo kojim se ono modernizira, kako se primjerice marketinška komunikacija promijenila i koje su sve usluge uvedene tijekom zadnje dvije godine, jasno je da i u bankarstvu ima prostora za kreativnost. Dapače, ona je iznimno bitna.

Addiko banka je tako prva u jugoistočnoj Europi uvela mogućnost plaćanja Viberom putem chata, u zagrebačkom Avenue Mallu otvorili smo jedinstvenu visoko-digitaliziranu ‘Express’ poslovnicu, prvu takve vrste u Hrvatskoj, naše poslovnice su kreativno preuređene s otvorenim tlocrtom kako bi se osjećali ugodnije, u 2018. smo predstavili jedinstvene koncepte ‘Addiko Red Friday’ te ‘Postani Addiko’ gdje smo uvjereni u kvalitetu usluge novim klijentima poklanjali 350 kuna dobrodošlice, ali i dodatnih 100 kuna ako klijenti nakon godinu dana neće biti zadovoljni uslugom. U svoju ponudu smo dodali i mirisnu beskontaktnu Debit Mastercard® karticu.

Usuđujem se reći kako Addiko definitivno nije klasična „dosadna“ banka, već da se naprotiv razlikujemo od konkurencije na klijentima relevantan i opipljiv način.

Antonija Šola: Poslu pristupamo „crveno“ – s velikom strašću

BOJA OPTIMIZMA I PROAKTIVNOSTI

Mogućnost rasta i razvoja u velikim tvrtkama pa tako i u bankama je ogromna. Na koji način potičete razvoj kod svojih kolega? I kako prepoznajete taj potencijal kod Vaših članova tima?

U Addiko banci se svaki zaposlenik ima priliku dokazati. Sustav je tako posložen da nečiji potencijal, dodatni trud ili doprinos neće ostati nezamijećen. Banka brine za svoje zaposlenike i ima razvijen sustav nagrađivanja i promoviranja. No, ono što je po meni još i važnije, Addiko ulaže u svoje ljude – jer s najboljim ljudima dolazi i bolja tržišna pozicija.

Antonija Šola: Poslu pristupamo „crveno“ – s velikom strašću

Koje su to Addiko „boje“, s obzirom na kontekst ovog intervjua i temu broja?

Crvena definitivno. Posebna nijansa Addiko crvene boje našoj komunikaciji daje notu optimizma i proaktivnosti. To je naša boja i Addiko se može poistovjetiti s brojnim njezinim značenjima. U hrvatsko bankarstvo smo unijeli novu energiju, odlučnost i kreativnost, a svi skupa poslu pristupamo „crveno“ – odnosno s velikom strašću.

Tags:

  • Show Comments (0)

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.