Albert Gajšak u ulozi profesora na satu matematike

Albert Gajšak u ulozi profesora na satu matematike

Projekt “Autobiografije u nastavi” nastavlja se i ove školske godine, a prvi od mnogih zanimljivih predavača koji slijede, bit će mladi inovator i poduzetnik Albert Gajšak. Učenicima prvog i drugog razreda jezične gimnazije Epoha, 23. studenog održat će predavanje na satu matematike i na sebi svojstven način prenijeti djeci svoj put do uspjeha.

Razgovarala: Vedrana Prevendar
Foto: CircuitMess

Pet godina proizvodnje STEM igračaka

Albert Gajšak 23-godišnji je poduzetnik i direktor informatičke tvrtke CircuitMess, poduzeća s 30 zaposlenih i klijentima iz cijelog svijeta. Proizvodnjom, dizajnom i isporukom elektroničkih uređaja, odnosno STEM igračaka bavi se već pet godina. Elektronika i STEM počeli su ga zanimati vrlo rano, a već s 11 godina sudjelovao je na natjecanjima iz robotike i tehničke kulture.

Uoči predavanja u srednjoj školi Epoha koje će održati 23. studenog 2021. na satu matematike, uspjeli smo iskoristiti nekoliko minuta njegovog slobodnog vremena za razgovor.  Ukratko nam je ispričao svoje iskustvo školovanja i kako je došao tu gdje je danas.

„Da je ovakav projekt poput Autobiografija u nastavi postojao u vrijeme mojeg školovanja,  volio bih poslušati predavanje bilo kojeg uspješnog poduzetnika koji je napravio nešto veliko u IT industriji ovdje kod nas u Hrvatskoj“, odgovara Gajšak.

Albert Gajšak u ulozi profesora na satu matematike
Utjecaj profesora u srednjoj školi za današnji uspjeh

Albertovo najbolje iskustvo iz srednje škole, prisjeća se, nekolicina je profesora koji ga nisu tretirali kao dijete, nego kao nekoga tko će vrlo brzo postati odrasla osoba koja će graditi društvo. Najneugodnije iskustvo mu je ostalo to što je, kako kaže, taj cijeli školski kurikulum općenito bio rigidan i nefleksibilan. „Nisi mogao birati, već si dobio predmete koje moraš odraditi bez ikakvog prava glasa da učiš nešto drugačije od kurikuluma ili da se taj kurikulum prilagodi nama učenicima“, pojašnjava Gajšak.

Neki od profesora tijekom školovanja utjecali su na Albertov interes za STEM i elektroniku. Profesor tehničkog u osnovnoj školi, Zajednica tehničke kulture u Karlovcu, profesorica hrvatskog jezika u srednjoj školi koja ga je i savjetovala da osnuje tvrtku. Zatim profesor iz matematike, profesor iz engleskog… Jako puno njih nagnalo ga je da radi ono što voli.

Albert Gajšak u ulozi profesora na satu matematike
Poruka današnjim srednjoškolcima

Današnjim srednjoškolcima poručuje da slijede svoje snove, da se bave onim što vole i da ostanu otvorenog uma. Da shvate da sadašnje generacije imaju jako puno toga što prošle generacije nisu imale. „Naši roditelji nisu imali ovakve mogućnosti, nisu imale Internet, nisu mogli prodavati po cijelom svijetu preko interneta ili raditi biznis s nekim strancima. To je stvarno jedna jako velika prednost kada možemo bez problema doći do informacija i naučiti nešto puno brže, jednostavnije i lakše. Iskoristite tu priliku!“

Tags:

  • Show Comments (1)

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.